Renesanční a barokní manýristické zahrady v Itálii / VIII

23.11.2014 11:30

Villa Medici di Castelo

Villa Medici di Castelo nebo jen Villa di Castelo patří k medicejským realizacím v kopcích kolem Florencie. Vila, která patřila rodině Stufových, získal Lorenzo (1463 - 1503, nezaměňovat s Lorenzem Nádherným) a jeho bratr Giovanni di Pierfrancesco de’ Medici (1467 - 1498), zvaný  il Popolano, v roce 1480 (podle jiných zdrojů 1477), budovu pocházející ze 14. století rozšířili a celý areál přebudovali. Lorenco byl zadavatel zakázek Sandra Boticelliho, právě obraz Zrození Venuše objednal pro tuto vilu v roce 1485.

1538 velkovévoda Cosimo I. nechal vilu přestavět, autorem nové podoby byl Giorgio Vasari, zahradu přetvořil Niccolò Tribolo. V letech 1588 - 1595 uzavřel Ferdinand I., syn Cosima, přestavbu. V letech 1580 a 1581 navštívil vilu Michel de Montaigne. Dnes je budova sídlem Accademie della Crusca a není veřejnosti přístupná.

Zahrada bývá považována za nejzachovalejší příklad "italské zahrady", jak ve svém kánonu určil Leon Battista Alberti. Kompaktní geometrická forma je charakteristická pro 15. století, stejně jako tři terasy. Proslulá Zvířecí grotta, stejně tak jako další výzdoba a vodní hry jsou znakem manýrismu.

Na první terase se v jejím středu nachází nádrž a v ní fontána, jejímiž autory jsou Tribolo a Pierino da Vinci.  Autorem sousoší Herkules a Anteus je Bartolomeo di Antonio Ammanati, rovněž autor Neptunovy kašny ve Florencii, řady dalších paláců či soch v zahradě Boboli.

V centru zahrady se kdysi nacházela skulptura Venus Fiorenza od Giambologni. Přinejmenším do roku 1599 byla kašna obklopena bosketem s vavříny a myrhou. Dnešní výzdoba kolem nádrže pochází z let 1785-1788. Druhá terasa tvoří citrusovou zahradu. Od počátku května zde bývají vystavovány nádherné rostliny, které mají ornamentální citrusové plody. Medicejští provozovali pěstování těchto rostlin s vášní. Stromy představují zčásti velmi vzácné a hodnotné druhy. Na okraji třeti terasy se nachází známá Grotta degli Animali (Zvířecí jeskyně).

Villa di Castello je jednou z nejvýznamějších z dvou tuctů objektů prestižního rodu, který psal dějiny Itálie. K dalším patří např. Villa Medici di Pratolino (Park Demidoff), kterou jsem zmiňoval v Beitmanově textu, vila v Careggi, vnější čtvrti Florencie, Villa di Lappeggi ve svazích jižně od Florencie, Villa Medici di Marignolle, rovněž jižně od tohoto toskánského města, ale také medicejská vila v Římě a řada dalších.

https://botany.cz/cs/villa-di-castello/
https://de.wikipedia.org/wiki/Villa_Medici_von_Castello
https://de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Medici-Villa

Zpět