Sedmihorské léto 2023

07.08.2023 21:27

Areál v Sedmihorkách (je z těch, co jsou nedaleko Jičína) jsme objevili před několika málo lety, přitom první ročník se konal už v roce 2010, tenkrát jako jednodenní „folk-rockový festival“, následující rok už bylo zastřešené pódium, vystupovali Divadlo Františka Ringo Čecha, AG Flek, Spirituál Kvintet, Blue Effect & Radim Hladík. Pavel Dobeš a další, v dalších letech pak řada známých osobností, jak lze dohledat na stránkách Sedmihorského léta. Famózní byl společný koncert Jury Pavlici a Vlasty Redla (tuším 2018), kterého jsem po fiasku na jičínském pohádkovém festivalu, kdy vystoupil sám s klávesami, které se teprve učil ovládat a jakýmsi fujaristou jako hostem už odepsal (naštvalo mě to o to více, že byl v devadesátých létech pro mě hudební ikonou) a jenž nyní opět zazářil s výbornou kapelou jako druhý v hodinovém vystoupení po úvodní hodině Jury Pavlici, samozřejmě rovněž s kapelou, a třetí hodinou, kdy bylo možné oba skvělé muzikanty vidět společně na jevišti (je ještě pro pořádek nutno podotknout, že oba na Sedmihorském létě v předchozích ročnících již vystoupili).

Letošní Sedmihorské léto, které zařazuju do (samozřejmě neúplného a výběrem dle osobního výběru) mapování toho, co se v mé (jičínské) perspektivě v hudební kultuře děje, má vcelku standardní program o osmi položkách, tedy v o něco menším rozsahu než v minulých letech, jak je možné je číst na plakátu, kolem kterého chodím na procházky v jičínských Lípách a který je dostupný (v téže grafice) i na internetové prezentaci vedle úvodního přehledu, u jehož jednotlivých položek jsou v některých případech prokliky na další stránky. Pořady se konají v různých dnech týdne, většinou ve čtvrtek, ale i v pondělí či úterý či o víkendu („sobota & neděle“).

Prvním pořadem je
[čtvrtek] 6. července: Sirény na cestách
– S. Pogodová, J. Asterová, L. Finková
Zábavná talk show ženské trojice těchto třech hereček a zpěvaček.

následuje
[čtvrtek] 13. července: Simona Babčáková
a její improvizační skupina NO A!

Známá herečka je také častým hostem ve Valdštejnské loggii, kde dělá herecké workshopy.

[sobota & neděle] 15.-16. července: JÓGAKEMP V ČESKÉM RÁJI
To je ovšem položka zařazená sem trochu odjinud, jak prozrazuje proklik na samostatné stránky projektu realizovaného od roku 2017 (proběhly ročníky 2017, 2018, 2019, 2020) v penzionu Recall pod Troskami, podobnou akcí je i

[pátek – neděle] 21.-23. července: SPOLUFEST KEMP
rovněž spoluorganizovaný Recall centrem – samostatné stránky projektu v této oblasti

[čtvrtek] 27. července: 4 Tenoři / Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo
Populární pěvecké kvarteto vystupuje buď sólově nebo s doprovodem smyčcového kvarteta nebo i většího souboru, orchestru, v Sedmihorkách dle programu sólově, viz odkaz.

[úterý] 1. srpna: Můžem i s mužem 2
Divadelní představení, hrají Vanda Hybnerová, Eva Leinweberová, Dáša Zázvůrková, Jitka Sedláčková. „Vtipná autorská feérie 4 žen, 4 archetypů, vznikla z potřeby podívat se pravdě do očí... Co vše se odkryje a kolik slupek oloupe během jedné narozeninové párty. A po čem všichni touží, no přece po lásce, po tom nádherném stavu milovat a být milován...., co ženy dělají, když si myslí, že je nikdo nevidí.“ (viz odkaz)

[čtvrtek] 3. srpna: Kollárovci
Slovenský soubor „Obsadenie: PhD. Tomáš Kollár: husle, spev
PaedDr. Štefan Kollár: akordeón, saxofón, spev
Mgr. Marek Kollár: husle, spev
Július–Michal Hudi: cimbal
Dis. Art. Patrik Červenák: bicie nástroje
Juraj Švedlár: kontrabas, spev
Ing. Peter Rončík“

[čtvrtek] 10. srpna: Aneta Langerová – Dvě slunce
koncertní turné s kapelou a smyčcovým triem
»Mám za sebou nádherný rok. Celé turné Na Radosti je pro mě silný zážitek, který společně sdílíme s kapelou a nejbližším týmem lidí. Když jste s někým 24 hodin na cestách, hodně vás to sblíží. Mám to štěstí, že to mezi námi funguje hudebně i lidsky. Těším se na to zvláštní napojení a energii, která při koncertech vzniká mezi námi a publikem ale i na každodenní “všední slavnosti”, které spolu zažíváme. Třeba takové zastávky na pumpě. Myslím si, že bychom mohli vydat průvodce kvality kávy na benzinkách v celé republice. Jsme opravdu znalci:-)«”, říká Aneta Langerová, kterou fanoušci minulý týden zvolili zpěvačkou roku v hudební anketě Žebřík.
Na turné ji doprovází kapela a smyčcové trio a kromě písní z nového alba zazní i starší skladby v nových aranžích. Nechybí ani dramatická balada Tragédie u nás na vsi, jejíž videoklip od režisérky Olgy Špátové je nominován na hudební cenu Anděl 2015.“ (viz odkaz, ze staršího programu, 2016)

[pondělí] 21. srpna: Sébastien Thiéry: 8 Eur na hodinu
Martin Zounar, Martin Kraus, Daniela Šinkorová a další. Zběsilá komedie o sobectví i štědrosti.

Závěrečná poznámka: Nacházím, ve srovnání s některými dřívějšími léty poměrně dost divadelních položek, což je možná určitá tendence (větší počet jsem našel už v programu 2021), podobně i zařazení Jógakempu a tuším i Spolufestu není letošní novinkou. V každém případě si říkám (když procházím programy jiných festivalů, na některých akcích jsem byl), že v dnešní situaci je zázrak, když se vůbec podaří, i při skromnějším počtu pořadů, jako to můžeme vidět i zde, nějaký kulturní podnik uspořádat.

A ovšem, nechci tu myšlenku na závěr oslabit, ale asi bych měl poznamenat, že – alespoň podle toho, co jsem prolistoval – nejsilnější místo v letošním festivalu v Sedmihorkách má zřejmě Aneta Langerová.

Odkazy

https://www.sedmihorskeleto.cz/sedmihorske-leto-2023-program-je-venku
https://sedmihorskeleto.cz/4-tenori-2023
https://www.divadlopalace.cz/cz/muzem-i-s-muzem-ii-/398/
 https://www.kollarovci.sk/o-kapele/
https://www.sedmihorskeleto.cz/aneta-langerova-je-dvojnasobne-platinova (z programu 2016), odkaz na letošní vystoupení:
https://www.langerovaaneta.cz/koncerty/aneta-langerova-dve-slunce-57/
https://www.i-divadlo.cz/divadlo/divadlo-palace/osm-eur-na-hodinu
https://ceskyrajvakci.cz/cesky-raj-v-akci-cervnove-vydani-ve-schrankach-od-pondeli-12-cervna-ke-stazeni/

 

Zpět