Podkrkonošské hudební léto 2023

15.08.2023 23:20

Jedním z určitě zajímavých kulturních/hudebních projektů z blízkého dosahu z Jičína, které jsem letos chtěl alespoň běžně zmapovat (na některých jsem se účastnil coby návštěvník, a rozhodně se mi nepodaří zachytit všechny, je to určitý osobní výběr), je Podkrkonošské hudební léto, které se odehrává již sedmým rokem na různých místech v Nové Pace, Staré Pace a na hradě Pecka. V době, kdy tuto jen stručnou poznámku píšu, již většina letošního programu proběhla (lituji, že se mi nepodařilo na některé koncerty dojet), přesto pro mě stojí festival za zmínku už proto, že k Nové Pace mám od studentských let blízký vztah už jen proto, že jsem do města nedaleko Jičína dojížděl k panu profesorovi Josefu Muzikovi (takže nadneseně řečeno jsem v kontinuitě přímým žákem Otokara Ševčíka, jakkoli jsem zůstal hudebníkem amatérským), o němž se houslistka Ludmila Pavlová, jedna z pořadatelek, zmiňuje v úvodním článku (Idea festivalu) na webové prezentaci festivalu. Dodnes vzpomínám, jak jsem několikrát nečekal na autobus, který by mě dovezl domů a rozbalil jsem housle pod širým nebem, v lese v kopci, kudy vede (dnes trochu jinou trasou, „napřímenou“) silnice z Nové Paky do Jičína, zahrál si a došel pak (případně dojel autostopem, tenkrát to nebylo nic neobvyklého) domů.

Ve složce O nás informují stránky festivalu o zmíněné houslistce Ludmile Pavlové, která zakládala festival v roce 2016, produkční festivalu Kristýně Hábové, Janě Šanderové, účetní festivalu a v posledních ročnících Máje Rydlové, která „nasbírala zkušenosti“ na pražských festivalech a nyní pomohla navázat nová mediální a sponzorská partnerství.

Letošní program zahrnuje sedm položek, přičemž první z nich (30. 6.) jsou jednodenní mistrovské kurzy s polským klavíristou Marcinem Sikorskim, uznávaným jako „jeden z nejvýznačnějších polských pianistů své generace“, jenž je profesorem komorní hudby na Hudební akademii v Bydgoszczi. Účastníci se budou moci účastnit slavnostního zahajovacího koncertu (2. 7., N. Paka, hotel Centrál), na němž vystoupí Ludmila Pavlová a Marcin Sikorski. Program (dle FB): Karol Szymanowski - Píseň Roxany / Witold Lutosławski - Subito pro housle a klavír / Karol Szymanowski - Mýty pro housle a klavír / Luboš Fišer – Ruce / PAUZA / Krzysztof Penderecki - Miniatury pro housle a klavír / Leoš Janáček - Sonáta pro housle a klavír / Karol Szymanowski - Notturno e Tarantella. (Stránky festivalu uvádějí na prvním místě ještě skladbu O. F. Korte - Filosofické dialogy - 3rd and 4th mvt.)

Vokální kvarteto The Swings a kapela vystoupí v pořadu Jazzová klasika (22. 7., nádvoří hradu Pecka), následuje Tradiční poutní koncert v novopackém kostele sv. Mikuláše (6. 8.), kde vystoupí Ludmila Pavlová a O. Valenta (varhany) se zajímavým programem (T. Vitali, G. A. Merkel, A. Dvořák, J. Klička, A. Vivaldi). Hudební variace aneb violové hody je název koncertu ve Staré Pace v kostele sv. Vavřince (13. 8.) v širším obsazení: L. Pavlová (housle), L. Machová (housle), M. Součková (violoncello), A. Jiráčková (viola), B. Lincke-Holická (viola).

Na hradě Pecka je pod názvem Syntéza kontrastů „premiéra skladby Marka Pavlíčka a light design Martina Krupy. Od nejmenšího po největší. L. Pavlová (housle), I. Stivín (kontrabas)“ a v hotelu Centrál je pak slavnostní zakončení festivalu (27. 8. 2023): Vystoupení pěveckého spolku Lieder society s programem Podoby lásky (z díla L. Sluky, S. Vorlové, V. Kaprálové, P. Ebena, J. Křičky a dalších). Společně vystoupí také Hudební Akademie Praha PZ, sólistka ND T. Morozová (soprán), M. Jägerová (alt), V. Červenka (klavír), Hudební Akademie Praha Pavly Zumrové. Uvádím zestručněnou informaci (předpokládám, že na stránkách festivalu plný program v nějaké podobě zůstane zachován).

S povděkem kvituju skutečnost, že hotel Centrál (zvláštní, že se píše takto), secesní klenot na novopackém náměstí (podobnou stavbou se mohly pyšnit Semily, dnes hotel Obecní dům, dříve Okresní dům, rovněž léta chátral, dnes funguje) má svá špatná léta za sebou a díky místní Jednotě bratrské, která hotel odkoupila, může znovu plnit svou kulturní funkci.

Program festivalu
https://www.hudebni-leto.cz/#program-festivalu
Stránky Ludmily Pavlové
https://www.ludmilapavlova.net/

Komentáře na KlasikaPlus
https://www.klasikaplus.cz/vyhled/item/9887-sedmy-rocnik-festivalu-podkrkonosske-hudebni-leto

Loňský ročník
https://www.klasikaplus.cz/vyhled/item/7739-podkrkonosske-hudebni-leto-jeste-v-peti-programech

L. Pavlová
https://www.klasikaplus.cz/reflexe-2/item/3656-otevrene-srdce-ludmily-pavlove

Portrét na OperaPlus
https://operaplus.cz/seznamte-se-ludmila-pavlova/

Hotel Centrál v Nové Pace
https://hradec.rozhlas.cz/opusteny-a-zdevastovany-klenot-centra-nove-paky-ma-byt-opet-ozdobou-mesta-6126501

Zpět