Prokletý ostrov

24.06.2019 23:46

Prokletý ostrov
příspěvek k problematice motivu ostrova

V posledních několika nemnohých letech bylo natočeno několik filmů, v jejichž názvu se objevuje slovo „ostrov“. Při prvním kliknutí nám vyhledávač nabídne americký film Ostrov (2005, rež. Michal Bay), akční thriller s Ewanem McGregorem a Scarlett Johanssonovou a Stevem Buscemim, stejnojmenný ruský film natočený o pouhý rok později (2006, rež. Pavel Lungin), dostupný v plné délce i na YouTube, Kukuřičný ostrov (2014, Georgij Ovašvili) gruzínské provenience. Přidáme-li do vyhledávání výraz Česká televize, jsou tu další filmy z iVysílání, třeba poněkud starší, jako Ostrov krásy, pohlednice z Korziky z roku 1958, novější Ostrov Jura, „překvapivý projekt Jiřího Novotného (Jura) z Hané“ 2017 či krátký film Ostrov mystérií, krátký dokument o Madagaskaru. Nebudu v tuto chvíli vypisovat další tituly, o které člověk zakopne v dalších minutách.

Téma ostrova jako prostředí, v němž se hrdinové a s nimi divák dostanou do pasti, z níž je obtížné uniknout, uzavřeného světa s vlastními pravidly, bude coby obecný formát platit i pro tento americký detektivní thriller z roku 2011 v režii Martina Scorseseho podle knihy Dennise Lehaneho s rovněž hvězdným obsazením, jestliže budeme jmenovat jen Leonarada diCapria (Nespoutaný Django, Úplné zatmění, Titanic, Nouzový východ, Velký Gatsby), Bena Kingsleyho (Gándhí, Schindlerův seznam), či slavného bergmannovského herce Maxe von Sydowa (další herci: Mark Ruffalo, Michelle Williams. Zde je ona past ještě zdvojena, jestliže samotným prostředím je – opět klasicky – psychiatrická léčebna.

Oficiální text distributora (zde na CSFD) uvádí obsah: Detektiva Teddyho Danielse (Di Caprio) a jeho kolegu Chucka Auleho (Mark Ruffalo) přivedlo na prokletý ostrov Shutter pátrání po šílené vražedkyni jménem Rachel Solando (Emily Mortimer), která zmizela ze své cely ve vězeňské psychiatrické léčebně Ashecliffe a kdesi se úspěšně skrývá. Píše se rok 1954 a Amerika se dosud nevzpamatovala z následků Druhé světové války a navíc přežívá v permanentní paranoii domnělého i skutečného komunistického ohrožení. Daniels je učebnicovou obětí téhle doby. Válečný veterán stále vzpomíná na prožité hrůzy a navíc se musí vyrovnat se smrtí manželky. Až by se dalo sarkasticky říct, že v rámci vyšetřování dorazil na správné místo. Jenže na tomhle ostrově něco smrdí a zkušený detektiv to instinktivně vycítí. Například je přesvědčený o tom, že léčebné metody, které zdejší lékaři vedení doktorem Johnem Cawleym (Ben Kingsley) aplikují na pacienty, nejsou zcela v souladu s Hippokratovou přísahou. Druhou stranou mince je ale otázka detektivovy příčetnosti, jež je vlivem traumatických prožitků z minulosti a poměrně děsivé a skličující přítomnosti vystavována čím dál větším otřesům.

Nu, myslím, že opakovat poměrně podrobnou deskripci příběhu na Wikipedii není třeba. Bude stačit, když zdůrazním, že napětí diváka neopustí po celý film, a rozkrytí toho, co je pravá realita a představa (už mimo film, ale jím možná navozená), zda člověk rovněž nežije v nějaké fikci jen proto, aby udržel celistvost své identity, ta opravdu budí hrůzu. I když ta filmová je už sama o sobě dostatečná.

Film jsem viděl už kdysi, nyní (21. 6. 2019) ho opakovali na Primě.

Odkazy
Ostrov, USA, 2005
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ostrov_(film,_2005)
Ostrov, Rusko, 2006
https://www.csfd.cz/film/228701-ostrov/prehled/
https://www.youtube.com/watch?v=xSB7IkQrHaM
Kukuřičný ostrov, 2014
https://www.youtube.com/watch?v=ITMJ_8pxuUM

Prokletý ostrov, 2010
https://www.csfd.cz/film/235492-proklety-ostrov/prehled/
Dennis Lehane
https://www.databazeknih.cz/knihy/proklety-ostrov-29406?c=all
iPrima
https://www.iprima.cz/tema/proklety-ostrov

Ostrov krásy, 1958
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10939990274-ostrov-krasy
Ostrov Jura, 2017
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11589918381-ostrov-jura/
Ostrov mystérií
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10940021500-ostrov-mysterii

 

Zpět