Pomníky, sochy a monumenty v Edinburku

20.05.2013 12:08

Pomníky, sochy a monumenty v Edinburku
Poznámky o Skotsku

Na cestovatelských blozích či internetových cestopisech jsem (alespoň v češtině) nenarazil na námět, který je v hlavním městě Skotska výrazný a nápadný. V Edinburku je vcelku značné množství soch/pomníků/památníků. Nejznámějším objektem tohoto druhu je nejspíš Památník Waltera Scotta (Scott Monument) na Princes Street, jedné ze dvou „hlavních ulic“ mezi Edinburským hradem a Holyrood Palace. Scottův památník je věž ve stylu viktoriánské gotiky (u nás bychom řekli v novogotickém stylu, v Praze na vltavském nábřeží rovněž jeden podobný, menší, objekt máme). Je přes vysoká přes 200 stop (61, 11 m), v jejím centru je socha sedícího spisovatele (autorem je John Steell, autor celé řady dalších soch ve skotském hlavním městě, ale i např. v New Yorku). Autorem samotné věže je George Meikle Kemp, architektonický samouk, který se inspiroval historickou památkou Melrose Abbey a pod pseudonymem „John Morvo“, což byl středověký architekt právě tohoto opatství, se přihlásil do soutěže vypsané v roce 1832 po Scottově smrti. Základní kámen byl položen v roce 1840, následující rok Skotský parlament schválil konstrukci, věž byla dokončena v roce 1844 s celkovými náklady £16,154/7/11. V roce 1990 byl Scottův památník restaurován s náklady 2.36 milionů liber. (číselný údaj respektuje změnu způsobu počítání anglické měny, která v době budování Scottova pomníku ještě nebyla v dekadickém systému, tj. jedna libra rovná se 100 pencí, nýbrž se dělila – tak tomu bylo do rokku 1971 –  na 20 šilinků a šilink na 12 pencí).

Podél východní části Princes Street, vlastně už v Parku Princes Street (Princes Street Gardens) jsou ještě dvě sochy, jedna misionáře a afrického badatele Davida Livingstona, druhá obchodníka s knihami a nakladatele Encyclopaedia Britannica Adama Blacka, třetí spisovatele Johna Wilsona. A mohli bychom pak ještě nadále pokračovat.

Místem, který je v Edinburku místem monumentů, je kopci Calton Hill, nacházejícím od Holyrood Pallace, resp. dolní části Princes Street směrem k moři (východně). V určitém smyslu by se dal přirovnat naší hoře Vítkov, kde je jezdecká socha Jana Žižky a památník-mauzoleum. Na Calton Hillu se nachází „Národní památník“, jeden ze dvou ve Skotsku (druhý je Wallaceho památník ve Stirlingu), nedostavěný objekt, jehož ideou je památka na skotské vojáky a námořníky, kteří zahynuli v boji v Napoleonských válkách. Podle nápisu bylo záměrem postavit „a Memorial of the Past a and Incentive to the Future Heroism of the Men of Scotland“. Modelem je Parthenon v Athénách – na první pohled zřejmé – , autory jsou Charles Robert Cockerell a William Henry Playfair, kteří na návrhu pracovali v letech 1823 – 1826, kdy začala stavba. Ta ovšem skončila v roce 1829, což je tak trochu výsměšně komentováno názve „the Pride and Poverty of Scottland“. Ideově byla vzorem německá Walhalla, památník německých géniů, jak je označována, postavená nad Dunajem východně od bavorského Řezna. Později provázely stavbu, jejíž základní kámen byl položen v roce 1822 v době návštěvy skotského krále Jiřího IV., různé návrhy zvláště na začátku 20. století, kdy se hovořilo o tom, že by to mohl být monument královny Viktorie, památky na Act of Union with England (1907, při dvoustém výročí), využit jako budova skotského parlamentu či památník světové války.

