Rem Koolhaas

20.03.2013 14:09

Rem Koolhaas
významní architekti současnosti

Zabýváme-li se životem a dílem nizozemského architekta Rema Koolhaase (už samo o sobě vzbuzujícího imaginaci: srovnej jména Michael Kohlhaas, stále inspirativní příběh klasika německé literatury Heinricha Kleista či jeho literárního dvojníka Coalhouse Walkera v románu Ragtime E. L. Doctorowa), který prožil část svého dětství v Indonésii (nar. v Rotterdamu 1944), pracoval jako žurnalista a s žurnalistikou, politikou a kulturou experimentoval, bude tím prvním, na co narazíme, nejspíš nikoli nějaká architektonická realizace, ale kniha.

A bude jí nejspíš kniha, kterou bychom mohli charakterizovat jako filozofii architektury – to je Koolhaasův klíčový úhel pohledu – s názvem Delirious New York: A Retroactive Manifesto of Manhattan (1978), který se česky překládá obvykle jako Šílený New York, zpětný manifest Manhattanu. Tématem analýzy je „kultura zhušťování“, jehož je New York jako typické město nejlepším příkladem. Urbánní filozofie Manhattanu je provázena „kolážovitou“ a „labyrintickou“  koncepcí, v ní se demonstrují i jinak formulované sociální a estetické funkce, které na sebe vzájemně narážejí. V knize můžeme spatřit stopu, kterou zanechala někdejší Koolhaasovy publicistické aktivity, konkrétně rozhovor s umělcem Constantem (vlastně Constant Anton Nieuwenhuys, holandský malíř a sochař, 1920-2005), jehož utopický architektonický projekt Nového Babylonu byl vzorem pozdějších Koolhaasových interpretací kultury. Ty Koolhaas dále rozvíjel v architektonické kanceláři Office for Metropolitan Architecture (OMA) , která se proslavila soudobými avantgardistickými architektonickými realizacemi a kterou Koolhaas založil spolu s Madelon Vriesendorpovou, Koolhaasovou ženou (mají spolu dvě děti), Elia Zenghelisem, Koolhaasovým učitelem a Zoe Zenghelis. Zveřejňováním teoretických statí, přednáškami a účastí v různých komisích se OMA podílí výrazně na diskusi o současné architektuře. Od roku 2007 se Koolhaas rovněž členem Rady moudrých k budoucnosti Evropy, založené původně na základě Berlínské deklarace v tomtéž roce pod názvem Horizont 2020–2030

Teprve od osmdesátých let začal Koolhaas dělat první architektonické návrhy, v článku na ArchiWebu je přehled jeho prací, některé jeho návrhy byly realizovány i v České republice. Na některé z nich se nejspíš v některém z dalších příspěvků podíváme.

https://www.archiweb.cz/architects.php?type=arch&action=show&id=81
https://de.wikipedia.org/wiki/Rem_Koolhaas

Zpět