Podzemí / Pevnosti ve Východních Čechách

08.08.2011 04:10

Josefov, Hanička, Dobrošov, Stachelberg
V jednom z prvních článků, shromažďovaných v této složce pod názvem „Podzemí“, jsem podotknul, že svět pod povrchem, po kterém chodíme, vnímám nejen jako přírodní jevy jako jsou jeskyně či podzemní systémy, nýbrž také jako výtvory lidských rukou, tedy technické, stavební památky. Měl jsem v tu chvíli mimo jiné také na mysli ony vojenské objekty, které své prostory zavrtávají do země, tedy různé podzemní pevnosti, systémy opevnění atd. Ne že by mě nějak zvlášť zajímaly vojenské dějiny (i když to tak v poslední době na těchto stránkách vypadá). Láká mne ale ten prostor pod zemí, byť může být spojen s úzkostí, jak jsem na vlastní kůži zakusil, když jsem se zašprajcnul v podzemní chodbě ve Slavonicích a měl jsem potíže se odtamtud v tu chvíli dostat ven. Na několika hudebních soustředěních, ještě s Karlem Jakubů, jsme navštívili některé z těchto objektů, jichž je ve Východních Čechách poměrně značné množství.
Pevnost Josefov byla postavena v letech 1780-1787 z podnětu císaře Josefa II. , měla sloužit k ochraně hranic proti sousednímu Prusku. Podzemní chodby pevnosti byly součástí jejího obranného systému a jsou největší turistickou atrakcí města Jaroměře, jejíž součástí – byť stavebně samostatnou či ještě lépe řečeno uzavřenou – pevnost je (nejlépe to ukáže, když se podíváme na mapu, třeba Googlu, administrativně tomu tak je nicméně až od roku 1948). Na stránkách pevnosti se říká, že ve své době byly se svou délkou 45 kilometrů pravděpodobně nejrozsáhlejším komplexem v Evropě. Vedle lapidária, v němž jsou umístěny originální plastiky barokního mistra Matyáše Bernarda Brauna, je procházení vyzděnými prostornými podzemními chodbami s lampičkami či svíčkami a nahlížení do dalších, stísněnějších prostorů, při nichž si uvědomujete celou řadu souvislostí, zážitkem, který by si člověk neměl nechat ujít.
Zatímco josefovská pevnost je stavba 18. století, postavená podle pravidel francouzských stavitelů fortifikací, dělostřelecká pevnost Hanička v Orlických horách je záležitost novodobá. Byla vybudována ve 30. létech minulého století na obranu proti rozpínajícímu se fašistickému Německu. V porovnání s návštěvou podzemí v Josefově, kde chodíte především řadou chodeb, v Haničce sestupujete a vystupujete nahoru a dolů po schodech (hned v úvodu vás čeká takřka sto schodů), chodby jsou podstatně užší, stále však ještě ne tak stísněné jako některá středověká sklepení. Kromě toho to nejsou jen chodby, nýbrž celé vybavení pevnosti, od muničních skladů přes střílny až po velitelské stanoviště či ošetřovnu. Ostatně přesnější popis najdeme na stránkách objektu.
Třetím místem, které patří k našemu tématu – vojenské podzemí ve Východních Čechách, je Dobrošov. Rovněž v Orlických horách, nedaleko Náchoda, se nachází obranná pevnost ze zhruba téže doby jako Hanička. Sestává z tří objektů, dvou pěchotních a jednoho dělostřeleckého srubu (na stránkách pevnosti se vysvětluje, že termín „srub“ je používán jako ekvivalent výrazu „těžký bunkr“, používaného v jiných zemích), přičemž jeden z nich bývá přístupný pouze o svátcích. V nejmohutnějším dělostřeleckém srubu zaujmou vystavené zbraně (např. houfnice) a další vybavení obou pater, bojového a týlového, muniční sklady, rozsáhlé kasárenské prostory atd. Kromě interiéru pevnosti se návštěvník může vydat na jednu ze dvou turistických tras naučné stezky Pevnost Dobrošov, která končí až na Jiráskově chatě, objektu na hřebenu Orlických hor ve výšce 623 metrů, jejímž autorem je významný architekt Dušan Jurkovič (na těchto stránkách k němu v souvislosti s tématem Luhačovice). Chata z roku 1923 byla v roce 2002 rekonstruována. Po 99 schodech můžete vystoupit na 24 metrů vysokou železobetonovou rozhlednu a pokochat se. Jak už je kdesi poznamenáno, podzemí a hory spolu souvisí – tady je další příklad.

Zatímco pevnosti Josefov a Dobrošov se nacházejí na Náchodsku, dělostřeleckou tvrz Stachelberg najdeme mezi městy Trutnov a Žacléř na vrcholu terénního hřbetu nad vesnicí Babí. Největší moderní pevnost v Československu, „obr na prahu Krkonoš“, jak ji inzerují webové stránky, je největším z celé řady objektů v pohraničí, které můžeme obejít na naučné stezce „Opevněné Trutnovsko“ v délce více než sedmi kilometrů po linii těžkých objektů od pevnosti Stachelberg k pěchotnímu srubu T-S 63 na okraji obce Libeč.

Odkazy
Josefov
https://www.pevnostjosefov.cz/
https://www.josefov-jaromer.cz/
Hanička
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hani%C4%8Dka_%28d%C4%9Blost%C5%99eleck%C3%A1_tvrz%29
https://www.hanicka.cz/
https://pevnost-hanicka.ceskehory.cz/
https://www.turistik.cz/cz/kraje/kralovehradecky-kraj/okres-rychnov-nad-kneznou/rokytnice-v-orlickych-horach/pevnost-hanicka/
Dobrošov
https://www.pevnost-dobrosov.kvalitne.cz/
https://opevneni.vojenstvi.cz/oblasti/nachodsko/dobrosov.htm
Stachelberg
https://www.stachelberg.cz/

Zpět