Reflections v Singapuru

13.03.2013 23:39

Reflections v Singapuru
významné stavby současnosti

Komplex budov s názvem „Reflections“ v Keppel Bay v ostrovním  a městském státě, nejmenším v jihovýchodní Asii, postavený podle projektu amerického architekta židovského původu Daniela Libeskinda, je luxusní obytný celek na břehu o zhruba 84.000 m² obytné plochy, který byl dokončen v roce 2011. Působivý design šesti zvlněných věží, který odpovídá estetice proměňující někdejší základní geometrickou symetrii konstrukcí budov v dynamicky působivou individualitu tvarů, činí z ensemblu budov dominantu místa.

Vlastně jsou to typově dva různé výchozí moduly. První, zmíněné elegantní výškové stavby nestejné výšky a individuálního tvaru, které vypadají, jako by „vlály ve větru“, jsou hned za druhými nízkými vilovými bloky podél pobřežní promenády. V celém komplexu nejsou ani dva různě disponované byty, což činí jinou perspektivu bydlení, u něhož není s výškovými stavbami obětována rozdílnost a individualita.

Podobný princip Libeskind využívá, opět ovšem individuálně, i u jiných staveb, například v Tančících věžích (Dancing Towers) v korejském Seoulu.

https://daniel-libeskind.com/projects/reflections-keppel-bay
https://de.wikipedia.org/wiki/Reflections_%28Keppel_Bay%29
https://www.youtube.com/watch?v=L_SjBWYfwIQ
https://www.youtube.com/watch?v=J2VXoREy0cE

 

Zpět