Rogersovo centrum v Torontu

25.03.2013 21:41

Rogersovo centrum v Torontu
významné stavby současnosti

Rogers Centre v kanadském Torontu je multifunkční aréna, do roku 2005 se nazývala SkyDome. Sportovní zařízení, které slouží kromě baseballového týmu Toronto Blue Jays a kanadského fotbalového mužstva Toronto Agronauts rovněž koncertům popové a rockové hudby či veletrhům, má jeden světový primát, totiž svou posuvnou střechu, první svého druhu na světě. V červenci 2015 bude při XVII. panamerických hrách centrem baseballových utkání, jakož i zahajovací a závěrečné slavnosti. Jméno má sportovní zařízení podle kanadského telekomunikačního podniku, založeného v roce 1920 Edwardem Samuelem Rogersem, jedním z pěti nejbohatších mužů v zemi. Orientace firmy je zřejmé z jejích třech oblastí služeb, na které se člení, totiž Rogers Wireless, Rogers Cable a Rogers Media.

Rogers Centre se nachází v Entertainment District jižně od středu města a v bezprostřední blízkosti CN Tower, která stojí jižně odtud. Nedaleko, asi 600 metrů, se nachází hlavní nádraží Union Station. Na jihu arény je místo pro parkování aut a autobusů, město je dostupné prostřednictvím metra a tramvaje. Pěší chodník Skywalk umožňuje dostat se na CN Tower a je součástí systému PATH, sestávajícího z řady podzemních tunelů, propojujících prakticky všechny nejvýznamnější místa ve městě.

Myšlenka postavit uzavřený sportovní stadion vznikla v roce 1982, když na Grey Cup, kanadské fotbalové lize, na někdejším Canadian National Exhibition Stadium enormní příval deště vyhnal desetitisíce diváků z nekrytých lavic. Mezi promoklými účastníky byl Bill Davis, tehdejší premiér Ontaria. Takřka osm miliónů diváků sledovalo zápas v televizi, byla to do té doby snad nejvyšší kvóta, a stalo se svědky této události. Následujícího dne skandovaly desetitisíce sportovních fanoušků v City Hall „Chceme kupoli! Chceme kupoli!“ V následujícím roce padlo několik návrhů, mezi jinými také postavit „nafukovací halu“, podobnou té ve Vancouveru (BC Place Stadium), v roce 1985 byla vyhlášená architektonická soutěž. Kromě vlastní stavby se také hledalo místo, připadalo v úvahu Exhibition Place, multifunkční prostor, pojmenovaný podle Národní kanadské výstavy, která se zde po řadu let, vždy osmnáct dní, koná, prostor letiště Downsview Airport či York University.

Jako architekt byl vybrán kanadský architekt Roderick George Robbie, který byl znám především designem kanadského pavilonu na Expo 67, a inženýr Michael Allan, kteří přesvědčili svým konceptem již v úvodu zmíněné největší pohyblivé střechy, která byla první svého druhu na světě. Stavba nebyla jednoduchá. Především pozemky patřily drahám CN, některé budovy musely být zbourány, půda byla kontaminovaná atd. Se stavbou se začalo v říjnu 1986. O stavební náklady 570 miliónů dolarů se podělila kanadská vláda, vláda provincie Ontario, město Toronto a konsorcium třiceti firem. Veřejné prostředky přitom obnášely pouze třicet miliónů. V roce 1987 byla vyhlášena anketa o jméno, do novin Toronto Sun dorazilo přes sto padesát tisíc odpovědí s takřka třinácti tisíci různých návrhů. Z nich nejčastější byly Towerdome, Harbourdome, SkyDome a The Dome. V roce 1989 byla nová sportovní aréna slavnostně otevřena.

Německá stránka Wikipedie se přinejmenším na dalších patnácti dvaceti stranách věnuje problémům, které arénu v devadesátých létech postihly a posléze vedly ke změně vlastníků a k přejmenování arény, popisu konstrukcí střechy atd. Je to samozřejmě zajímavé, ale rád bych se věnoval dalším pozoruhodným stavbám.

https://de.wikipedia.org/wiki/Rogers_Centre
https://www.youtube.com/watch?v=IYqYozcnai4
https://www.youtube.com/watch?v=eSJDSiw-W0M
https://www.projectballpark.org/major/skydome.html
https://maps.google.cz/maps?client=firefox-a&channel=s&hl=cs&ie=UTF-8&q=rogers+centre+toronto&fb=1&gl=cz&hq=rogers+centre+toronto&hnear=rogers+centre+toronto&cid=0,0,16289716626092921861&ei=RrRQUbqiJsWTtQb0n4FQ&ved=0CCYQtgMwAA

 

Zpět