Sergej Rachmaninov / Variace na Corelliho téma

14.02.2014 21:41

Sergej Rachmaninov / Variace na Corelliho téma
doporučeno YouTube

Variace na Corelliho téma d moll pro klavír (Op.42) je skladba ruského pozdně romantického skladatele a klavíristy z roku 1931. Na těchto stránkách jsme se mu věnovali podrobněji, zde jen stručně k nahrávce Vladimíra Aškenazyho, která je v komentáři k videu podrobně popsána. Dvacet variací (intermezzo a coda) na téma, které vlastně italský skladatel ve skutečnosti nenapsal, je charakteristickou Rachmaninovou skladbou. Tato variace je „intimnější“, méně virtuózní než delší Variace na Chopinovo téma, op. 22 z roku 1903.

Melodie v mollové tónině, pro Rachmaninova příznačné, je vlastně velmi prostá – několikeré opakování téhož motivu – je melodie známého španělsko-portugalského tance, kterou si Corelli vypůjčil ve své sonátě pro housle, op. 5, č. 12 d moll, zpracované jako sólová skladba s basso continuo. U houslistů je velmi oblíbená. Italský skladatel ji nazval, opět typicky, „La Folia“ (Bláznivá), což bylo zároveň časté označení barokní věty. Námětu se chopili později další skladatelé, J. S. Bach ji použil ve své Baernkantate, Luigi Cherubini v opeře Hotellerie portugaise a Franz Liszt ve své Španělské rapsodii.

Kreisler doporučil Rachmaninovi skladbu, když spolupracovali na houslových sonátách Beethovenových, Schubertových a Griegových a nahrávali je. Premiéra v říjnu 1931 v Montrealu nicméně nebyla příliš úspěšná, publikum více zajímaly Rachmaninovy koncerty. Důsledkem toho bylo, že klavírista přestal hrát celou řadu (trvá 20 minut) a některé části vypouštěl.

https://www.youtube.com/watch?v=exTm5EDfb94

Info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sergej_Rachmaninov#Tvorba
https://de.wikipedia.org/wiki/Variationen_%C3%BCber_ein_Thema_von_Corelli,_op._42
P. S. Hledal jsem cosi na YouTube, program mi nabídl/doporučil některé nahrávky. Tato je jedna z nich.

 

Zpět