Rudolf Manoušek

03.11.2014 12:01

Rudolf Manoušek
Sluňákov

Jméno Rudolf Manoušek je pojem v oblasti, která patří k těm nejušlechtilejším v kultuře. Zahrnuje výtvarné umění, řemeslo - práci s ušlechtilými kovy, fyzikální zákony i symboliku kultury, kontext místa i jeho architektury, historii společenství, jehož je ikonou... Zvonařství. Zvon, tedy tvar, zvuk i text, je tím nejvýsostnějším výtvorem lidského ducha, proto patří králům, katedrálám a jejich biskupům, ale může být i objektem v přírodě, neboť i ta je cosi posvátného, jsme-li ochotni vnímat ty nejdůležitější hodnoty, prostřednictvím nichž mají věci svůj smysl.

Zvonařský rod, který začíná jménem Rudolf Manoušek (1881 – 1951), má poslední pokračování u muže téhož jména, Rudolf Petr Manoušek. Na stránkách Wikipedie jsou popsány složité osudy firmy, tj. pozastavení firmy ve třicátých letech, nová firma zakladatelova syna Rudolfa Manouška ml. (1909 - 1994), převzetí původní firmy Fr. Micherou a přechod otce do synovy firmy, znárodnění obou firem, ukončení produkce lití zvonů a založení nové firmy ve Zbraslavi v roce 1967, kde s otcem spolupracoval vnuk Rudolf Petr Manoušek, který od roku 1988 vede firmu dodnes.

Pražský zvonař nalezl unikátní technologii oprav puklých zvonů, které se tak nemusejí roztavit, ale dokážou získat svůj původní zvuk. Když si pročítám zkrácený seznam zvonů, zjišťuji, že řadu kostelů, v nichž jsou zavěšeny Manouškovy zvony znám, byť neznám vždy jejich zvuk: kostel sv. Jakuba v Poniklé, kostel sv. Mikuláše v Horní Branné, kostel sv. Petra a Pavla v Semilech, kostel sv. Mikuláše v Turnově, kostel sv. Vavřince ve Vrchlabí, ostel sv. Prokopa v Sobčicích, to je pár kilometrů od Jičína (kde bydlím).

Wikipedie líčí i jednu ze smutných stránek české historie kultury, tak příznačné pro dnešní přístup státu a politiků k ní, kdy odstoupení Prahy od dohody na zhotovení Pražské mobilní zvonkohry s 57 zvony  přivedlo zvonaře do finančních potíží, neboť vzhledem k tomu, že musel vrátit vyplacenou zálohu, musel prodat svůj rodinný dům. Ostatně, k pohnutým osudům patří také zničení Manouškovy zvonařské dílny na Zbraslavi při povodních na začátku tisíciletí, čehož důsledkem je skutečnost, že zvonař musí odlévat svoje zvony v zahraničí. Je tedy i poněkud hořká ironie kontextu, když Petr Eben v televizním pořadu Na plovárně uvedl Manouška těmito slovy: "Náš host patří k ohroženým druhům, kterým hrozí vyhynutí." V Čechách je jakožto zvonař už sám, v pořadu se dozvíme řadu dalších zajímavých věcí o Manouškovi, zvonech i zvonařství.

Pro Sluneční horu Miloše Šejna v ekologickém areálu Sluňákov u Olomouce Rudolf Manoušek odlil dva zvony. Jeden se nachází ve studni na potoce protékajícím horou, druhý na jejím vrcholu. Oba zvony představují jeden rozměr gesamtkunstwerku, jímž Sluneční hora, dominanta přírodního prostoru areálu, je.

V závěru televizního rozhovoru s Lucií Výbornou v projektu maratonu nepřetržitých rozhovorů "90 statečných" v roce 2013, tedy v době, kdy se připravoval zrod zvonů pro Sluneční horu, Rudolf Manoušek hovoří o současných projektech a vedle několika zvonů a zvonohry do Hradce Králové zmiňuje právě o "atypické zakázce... na Moravě, kde se buduje cosi jako umělá jeskyně, kde bude zvon, který bude velmi atypicky proveden a nad ním bude další zvon čínského typu, bez srdce, který se bude sám rozeznívat pohybem vzduchu... ty zvony budou jakousi korunou té stavby" (zestručněno).

Mám pocit, že spolu s Manouškovými zvony se ve Sluneční hoře zvýrazňuje jeden její rozměr, totiž ten časový.  Zvláště v dnešní době, kdy se doba používání předmětů stále zkracuje, mnohé jsou "na jedno použití" (a odhození), jiné vydrží do příštího modelu, je tento nebojím se říci duchovní aspekt výrazný. Také u Sluneční hory vnímáme i díky Manouškovým zvonům tok času jinak než venku (také tam například není signál mobilních operátorů), v řádu tisíců let. Tak dlouho totiž mohou být zvony - pokud jim někdo neublíží.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Manou%C5%A1ek
https://www.propamatky.info/cs/katalog-sluzeb/hlavni-mesto-praha/restauratori-s-povolenim/petr-rudolf-manousek-zvonarstvi/1248/
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1093836883-na-plovarne/212522160100004/
https://zpravy.idnes.cz/zvonar-prisel-o-iluze-praha-o-zvonohru-dyx-/domaci.aspx?c=A100219_1338537_praha_itu

Další odkazy
https://www.rozhlas.cz/kraje/tandem/_zprava/petr-rudolf-manousek-zvonar--1043585
https://campanarii.cz/tag/petr-rudolf-manousek/
https://www.carillon.cz/technicka-specifikace
https://vikend.nova.cz/clanek/novinky/video-zvonar-petr-rudolf-manousek-vikend-5-10-2009-zkomu-zvoni-hrana.html
https://aukro.cz/kniha-petr-rudolf-manousek-zvonarstvi-i4486565670.html

Zpět