Radnice v Londýně

12.02.2013 17:22

Radnice v Londýně
významné stavby současnosti

City Hall, londýnská radnice, sídlo Greater London Authority, správní instituce Velkého Londýna a starosty (Mayor of London), byla postavena v rozvojové oblasti More London na jižním nábřeží Temže nedaleko Tower Bridge podle projektu Normana Fostera a byla otevřena v červenci roku 2002. Webové stránky (německá Wikipedie, zdroj pro tento příspěvek) upozorňují, že Greater Londona Auhority (GLA) se nesmí zaměňovat za Corporation of London, což je městská správní instituce City, česká Wikipedie popisuje souvislosti vzniku a umístění. 

Tvar budovy bývá přirovnáván k řadě předmětů, mimo jiné k cibuli či helmě Dartha Vadera, rytíře z Hvězdných válek, naťuknutému vejci či motoristické přílbě či – varleti ze skla. Původní Fosterova vize byla ovšem jiná, představoval si obrovské sféry, které se vznášejí nad řekou Temží. Když si to čtu, napadl mne také ostrov Laputa ze Swiftova románu, ovšem v poněkud modernějším tvaru posunutých segmentů/desek rozřezaného ováloidu, a když o tom uvažuju dále, napadá mne i souvislost či podobnost posunu ve tvarech architektury od klasických „hranatých“ staveb k dnešním dynamickým tvarům s týmž vývojem v automobilismu. V kontextu místa, totiž bývalých loděnic, které se stalo rozvojovým urbánním prostorem města, se uvažuje i o jakémsi „obráceném“ amfiteátru pozvednutého ze země. O tom svědčí i pět set metrů dlouhé spirálovité schodiště, podobné schodišti v Muzeu Solomona Guggenheima v New Yorku (a doplnil bych ještě, schodišti ve skleněné kupoli na střeše budovy Říšského sněmu v Berlíně, navržené rovněž Normanem Fosterem, už to čtu, je to zde také poznamenáno), které se vine kolem radničního sálu. Na vrcholu desetipatrové budovy je umístěn London’s Living Room s vyhlídkovou plošinou, v určitém režimu přístupnou i veřejnosti.

Souvislost se zmíněným amfiteátrem můžeme vidět – symbolicky – i u zmínky o dřívější londýnské radnici, zvané Guildhall (nezaměňovat s County Hall), na Basinghall Street, kde v době antiky stál největší amfiteátr provincie Británie.

https://de.wikipedia.org/wiki/City_Hall_%28London%29 (zdroj info)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lond%C3%BDnsk%C3%A1_radnice (česky)
YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=y7a8Yhb2iQE
https://www.youtube.com/watch?v=OK3tlG83h1k
https://www.youtube.com/watch?v=l88JAq4L6wE
 

Zpět