Renesanční a barokní manýristické zahrady v Itálii / V

16.11.2014 12:12

Isola Bella

Isola Bella (Krásný ostrov)  v Lago di Maggiore, druhý největší ze čtyř Boromejských ostrovů ve vnitřním Verbánském zálivu, je nazván podle Isabelly, borromejské komtesy (Isabella D’Adda, lombardská šlechtična), ženy Carla III. Boromejského. Původně to byla holá neúrodná  skála. Mezi lety 1650 a 1671 zde vybudoval Vittaliano Borromeo, Carlův syn (jeden ze tří synů, které měl s krásnou Isabellou, druzí byli Renato a Giberto) atraktivní letní palác. Nechal na ostrov přivézt velké množství hlíny a vybudovat desetistupňový systém teras, na nichž vznikla proslulá zahrada. V nedokončené stavbě jsou sbírky lombardských umělců a vlámských koberců. Po nádherném schodišti se dostaneme do Pokoje medailí, který je pojmenován podle kulatých obrazů na stropě. Následuje hudební pokoj, konferenční salónek a napoleonský pokoj, kde Napoleon na své návštěvě strávil jednu noc (jiné zdroje říkají, že byly dvě, též jeho žena Josephine). Cenný je rovněž sál určený pro bankety.

Proslulé jsou grotty, vyzdobené množstvím kamenů a korálů. Kopíruji jednu větu z české Wikipedie (ostatní informace překládám ze stránky na německé): V podzemních místnostech paláce je vybudovaná umělá jeskyně se stěnamy obloženými sopečným tufem, mušlemi, zrcátky a černým mramorem.

Stavbou byl pověřen Angelo Crivelli z Milána, uprostřed 17. století musely být práce přerušeny, protože Milánské vévodství napadl mor. Znovu započaly za kardinála Gilberta III. (1615 - 1672) a Vitaliana VI. (1620 - 1690), zvláště Vitaliano se zasloužil o pokračování díla množstvím investic i tím, že získal pro realizace švýcarsko-italského sochaře, architekta a stavebního inženýra Carla Fontanu (1638 - 1714), spolupracovníka Berniniho, úspěšného architekta, který spojil ve svém eklektickém stylu prvky svých předchůdců, Borrominiho a Pietro ca Cortony, představil v různých publikacích řadu staveb, na nichž se podílel (Tempio Vaticano, 1694, o stavbě baziliky sv. Petra a Svatopetrského náměstí), z jehož dílny vyšla celá řada rovněž proslulých architektů.

Terasy dokončil Vitaliův následovník Carlo IV., vysvěceny byly v roce 1671.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Isola_Bella
https://botany.cz/cs/isola-bella/

Zpět