Rozpršelo se…

27.05.2011 15:34

Chystal jsem se odpoledne na alespoň krátký výlet, večer odpadla zkouška v orchestru, takže bych mohl stihnout obejít nějaký kout v Českém ráji a udělat pár fotek jako v minulých dnech. Rozpršelo se ale, a i když teď momentálně už neprší, je zataženo a na lesních pěšinách bude nejspíš mokro. Ne že by mi to vadilo, počasí je vždycky fajn, ať je jakékoli, ale přece jen…
Prohlížel jsem si pár knížek o nejrůznějších krásách ve světě, zvlášť o národních parcích, kde ta příroda přece musí být nádherná, už jen z toho titulu, že je takto institucionálně chráněná. A říkal jsem si, jestlipak jsou třeba Suché skály stejně tak zajímavé, nebo dokonce zajímavější než Severní kaskády ve státě Washington, kamenný les Š´lin v Číně nebo Göreme v turecké Kappadokii, v tom prvním případě je snad ta podoba srovnatelnější než ve druhém či třetím. To ale stejně asi není dobré srovnání, co ale třeba čedičové sloupy v Giant´s Causeway na sevoriském pobřeží a naše Kantorovy varhany čili Panská skála u Kamenického Šenova? Tam je onen geologický princip sopečného procesu týž a dokonce se v souvislosti s irským národním parkem hovoří l „varhanách obrů“, takže je to podobné pojmenování. Ovšem v Irsku je široko daleko kolem příroda, město, které vykukuje na obrázku je dost vzdálené, zatímco k Panské skále jdete v podstatě od silnice, kde můžete zastavit u parkoviště, a kolem dokola je normální civilizace.
Přece jen si ale myslím, že na některých místech v Čechách je stejně pěkně jako kdekoli ve světě, že možná, nebo určitě, ta místa nejsou tak monumentální a velebná, neohromují svou výškou jako u alpských velikánů či obrovitostí, nekonečností, jak to můžete vnímat na ledovcové plošině norské Hardangerviddy, abych uvedl, co jsem sám kdy viděl, nicméně ona malebnost a rozmanitost, s jakou se můžeme setkat v Čechách, skloubenost lidové architektury a krajiny či její výrazná proměna po několika desítkách kilometrů, jsou kvality, které lahodí lidskému oku, tvary, které můžeme spatřit v pískovcových skalách v Českém ráji, prozrazují něco z tajemství země stejně jako islandské gejzíry.
Pravda, nemohu to mnoho soudit, nebyl jsem ani v amerických Kaskádách, ani v Göreme. O nich jsem si nechal vyprávět od své dcery, která už procestovala ledacos. Ze sta nejkrásnějších národních parků světa, o nichž je jedna z těch výpravných knih, kterými si listuju, jsem byl taktak v desetině z nich. Dokonce vím, že už to v životě stěží kdy doženu. Přesto si troufám tvrdit, že i Panteon u Malé Skály, kamenné masívy v Jizerských horách, jeskyně v Moravském krasu či hřebenová cesta na Hrubém Jeseníku jsou pozoruhodné a nezaměnitelné. Jedinečné. A to bylo samozřejmě jen několik příkladů. Jsou desítky zakoutí, kam stojí za to jít.

Několik kouzelných míst na světě
North Cascades, Washington, USA
https://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3%AD_Kask%C3%A1dy
https://www.nps.gov/noca/index.htm
https://www.north.cascades.national-park.com/
Göreme, Kappadokie, Turecko
https://www.infoglobe.cz/zajimavosti/udoli-goreme https://www.buyukotelurgup.com/cappadocia/goremeeng.html
https://www.goreme.org/
Giant´s Causeway, Severní Irsko
https://www.irelandtourismguide.com/2010/11/northern-ireland%E2%80%99s-most-popular-tourism-destination-giants-causeway/
https://meganleigh1216.blogspot.com/2010/10/tuesdays-travel-to-do.html
Š'lin
https://www.infoglobe.cz/zajimavosti/kamenny-les-s-lin/

Moje fotky z Českého ráje z května tohoto roku (2011).
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jarni_vylet_do_Ceskeho_raje/ (176 snímků)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Pokracovani_vyletu_do_Ceskeho_raje/ (48 snímků)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Klokocske_skaly_a_Rotstejn_konec_kvetna_2011/ (97 snímků)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Klokocske_skaly_a_Rotstejn_konec_kvetna_2011/ (93 snímků)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Na_Zbirohy_a_do_Besedickych_skal_Besedickych_skal/ (68 snímků)

Zpět