Serra de Tramuntana (II)

20.06.2013 12:10

Serra de Tramuntana (II)
Poznámky k Mallorce

V předchozím příspěvku jsme zdaleka nevyčerpali téma, které stojí za pozornost. Zmiňovali jsme už, že pohoří je přístupné po vybudovaných silnicích, nicméně jsou to silnice dost úzké a klikaté, takže je to svým způsobem dobrodružství po nich jezdit. Jedním z míst, jehož jméno tady už padlo a k němuž se dostaneme právě po takové křivolaké komunikaci (slyšel jsem z úst jedné průvodkyně, že jsou taková dramaticky dostupná místa dvě, ta druhá je Holubičí vyhlídka na druhém konci pohoří, srovnáním na videu s realitou mohu potvrdit, že je to podobné), je zátoka (příp. obec) Sa Calobra.

Vesnička ve stejnojmenné zátoce má pouze pár domů a je přístupná pouze po dvou cestách. Buď po moři nebo po silnici MA-2141 (takto vypadá) plné serpentin (slovo pochází od slova „serpent“, had, a podobá se písmenu „S“), která na dvanácti a půl kilometrech překonává výškový rozdíl  682 metrů. Od parkoviště pak vede zhruba šest set metrů dlouhá pěší stezka k východu známé strže Torrent de Pareis, kterou vyhloubila do skály voda. Slovo „torent“ označuje potok, řítící se ze skály, který ale nemá stálou hladinu průtoku, nýbrž má vodu pouze po vydatných srážkách. Používá se ve Středomoří, torenty se vyskytují ale také v pouštích či polopouštích např. v subtropech (na vulkanických ostrovech jako je Reúnion). Jméno Torrent de Pareis označuje „dvojpotok“, což se vztahuje opravdu ke dvěma potokům, Torrent de Lluc a Torrent des Gorg Blau. Proces eroze, který můžeme v celé této oblasti, až z výšek přes 1100 metrů, odkud voda stéká až k moři, sledovat, je i vizuální pozoruhodný, zde je několik ukázek, jak jednotlivé části terénu vypadají (1, 2, 3, podrobný článek v němčině dole v odkaze).

V roce 2003 byly Torrent de Pareis a části dalších torrentů vyhlášeny za přírodní památník („Monument natural“). Kromě toho je část území ještě vymezena jako ptačí chráněná oblast (Zona de Especial Interés para la Avifauna / ZEPA).

Na tomto místě bych také mohl říci několik slov o italském stavebním inženýru Antoniu Parettim, jehož jméno už v textu několikrát padlo. Jeho nejznámější silniční stavby jsou obě už zmíněné silnice na Mallorce (Cala de Sa Calobra v Serra de Tramuntana, Cap de Formentor). První z nich byla vybudována bez nasazení jakýchkoli strojů, vzdušnou linií měří čtyři kilometry, má dvanáct zatáček, které vedou takřka paralelně. Známý je „kravatový uzel“, terén neumožňoval jiné řešení, než že silnice na výšině Sa Moleta sama sebe podjede v kličce, aby vyrovnala výškový rozdíl. Paretti přitom nepoužíval žádné opěrné pilíře, jaké jsou běžné dnes. Navozilo se 31 tisíc kubických metrů skály, jako spojovací materiál byl použit pouze dehet. Silnice byla uvedena do provozu v roce 1932. Také druhá silnice pochází z třicátých let. Vede z Port de Polença k pláži Formentor a k mysu Formentor. Má rovněž celou řadu serpentin a jeden krátký tunel. Cestou jsou k vidění pozoruhodná panoramata pobřeží. U Mirador de Mal Pas byla postavena pamětní deska staviteli.

V pohoří Serra de Tramuntana se nachází klášter Santuari de Santa Maria de Lluc (zkráceně Santuari de Luc), poutní místo a duchovní centrum Mallorky. Na německých stránkách Wikipedie se vysvětluje rozdíl mezi slovy „monestir“ (klášter, monastýr) a „santuari“ (svátost, svatyně), z toho vyplývá, že toto místo neobývají „mniši“, ale je spravováno „patres“ („otci“, v románském jazykovém prostoru se neodlišují „bratří“ a „otcové“ v církevním významu). V Santuari de Luc je uctívána patronka Mallorky Mare de Déu de Lluc (Boží Matka z Lluc) v podobě plastiky Černé Madony (rozšířená ikona, např. v polské Čenstochové či v Candelarii na Tenerife, kde je patronkou Kanárských ostrovů). Svaté místo navštíví ročně přes milión poutníků, od roku 1974 sem putují mladí lidé z hlavního města Palmy, pouť se jmenuje „Marxa des Güell a Lluc a peu“. Po silnici je to 48 kilometrů, 525 metrů nad mořem, obec, ve které se svatyně nachází, je Escorca. Je obklopena přes tisíc metrů vysokými horami, zvl. Puig de Massanella , nejvyšší volně přístupnou horou na Mallorce (zmiňována již v předchozím textu, 1365 metrů n. m.) či Puig Tomir (1103 metrů n. m.). Svatyně by si zasloužila samostatný podrobnější příspěvek.

https://de.wikipedia.org/wiki/Antonio_Paretti

https://de.wikipedia.org/wiki/Torrent_de_Pareis
https://de.wikipedia.org/wiki/Sa_Calobra
https://de.wikipedia.org/wiki/Santuari_de_Lluc

Zpět