Robert Smolík / Jičínský upír na Koštofranku

14.12.2017 13:07

Onen rozměrný akvarel Jičínský upír na Koštofranku 1628 z roku 1954, dílo Mistra Studeňanského, stálo jeden čas v jičínském muzeu na chodbě. Úzká ulička Pod Koštofránkem (alespoň takhle ten název znám od dětství, později se diskutovalo o tom, zda má být „krátké a“) vede od Valdické brány dolů k dnešnímu autobusovému nádraží a je jedním ze sedmi magických míst Jičína (to je moje interpretace), historie říká, že zde byl nejstarší jičínský kostel, který není dochován, nicméně je tu Rumcajsova Ševcovna a naproti bydlí Robert Smolík, divadelník a scénograf, pedagog na pražské DAMU (Katedra alternativního a loutkového divadla), který ve své zahradě pořádá pravidelná představení pro děti, takže Koštofránek je i místem pro děti (pro děti a rodinu) a pro kulturu.

Před časem jsem Roberta spěchajícího domů potkal a on mě zval na svůj nový špektákl, inspirovaný  osudem Salomeny Klatovské, tedy postavy, která se stala základem řečené pověsti, který hrál ve Valdštejnské loggii. S něčím se mi to překřížilo, takže jsem to viděl až napodruhé, v rámci jičínského adventu (3. 12. 2017). Dole na náměstí právě rozsvěceli vánoční strom, plné náměstí a vůně svařáku, a já jsem se vyškrábal na Valdickou bránu, kde už také byla krásná předvánoční atmosféra. Teď jsem si vygoogloval – pro alespoň částečnou úplnost – že autor asi padesátiminutového divadelního kusu jej hrál už předtím v galerii a knihkupectví Baobab v Táboře (a možná ještě jinde). Pro tento příspěvek je ona informace zajímavá proto, že na události na FB čtenář nalezne deskripci divadelního opusu, eventuálně i názornou fotku k němu, podobně jako na samostatné stránce, kde lze zahlédnout i výchozí výtvarné dílo. To Město Jičín vytisklo jako pohlednici a Robert ji používá i coby pozvánku na divadelní představení.

Nebudu příliš popisovat samotný večer, řeknu jen, že bylo plno, děti i rodičové pozorně sledovali, co se na okénkovém jevišti i pod ním děje a i já jsem byl veskrze spokojen. Tím výrazem „pod ním“ mám na mysli další zařízení sloužící jednak k další vizuální a významové rovině představení, jednak k vytváření zvuku, který je součástí hry. Obstarává ho druhá protagonistka představení, Veronika Svobodová. Myslím, že to je pěkná magie obrazu a zvuku. Popisovat dále v tuto chvíli nebudu nic i proto, že jsem se pokusil udělat fotodokumentaci, která by měla dostatečně promluvit. Kromě toho je dispozici také krátké (zhruba půl druhé minuty dlouhé) video. Za přečtení stojí též komentář v Dobrých zprávách z Českého ráje a okolí.

Robert Smolík
https://www.damu.cz/cs/katedry/katedra-alternativniho-a-loutkoveho-divadla/pedagogove/mga-robert-smolik

Upír na Koštofranku
Valdštejnská loggie

https://valdstejnskalodzie.cz/news/572/131/pa-27-10-20-00-UPiR-NA-KOsTOFRaNKU-Robert-Smolik
Baobab Tábor
https://www.facebook.com/events/247876042287113/
Jičín
https://www.facebook.com/pg/UP%C3%8DR-NA-Ko%C5%A1tofr%C3%A1nku-536181003408204/about/

Veronika Svobodová
https://www.facebook.com/veronika.svobodova.9634

Dobré zprávy z Českého ráje a okolí
https://zpravyceskyraj.cz/vanoce-na-brane-byly-letos-trochu-krvave-jinak-tradicni/

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Robert_Smolik_Jicinsky_upir_na_Kostofranku

Zpět