Šargoun

03.11.2014 12:07

Šargoun
Sluňákov

Na stránkách města Litovel proběhla (22.4.2013)  zpráva o výsadbě  nové aleje kolem cyklostezky z Litovle na Šargoun, žáci základních škol vysadili třicetsedm stromků střemchy.

Už z toho se dozvídáme něco o novém Informačním centru CHKO Litovelské Pomoraví, které se nachází právě v katastru obce Rozvadovice v blízkosti Mlýnského potoka, vedlejšího pravého ramene řeky Moravy, které zhruba v délce třiceti kilometrů meandruje na jižní hranici Litovelského Pomoraví a spojuje Litovel, Horku nad Moravou, kde se nachází Sluňákov (viz dále) a město Olomouc. Mlýnský potok se pravděpodobně tak jmenuje proto, že právě v lokalitě Šargoun, v níž byla kdysi tvrz, která byla později přebudována na mlýn - Schargauner Múhle, můžeme číst na historické mapě, kterou jsem objevil na stránkách Jezdeckého klubu Litovel.

Na jedné z pozvánek před otevřením Domu přírody v Horce na Moravě je pak charakterizován Šargoun, vedle vnější expozice u Centra ekologických aktivit Sluňákov, jako druhá součást  Domu přírody: Na místě bývalé hájovny bude upravena zahrada a stodola a postavena nová nízkoenergetická stavba s expozicí o včelařství (autor Robert Smolík). Bude sloužit jako informační bod, kde návštěvník získá formou hry i 3D technologií základní informace o CHKO a regionu Pomoraví.

Sluňákov a Šargoun, obě části organizace, nejsou od sebe příliš vzdáleny, jsou vzájemně dostupné přes Příkazy, zajímavou vesnici s Hanáckým skanzenem, a Skrbeň po silnici, kopírující víceméně dálniční tah od Litovle k Olomouci. Šargoun také leží na cyklotrase mezi Litovlí a Rozvadovicemi, která vede kolem zříceniny mlýna a z níž je vidět i Svatý kopeček nad někdejší metropolí Moravy. Není tedy od věci zmínit i skutečnost, že ve Sluňákově je půjčovna kol.

Prostor Šargounu je oplocený masívním dřevěným plotem, samotná budova je rovněž dřevěná novostavba, která má některé společné rysy se Sluňákovem. V interiéru je zařízení umožňující pořádat zde besedy a expozice o včelařství, v zahradě upoutají pozornost výtvarně zajímavě pojednané včelí úly, jejichž autorem je Robert Smolík, absolvent katedry alternativního a loutkového divadla, obor scénografie na pražské DAMU a vysokoškolský pedagog tamtéž, jehož jméno nalezneme u  celé řady divadel jakožto autora  výprav, kostýmů či loutek (Divadlo Minor, Buchty a loutky, Divadlo Drak, Naivní divadlo Liberec aj.) a jehož zahrada Na koštofranku v Jičíně, kde bydlí, je místem konání sobotních představení pro děti. Skutečnost, že Šargoun se nachází "na trase", by mohla být prospěšná pro jeho úspěšnou existenci, už v době, kdy jsem měl možnost ho krátce po otevření navštívit, kolem jelo několik cyklistů, kteří si objekt se zájmem prohlíželi.

https://www.litovel.eu/cs/mesto/fotogalerie/udalo-se/vysadba-aleje-na-sargoun.html
https://hjklitovel.wbs.cz/Historie-a-soucasnost-JK.html
https://www.litovelsko.eu/dr-cs/126-cyklotrasa-mezi-litovli-a-rozvadovicemi.html

Zpět