Radim Hladík…

08.12.2016 10:28

Radim Hladík…
zemřela legenda české rockové kytary

V první chvíli jsem neuvažoval, že bych vůbec něco psal, dokonce se mi to tak trochu příčilo. Tak jako vždycky, když se jedná o něco velice blízkého, osobního, a tím i nejen privátního, ale i dost neuchopitelného. Člověk ani netouží cokoli pojmenovávat, dokud to je, a bylo by mu až trapné začít o tom hovořit, když už to není. Ale pak zjistíte, že se s tím musíte nějak vyrovnat a že kromě vnitřních rituálů i sednete ke klávesnici počítače. A říkal jsem si před čtrnácti dny, kdy jsem jel do Prahy na pohřeb příbuzné mé ženy, u níž nás její smrt překvapila, protože jsme očekávali, že nemoc, na kterou nakonec zemřela, snad překoná, že je to letos zvláštní rok. Rok, kdy odešel můj milovaný učitel na univerzitě, spolužák, s nímž jsem studia na ní trávil, a příbuzný, který mi byl rovněž velice blízký, vše v rozmezí vlastně několika týdnů. A teď Radim Hladík.

Ještě snad týž den mi přišly mejlem od kamaráda, jednoho z těch prvních, se kterým jsme začali ještě jako skoro školáci hrát bigbít, fotky z koncertu v České Lípě z roku 2015 (27. 6.), odpověděl jsem až druhý den někdy v noci poté, co v televizi šel na TV-Art dokument o Blue Effektu (originál na ČT2 13. 1. 2012) odkazem na své příspěvky v řadě o artrockových a fusion albech, kterým jsem se věnoval na začátku tohoto roku. Na ony mě dodnes fascinující alba jako Svět hledačů, Coniunctio ad.. Teď si říkám, jako by to bylo tenkrát rozloučení. Jiný kamarád na mejl odpověděl, že má záznam z prvního ročníku jičínského pohádkového festivalu, na němž Radim Hladík doprovázel Jaroslava Hutku.

Takže jsem takto nepřímo zmínil vlastně velkou část okamžiků, které mi českou kytarovou legendu připomínají. Jiný z těch bigbítových kamarádů, dnes významný český výtvarník, měl doma gramofon s extrémně výraznými basy, což byl tenkrát, kdy nebylo skoro nic – a přesto bylo všecko, když jsme mohli poslouchat takové desky, k jakým jsme se dostali – malý zázrak. A na tomhle gramofonu jsme si pouštěli Erica Claptona, tehdy ještě s Yardbirds, a Radima Hladíka. Pro mě to byly srovnatelné autority, a zvláště když pak vyšla (jediná) LP deska Matadors, považoval jsem ji (vedle už tenkrát pro mě trochu vyčpělého Olympiku) za to nejlepší, co bylo k mání. Ona artrocková alba byla pak dalším zázrakem už vzhledem k tomu, že normalizace český bigbít prakticky rozmetala a zázrak bylo všechno, co vůbec nějak přetrvalo.

Nu a léta uběhla, já už jsem pak dost dlouho bigbít neposlouchal, než jsem se k němu – z jiného úhlu – po letech vrátil, stejně tak jako Radim Hladík svůj Blue Effekt na řadu let po Listopadu rozpustil. To jsem ho ale ještě viděl, vlastně takhle nablízko, osobně v šatně jičínského kulturního domu, na zmíněném koncertu Jaroslava Hutky na festivalu „Jičín – město pohádky“. Hvězda byl v tu chvíli Jaroslav Hutka, natěšený z emigrace, a natáčející svůj profil jičínské televizi. Radim seděl tiše v koutě, s onou pověstnou skromností, která mně byla až nepochopitelná. Vlastně jsem do poslední chvíle netušil, že s Hutkou přijede, a vlastně věděl jen zpovzdálí, že s Hutkou hraje, což byla druhá věc, kterou jsem vůbec nechápal. Jako vysvětlení mi nestačilo, že Hutka vlastně moc neumí hrát na kytaru, považoval jsem Hladíkovu spolupráci s ním jako něco, co se tenkrát dělalo proto, aby hlavní protagonista dostál požadavkům většího koncertu, většího sálu, plnosti zvuku atd. Asi jsem se mýlil, Hladík to vysvětloval Na plovárně u Marka Ebena, jako že český folklór je to naše autentické blues, a z tohoto pořadu jsem se dozvěděl, co jsem rovněž nevěděl, že s Hutkou hrál ne až po Listopadu, ale dávno předtím.

 

Radim Hladík zemřel 4. prosince 2016.
Pořad Blue Effect Acoustic Time vysílala televize 5. 12. 2016.

Z tisku
https://art.ihned.cz/hudba/c1-65543320-zemrel-zakladajici-clen-blue-effectu-kytarista-radim-hladik-v-69-letech-podlehl-nemoci-plic

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/435007/zemrel-kytarista-radim-hladik-z-blue-effectu-zabila-ho-fibroza-plic.html

Z mého mejlu kamarádům:

Poslouchal jsem večer na TV-Art ten úžasnej dokument turné Blue Effect Acoustic
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1143638030-ct-live/21154215468-ct-live-blue-effect-acoustic

a znovu si nalistoval články, které jsem o Blue Effect psal letos v únoru - byla to celá série (první je už z r. 2011, poslední je soupis řady, věnované zvl. československému art-rocku, zahrnuje i ty o Blue Effect).

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/radim-hladik-a-blue-effect/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/collegium-musicum-konvergencie/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/blue-effect-svet-hledacu/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/blue-effect-coniunctio/

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/alba-ceskoslovenske-jazzrockove-hudby/ 

Zdravím a znovu to poslouchám...

Zpět