Poloostrov Formentor

11.06.2013 15:02

Poloostrov Formentor
Poznámky k Mallorce

Bohužel jsme se nedostali až na samý konec poloostrova Formentor, který je nejsevernějším výběžkem Mallorcy. Mohu tedy jen srovnávat, když použiju podobný „obraz“ ze Skotska, kde je tak trochu podobným místem (v tomto případě nejzápadnějším) Neist Point na poolosrově Skye s podobným průběhem terénu až k majáku, za nímž už je pak jen širé moře. Byli jsme tedy s návštěvou míst, o nichž bude řeč, vlastně teprve v polovině poloostrova. Přesto ale stál výlet za to.

První zastávkou byla Playa Formentor s několika pěknými pohledy do okolních hor, které už zde začínají „nabírat“ na mohutnosti. Podél moře je možné dojít k jedinému zdejšímu hotelu Barceló, známému návštěvou řady významných osobností, k nimž patřila například herečka Grace Kelly a monacký kníže Rainer na své svatební cestě v roce 1956, britský premiér Winston Churchill, či Charlie Chaplin. Cena pětadvacettisíc korun v přepočtu za týden cosi vypovídá o areálu s pěstěnou zahradou, nabídka pětihvězdičkového zařízení tomu pravděpodobně odpovídá, jen ze zvědavosti jsem si ale přečetl několik německých recenzí, a dokonce si stěžovali, že za lehátko 13 euro a inzerovanou pokojovou službu 24 hodin by čekali více např. gastronomicky. Nicméně alespoň jsme se drze prošli po zahradě.

Klíčovou záležitostí nicméně byla cesta na Holubičí vyhlídku. Přebírám krátký úsek textu z jednoho blogu s popisem lokality: Zastavíte se „na Holubičí vyhlídce, skalním převisu, který ční přímo nad mořem do výšky dvě stě třicet dva metrů. Odsud uvidíte velkou část pohoří Sierra de Tramontana, které vybíhá až na poloostrov Formentor a vy budete moci pozorovat pomyslný souboj hor s mořem. Na kopcích se často pasou divoké kozy. Klikatící se silnici vystavěl ve 30. letech dvacátého století malorský inženýr Parrieti, jehož pomník uvidíte na Holubičí vyhlídce. Proti ní leží malinký ostrůvek, který se jmenuje také Holubičí, protože tam hnízdí bezpočet holubích párů.“ Budete-li hledat nějaký odpovídající název na internetu, nenajdete. Neumím vysvětlit souvislosti překladu, ale originál je Mirador del Mal Pas či Mirador d'es Colomer , zmiňovaný ostrůvek se jmenuje Colomer . Určitě by stálo za to zmínit jízdu po zmiňované silnici, jako mnohde jinde na Mallorce je to určité dobrodružství, průvodkyně zmiňovala ještě jedno místo v Sierra de Tramontana, kde rovněž se adrenalinoví jezdci dostávají do kolizí či naopak při střetu autobusu s jezdcem svátečním trvá čtvrt hodiny tekoucích nervů na obou stranách, mají-li se v nějaké zatáčce vyhnout, tj. vytočit, případně oboustranně vycouvat po centimetrech scházejících do uražených zrcátek. Auta zřícená kdesi ve skaliskách jako kdysi v Jugoslávii jsem sice neviděl, ale oddychl jsem si, že jsem se sám nenechal přemluvit k vypůjčení auta a cestě tímto směrem.

https://malorka.blog.cz/
https://www.virtualtravel.cz/spanelsko/cap-de-formentor.html
https://www.e-mallorca.cz/index.php/co-navstivit-na-mallorce/poloostrov-formentor

Fotozáznam z těchto míst na albu:
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Vylet_na_Mallorcu_Plaz_Pollenca_a_poloostrov_Formentor/

Jiné fotky:
https://www.travelphotogallery.net/spain/mallorca/formentor-peninsula/mallorca-formentor-mirador-de-mal-pas-photo-01.jpg.html
https://www.travelphotogallery.net/spain/mallorca/formentor-peninsula/mallorca-formentor-mirador-de-mal-pas-photo-02.jpg.html
https://members.virtualtourist.com/m/p/m/2218f7/

Zpět