Prodloužené víkendy v Jičíně 2019

01.09.2019 19:37

Už jsem to stručně komentoval v jednom z předchozích příspěvků (v noticce o trutnovské kapele Benjaming´s clan), projekt „Prodloužených víkendů v Jičíně“ je přesně ta dlažební kostka na Valdštejnově náměstí v Jičíně, obrazně řečeno, která skvěle zapadá do celoročního puzzle kulturního dění ve Valdštejnově městě. Vedle oněch kulturních akcí, které jsou „značkou“ města, jako je festival „Jičín – město pohádky“ či „Valdštejnské slavnosti“ (žel z Karla Krause se nepodařilo, kromě jedné mezinárodní konference kdysi, „vytěžit“ žádnou slávu) a celoročního běžného provozu KZMJ (Kulturní zařízení města Jičína) a „Valdštejnského imaginária“ ve Valdštejnské loggii (ovšem neopomíjím ani další organizace, které obohacují kulturní spektrum, především „Jičínskou besedu“ a spolku „Baševi“, obstarávající kulturu židovskou), pak v době hlavních školních prázdnin vzniká zvýšená kulturní poptávka. Právě tu může tento projekt z velké části uspokojit.

Ještě bych poznamenal, že to není všechno, stejně jako v jiných měsících tu je k dispozici letáček „KAM“ s přehledem, na jedné straně především program Biografu Český ráj, na druhé pak (zjednodušeně řečeno) nabídka ostatních organizací, letáček je pak v trochu jiné grafické podobě přetištěn do „Jičínského zpravodaje“, šestnáctistránkového „Informačního měsíčníku města Jičína“, informujícího o kulturním dění podrobněji. V sešitku formátu někdejších školních slovníčků, vydaného Městem Jičín je na předposlední stránce pak otištěn plakát třetího ročníku festivalu „Železnické hudební léto 2019“, který představuje svým blízkým dosahem (Železnice je vzdálena od Jičína šest kilometrů) i obsahem (z někdejší písničkářské dvojice vystoupil 20. 7. na vinici vedle Café Terasy Jiří Dědeček, o pár dní později, 4. 8. v jičínském zámeckém parku Jan Burian; kromě toho ovšem v Železnici i další hvězdný program, Vladimír Merta, Jan Hrubý a Ondřej Fencl, Pepa Nos, Jaroslav Hutka ad.).

Teď už ale k samotným Prodlouženým víkendům. Nebudu vypisovat všechno, program je dohledatelný na internetu, včetně toho, že když zájemce nahlédne, bude mu zřejmá i struktura, neboť je zde program vyvěšen po jednotlivých týdnech, v „Doplňkových informacích“ se lze dočíst o provozu kulturních institucí, komentovaných prohlídkách, Valdštejnově polní kanceláři atd., „Povídání o…“ jsou krátké texty o všem, co je pro Jičín typické a čím se stojí za to zabývat (o Valdštejnské loggii, synagoze a židovské škole, koupališti, pohádkovém festivalu, Rumcajsově ševcovně), v sešitku tyto texty představují předěl mezi jednotlivými týdny, schematická (ale ručně kreslená) mapa centra Jičína s vyznačením důležitých míst, kde se něco koná (v sešitku je umístěna na přední vnitřní záložku) a konečně kontakt.

Dramaturgické schéma v základě představuje rozvržení určité struktury pořadů od pátka (někdy čtvrtka) do neděle (s přidaným pondělkem, kdy vedle shora zmíněných opakovaných nabídek, např. pořadů v Knihovně Václava Čtvrtka, postupně přibyly některé další položky, například Letní kino v zámeckém parku). V ostatních dnech pak vedle opakujících se či obměňovaných informací o otevření knihovny či různých komentovaných prohlídek, „Valdštejnského cafeteria“ v Loggii, případně bohoslužeb v některém z kostelů pak jedinečné pořady, tak v některé čtvrtky divadelní představení v K-klubu, v pátek koncert ve Valdštejnské loggii, v sobotu pohádky „v Káčku“ a večer „Umění v ulicích“, v neděli pak „Hudební odpoledne v zámecké zahradě“.

Z oné bohaté nabídky mě zajímaly ony večerní páteční pořady v Loggii, tak 14. 6. „Poesion II“ s následujícím vystoupením „Báry Zmekové & Mikkamangetsu (JAP)“, 21. 6. „Pohromadě na přehradě“, které se zároveň konalo v rámci každoročního „Svátku hudby Jičín“ jenž lze považovat za samostatnou položku (koncerty v počtu více než tuctu na různých místech ve městě, v prostorách kulturních institucí, ale i v kavárnách či na veřejných prostranstvích, např. na nádvoří zámku). V prodlouženém víkenu 4. – 8. července v Loggii proběhl festival ProART s řadou zajímavých pořadů (k výročí Jiřího Ortena, herecké improvizace, argotická a španělská poezie atd.). 12. 7. pak Beata Hlavenková, 17. 7. Zrní, na konci července pak představení divadelní, jako 26. 7. Víťa Marčík, 2. 8. Geisslers Hofcomoedianten (Láska ke třem pomerančům), pak znovu hudební Futur Swing 9. 8., 16, 8. Improvizační večer workshopu Simony Babčákové, 23. 8. loutnový koncert „Kodex o Václavu IV.“, následující den, v sobotu 24. 8. Beata Bocek s následujícím Kabaretem Valdštejnského imaginária.

Druhým místem, kde se scházelo zase trochu jiné složení diváků, byla zámecká zahrada, kde 4. 8. vystoupil Jiří Burian (už zmíněno), 11. 8. hudební uskupení z Českého ráje „Swing Society“, 18. 8. v rámci „Folk´n´rockování v zámeckém parku“ Lucie Doušová, René Souček a Tlupa Tlap a konečně 25. 8. jako poslední pořad tohoto hodinového formátu trutnovský „Benjaming´s Clan“.

Odkazy
https://vikend.jicin.cz/
https://www.jicin.org/dr-cs/26554-.html
https://www.atlasceska.cz/kalendar-akci/prodlouzene-vikendy-2019-jicin-77504
https://www.informuji.cz/akce/kr/103452-prodlouzene-vikendy-jicin/

Zpět