Na témže kopci jsou pak ještě další památníky. Nelsonův, věnovaný viceadmirálovi Horatio Nelsonovi, který zvítězil nad francouzskými a španělskými loďstvy v bitvě u Trafalgaru 1805, v podobě věže, nakreslené skotským malířem Alexandrem Nasmythem a navržené architektem Robertem Burnem (stavba byla zahájena 1807 a dokončena po Burnově smrti Thomasem Bonnarem 1816). Idea věže byl „signální stožár“, který vysílá na moře zprávy o vítězství. Kousek pod těmito objekty je památník Dugalda Stewarta, skotského filozofa a profesora univerzity v Edinburku, postavený podle vzoru Lysistratova památníku v Aténách. Je to kruhová stavba, jeden z modelů arzenálu řeckých staveb, s jakými se setkáváme po celém světě (např. Monopteros v Anglické zahradě v Mnichově, navržený zhruba ve stejné době jako právě tento kruhový kruhový tempel se sloupy kolem dokola, odtud i název). K souboru staveb patří městská observatoř naproti torzu Národního monumentu, projekt astronoma Thomase Shorta a jeho bratra Jamese Shorta, který vytvořil teleskop a podílel se na realizaci ideje veřejné observatoře, a památník skotského národního básníka Roberta Burnse. Je možné konečně uvést ještě Pomník politických mučedníků, stavbu ve tvaru obelisku na Starém hřbitově na kopci Calton Hill.

Podél východní části Princes Street, vlastně už v Parku Princes Street (Princes Street Gardens) jsou ještě dvě sochy, jedna misionáře a afrického badatele Davida Livingstona, druhá obchodníka s knihami a nakladatele Encyclopaedia Britannica Adama Blacka, třetí spisovatele Johna Wilsona. A mohli bychom pak ještě nadále pokračovat.

Sochy významných osobností se nacházejí rovněž na dalších klíčových místech rozvržení města. Takovým urbanistickým prvkem, postaveným na souběžnosti s jižní Princes Street a propojování sítě ulic právě s pomníky na křížení s příčnými ulicemi je George Street. Od St. Andrew Square jsou na kříži se St. David Street James Clerk Maxwell, proslulý fyzik, který matematicky popsal elektromagnetické pole, s Hanoverskou ulicí král Jiří IV., s Frederic Street skotský ministr, teolog a ekonom Thomas Chalmers a s S.Castle Street William Pitt (mladší), britský politik na přelomu 18. a 19. století.

Na Královské míli se setkáme přinejmenším se dvěma výraznými sochami významných osobností. První z nich, jestliže jdeme od hradu s kopce dolů, je filozof, myslitel David Hume, druhou pak osvícenský filozof a ekonom Adam Smith, tentokrát s ďábelskou maskou, prozrazující zřejmě vztah Skotů k tomuto tvůrci teorie „neviditelné ruky trhu“. Již při zběžné prohlídce mapy jsem narazil na několik dalších objektů, které by bylo možné sem zařadit (třeba na Královské míli ještě jméno Walter Francis Montagu Douglas Scott [1806-1884], Duke of Buccleuch), ale nehodlám tady nahrazovat průvodce Edinburkem.

Wikipedie
Edinburk

https://cs.wikipedia.org/wiki/Edinburgh
Scott Monument
https://de.wikipedia.org/wiki/Walter_Scott
Další pomníky u Princes Street
https://de.wikipedia.org/wiki/Princes_Street_Gardens
Calton Hill
https://en.wikipedia.org/wiki/Calton_Hill
https://en.wikipedia.org/wiki/National_Monument,_Edinburgh
https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Monument,_Edinburgh
https://en.wikipedia.org/wiki/Dugald_Stewart_Monument
https://en.wikipedia.org/wiki/City_Observatory,_Edinburgh

William Pitt (mladší)
https://en.wikipedia.org/wiki/File:George_Street_Pitt_04.jpg
https://cs.wikipedia.org/wiki/William_Pitt_%28mlad%C5%A1%C3%AD%29

Jiné stránky
https://edinburgh.poznavej.cz/pamatky/calton-hill/
https://www.visitbritain.com/cs/Destinations-and-Maps/Cities-and-towns/Edinburgh.htm
https://edinburgh-pruvodce.cz/

Zpět