Sedmihorské léto 2016

22.09.2016 19:31

Říkat, že se pokouším mapovat kulturu v regionu, ve kterém žiju, by bylo příliš silné slovo. K systematičnosti mají mé komentáře daleko. Přesto mě lokální a regionální kulturní kontext zajímá. Na informace o festivalu Sedmihorské léto narážím už několik let při různých výletech po Českém ráji, nicméně přes určitou snahu, zřejmě nepříliš koncentrovanou, se mi nepodařilo se zatím na tento letní festival podívat. Škoda, protože na letos již 7. ročníku bylo leccos k vidění. Mám k dispozici alespoň stránku z tiskoviny Český ráj v akci, na jehož internetovou podobu bych v dole uvedeném linku poukázal (najde se v něm celá řada dalších zajímavých informací), v němž je přehledný článek Ohlédnutí za sedmihorským létem 2016.

Největším lákadlem festivalu byla zřejmě britská kapela Smokie, známá Čechům z televize ještě v době, kdy se sami do zahraničí jen tak nedostali. Samozřejmě je to pozvání trochu problematické, Chris Norman, tehdejší tvář kapely, zpíval do roku 1986 a dnes vlastně jediným původním členem kapely je baskytarista a zpěvák Terry Uttley (šlágr Midnight Lady, 1986, zpíval Norman už pod svým jménem). Dalším táhlem byla řada jubileí, která dramaturgie festivalu zohlednila – už jen ta jména jsou přinejmenším v malém regionálním festivalu zajímavá – Honza Nedvěd oslavil 50 let na scéně, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers oslavili 20 let na hudební scéně, Marta Kubišová odehrála jeden z posledních koncertů své kariéry.

Z dalších jmen lze uvést například Anetu Langerovou, své fanoušky mají i kapely Jelen či Duo Jamaha, a protože se nejedná pouze o festival hudební, ale zároveň divadelní, herecké osobnosti jako Miroslav Etzler, Vanda hybnerová, Sabina Lurinová, Jaromír Dulava aj (Velká zebra…, Rodina je základ státu aj.). Letošní Sedmihorské léto se uskutečnilo ve dnech 15. 6. – 18. 8. 2016, zajímavé je prolistovat si na webových stránkách i historii festivalu.

Z tisku (Naše Pojizeří, pozvání před festivalem) ještě vybírám:

Celoletní kulturní festival, který je jedním z největších a nejoblíbenějších v regionu, odstartují zmiňovaní britští Smokie. Diváci se tak mohou těšit na hity jako jako Needles and Pins, Living next door to Alice, Don´t Play Your Rock ´n´ Roll To Me, Oh Carol a mnohé další. Půjde tak o jediný koncert v České republice těchto velikánů v roce 2016! Umocněn navíc bude nezapomenutelnou atmosférou festivalu, kterou si každoročně chválí jak diváci, tak samotní účinkující.

Ondřej Havelka a jeho hot-jazzoví pardálové se vrhají do jubilejní sezóny s nakažlivou vitalitou a v nebývalé formě. V novém programu "Nás to tady furt baví" zazní hity,  jež si publikum za léta oblíbilo, a k nim přibude pár nových - neméně žhavých - swingových smrští. Přijďte oslavit dvacáté výročí Melody Makers Ondřeje Havelky na Sedmihorské léto 2016.

Aneta Langerová. Oblíbená zpěvačka a držitelka několika ocenění Anděl vystoupí za doprovodu kapely a smyčcového tria v rámci turné Na radosti 2016. Vedle písní z nového alba nebudou chybět i starší skladby v nových aranžích. Posluchači se mohou těšit na známé hity jako Křídla motýlí, Voda živá, Spousta andělů a mnohé další.

https://ceskyrajvakci.cz/
https://www.sedmihorskeleto.cz/
https://www.nasepojizeri.cz/semilsko-aktualne/legendarni-smokie-odstartuji-sedmihorske-leto-2016/?aktualitaId=42796

https://cs.wikipedia.org/wiki/Smokie

Zpět