Sharp Centre for Design v Torontu

25.03.2013 00:01

Sharp Centre for Design v Torontu
významné stavby současnosti

Pozoruhodná budova Centra designu v Torontu, kterou si můžeme prohlédnout na videu a níže uvedené adrese, a jehož obrázek je rovněž na adrese Wikipedie, patří k OCAD University, tedy Ontario College of Art & Design, kanadské největší a nestarší vysoké škole umění a designu. Universita se nachází na ulici McCaul Street jihovýchodně od Ontarijské galerie umění (Art Gallery of Ontario). Vedle klasických studijních programů uzavíraných tituly Bachelor of Fine Arts a Bachelor of Design nabízí interdisciplinární programy zahrnující i nová média.

Univerzita byla založena jako v roce 1876 jako Ontario School of Art a v roce 1931 změnila název na Ontario College of Art. Dnešní název má od roku 1996.

Sharp Centre for Design rozšířil komplex budov v roce 2004, autorem byl Will Alsop, britský architekt a malíř, který postavil budovu ve spolupráci s architektonickou kanceláří Robbie/Young + Wright Architects Inc.. Stavba stála 42,5 miliónů dolarů. Bílý kvádr spočívá na  26 metrů vysokých šikmých podpěrách, ve dvou patrech se nacházejí výstavní sály, posluchárny a kanceláře designérského centra. Vedle kvadratických oken budí různě velké černé čtverce dojem, že je hmota korpusu provrtána.

https://de.wikipedia.org/wiki/OCAD_University
https://www.youtube.com/watch?v=ifRN9f8T-40

Zpět