Renesanční a barokní manýristické zahrady v Itálii / VII

16.11.2014 12:15

Villa la Petraia

Medicejská Villa la Petraia ve Florencii, ve čtvrti Castello, je původně starý zámek (castello) rodiny Bruneleschi, který se dostal do majetku rodiny  Strozziových a posléze byl vyvlastněn Alessandrem Medicejským. Cosimo Medicejský věnoval vilu svému synovi Ferdinandovi I. Ten pověřil Bernarda Buonalentiho (známe ho z části příspěvku o zahradách Boboli), aby jej přestavěl. Přestavba proběhla v letech 1576 - 1591. Po vymření Medicejských v roce 1731 připadla vila francouzskému rodu Lotrinskému (později po spojení s Habsburky Habsbursko-Lotrinská dynastie), a po sjednocení Itálie Savojskému rodu, z něhož pocházeli italští králové.
Buonalenti vytvořil pravoúhlou dvoupatrovou budovu, která integrovala starou ochrannou věž. Uvnitř se nachází kvadratické nádvoří, které bylo za vlády Viktora Emanuela II. zastřešeno skleněným krytem. Obě boční křídla jsou opatřena dvoupatrovou loggií. Stěny byly v letech 1636 až 1648 Volterranem vymalovány freskami. Jedná se o historické obrazy, které zpodobují klíčové okamžiky v historii Medicejských.

Zahrada ve svahu je dílem Niccolò Tribola, který vybudoval tři terasy. Původní vzhled zachycuje malba Giusta Utense, která vznikla kolem roku 1600. Kašna, rovněž práce Tribolova, stála původně poblíž vlastní vily. Skulptura Venus Fiorenza, původně součást kašny, byla sejmuta a vystavena uvnitř budovy. Je dílem (nám známého) Giovanniho da Bologna. V době vlády rodu Lontringen byl na severní straně za vilou založen anglický park, vytvořil jej český krajinný architekt Joseph Frietsch.

https://botany.cz/cs/villa-la-petraia/
https://de.wikipedia.org/wiki/Villa_La_Petraia

https://wwwext.comune.fi.it/servizi_pubblici/scuola/calamandrei/villatedesco.htm

Zpět