Rosslynská kaple

07.07.2013 14:59

Rosslynská kaple
Poznámky o Skotsku

Byla známá už dříve, matně si vzpomínám, jak jsem kdysi viděl jakési obrázky, myslím, že jsem měl i povědomí o oné „alternativní“ historii, templářích, svobodných zednářích a dalších tajemných souvislostech atd., přesto převratnou proslulost a místo na pomyslném žebříčku významných historických památek získala teprve v souvislosti s knihou Šifra Mistra Leonarda Dana Browna (nelíbí se mi druhý český překlad s otrocky doslovným Da Vinciho kód). V každém případě nám komentátorka v samotné kapli potvrdila, že by niky nebylo možné tímto tempem opravovat kapli, která byla ještě před několika desetiletími v dost špatném stavu, a kromě toho byla poškozena chybnými restaurátorskými zásahy (podle tehdejších pravidel), jimiž byla ovšem řada ornamentálních prvků stavby nenávratně zničena. V dnešní době nových technologií je pak nicméně možná rekonstrukce, kterou je možné financovat ze zdrojů desetinásobné návštěvnosti, než byla ta dřívější. Některé části kaple jsou stále pod lešením, a na stavbě se pracuje.

O Šifře Mistra Leonarda je na české Wikipedii dost dlouhý článek, o Rosslynské kapli nicméně nikoli, jen na německé či anglické. Jinak ony alternativní souvislosti jsou pojednány na řadě stránek, zkusím dát alespoň jednu do odkazů.

Původní Kolegiátní kaple sv. Matouše pochází z 15. století, navržena byla baronem Williamem Sinclairem, baronem z Roslinu (název vesnice dodnes), má půdorys Jeruzalémského chrámu, stavba trvala 40 let, stavba byla započata v roce 1456. Mezi komplikovanými kamenickými pracemi je pozoruhodná sekvence 213 kostek, které se liší svými vzory a jsou umístěny na sloupech a v obloucích. Význam těchto vzorů je neznámý, bylo mnoho naznačováno, ale dodnes nemáme jasné vysvětlení. Jedno z možných vysvětlení je, že se jedná o Chladniho obrazce, které umožňují tyto sekvenci číst jako hudební partituru. Chladniho obrazce vznikají při chvění písku např. na ocelové desce, tedy jsou záležitostí akustiky. Byly pokusy zrekonstruovat tímto způsobem melodii, která byla nazvána Rosslynským motetem.

Interpretací nejrůznějších architektonických a morfologických prvků by se mohl zabývat dlouhý článek, hovoří se například o „zelených mužích“ či o obrazech kukuřice, která ovšem nemohla být v „předkolumbovské“ době známá, o kryptě atd. Co opravdu můžete sledovat, je ale například Sedm smrtelných hříchů, anděly a démony, Pekelný chřtán, krále a královny, tj. skotskou historii atp. Lepší je pak si projít třeba stránky https://www.educationscotland.gov.uk/, kde jsou i další souvislosti, např. katedrála v St. Andrew aj.

https://zpravodajstvi.sumpersko.net/Zahady-Roslynske-kaple-dil-XI-812/clanek
https://www.educationscotland.gov.uk/scotlandshistory/medievallife/rosslynchapel/index.asp
https://de.wikipedia.org/wiki/Rosslyn-Kapelle

pár mých fotek (uvnitř se fotit nesmělo)
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Skotsko_Rosslynska_kaple%2C_Melrose%2C_Kelso/

https://www.panoramicearth.com/4632/Roslin/Rosslyn_Chapel
https://www.panoramicearth.com/4633/Roslin/Rosslyn_Chapel_Roof

https://www.youtube.com/watch?v=K0KO601yEzQ

Zpět