Římov

20.08.2012 15:31

Římov
EXOD 2012

Pravda, v mariánském poutním místě „v malebné krajině Doudlebska, šestnáct kilometrů od Borovan“, jsem na letošním EXODu nebyl. Mám jen exemplář ze sady podobných pracovních dvojlistů (zmiňuji je v příspěvku o zámku v Hluboké). Důvod, proč se o tomto místě zmiňuji, je především skutečnost, že se zde nachází „Loreta, hranolová kaple zasvěcená Panně Mrii Leretánské“, která „byla postavena v letech 1648-1650.“ Pracovní list popisuje podrobněji celý stavební vývoj a osudy tohoto místa, spjatého s působením jezuitského řádu v Českém Krumlově.

Na turistických informačních stránkách Českých Budějovic (zde) je místo stručně popsáno takto:   Barokní poutní místo ze 17. století s kostelem, Loretou a unikátní křížovou cestou, zasazenou v půvabné krajině Pomalší. Ve staré roubené chalupě je umístěna expozice připomínající historii železnic a můžeme si tu prohlédnout i modelové kolejiště.

Možná si někdo vzpomíná, že jméno obce se objevilo v kontextu velkých záplav (v kterém to bylo roce?), škody byly tenkrát značné, na rekonstrukci se skládaly peníze z celé země.

Odkazy
https://www.rimov.cz/
https://www.obecrimov.cz/
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADmov_%28okres_%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice%29
https://www.zamky-hrady.cz/5/rimov.htm
Galerie křížové cesty
https://www.rimov.cz/galerie/krizovacesta

 

Zpět