Pí a jeho život

25.02.2013 23:54

Pí a jeho život
oscarový film 2013

Film, který získal na letošním oscarovém klání čtyři sošky Americké filmové akademie, vzbuzoval pozornost už v době, kdy se objevil na plátnech. Respektive pozornost mohla už vzbuzovat kniha kanadského spisovatele Yanna Martela, která byla předlohou filmu a kterou může znát i český čtenář z vydání v nakladatelství Argo v roce 2004.

Příběh vypráví o chlapci jménem Pí, celým jménem Piscine Molitor Patel, synovi ředitele zoologické zahrady, jenž se rozhodne emigrovat z ekonomických důvodů do Kanady a loď se zvířaty cestou ztroskotá, když se na otevřeném moři dostane do prudké bouře. Na záchranném člunu přežilo kromě Pí jen několik zvířat, zebra, orangutan, hyena a bengálský tygr. Začíná boj o přežití. Nejdříve hyena utrhne zraněné zebře zlomenou nohu a sežere ji. Pokračuje a po zebře je další obětí opice. Pak má přijít na řadu chlapec, tygr, který ale dosud ležel bez hnutí pod plachtou, protože trpěl mořskou nemocí, se ale vzpamatuje a sežere hyenu. V tuto chvíli musí chlapec obstát vůči šelmě, což se mu podaří jen díky tomu, že sehraje dobře vůdčí roli vůči zvířeti, zvyklému v zajetí přece jen na poněkud jiná pravidla.  Chlapec začne zvíře krotit, krmí jej rybami, a jedině tak přežije. Uplynou měsíce, chlapec a tygr se stávají partnery, tygr dokonce zabije muže, který zabil jiné dva lidi a nyní se snažil dostat se na záchranný člun. Dostanou se na ostrov z řas, na kterém se to hemží surikatami. Vyhládlá šelma se konečně pořádně nažere. Po dvěstědvaadvaceti dnech se konečně dostanou na mexické pobřeží. Tygr zmizí nenávratně v blízké džungli, Pí je dopraven do nemocnice. Tam jej osloví dva úředníci japonského ministerstva dopravy a chtějí se dozvědět více o potopení lodi. Pí jim vypráví vše podle pravdy, ale úředníci nepravděpodobnému příběhu nevěří. Pí jim na to odpoví, kvůli čemu tedy vlastně žijí, když vnímají jen to, čemu chtějí věřit. Nakonec jim předloží druhou variantu příběhu, v němž je model týž, ale místo zvířat jsou zde lidé. Nakonec Pí úředníkům dá na výběr, která z obou variant je ta lepší. A když Japonci říkají, že nedokážou rozpoznat, co je pravda, odpoví jim Pí: A stejně tak je to s Bohem.

V tuto chvíli se musím vrátit a vysvětlit poslední větu a zároveň přejít i k filmutext převzat z tohoto článku:  Film se bude po vzoru knihy dělit do tří částí. V první dochází Pí k názoru, že musí sjednotit ve svém životě tři světové víry, druhá, prostřední a nejdelší, se o čtyři roky později odehrává na onom člunu a třetí několik let v budoucnosti, kdy dospělý hrdina svůj příběh vypráví.

Právě v první části se chlapec, jehož původním náboženstvím, daným kulturou, je hinduismus rozhoduje, že bude věřit zároveň křesťanství, ale i islámu. Otázka víry v Boha má být vlastně oním základním smyslem příběhu. A tady je moment, který rozděluje – jak o tom hovoří prakticky všechny komentáře – názorově kritiky i publikum. Ti mnohdy hovoří o těchto vyšších významových patrech jako o „nabalených“ linkách, které jsou nevěrohodné, zatímco vizuálně atraktivní příběh je oním skutečně filmově povedeným základem.  Diskutující na ČSFD například považují právě závěrečné vyjádření Pí za shození celé úrovně do té doby přesvědčivého filmu (je zajímavé, že nepadá protiargument, že si film oproti knize nic nepřidává, tedy už kniha tento aspekt obsahuje). Ideová otázka je nicméně zcela legitimní. A může zahrnovat nejen dnes zdánlivě neaktuální otázku po náboženství (Češi ji mohou případně vnímat jako cosi z doby Terezy Novákové či Antala Staška, kteří v české literatuře vlastně přesně něco podobného řešili takřka před stopadesáti lety), ale třeba – z indického pohledu – celé téma v „obráceném“ gardu, totiž šelmou je člověk, který zabíjí zvířata pro maso.

V každém případě tuto rovinu podporuje jméno tygra (ještě jsem ho záměrně neuvedl), které převzato z příběhu amerického básníka Edgara Allana Poea Příběhy Arthura Gordona Pyma. Tam je námořník Parker vzbouřenec na rybářské lodi Grampus, která rovněž ztroskotá. Na prknech, které se drží nad hladinou, jsou (rovněž!) čtyři přeživší, trpící hladomorem, mezi nimi právě Parker. Ten je – na základě losování, tahání dřívek – vybrán a ostatními sněden. Vzhledem k tomuto příběhu se film tedy odehrává „obráceně“.

Rád bych ještě doplnil, že z hlediska našich tradičních konvencí bychom tento pohled mohli konfrontovat s idealistickým romantickým vzhlížením k „neposkvrněné“ přírodě podle J. J. Rousseaua na jedné straně, na druhé s naturalistickým modelem „Lidské bestie“ podle Émila Zoly. Tento rámec je sice historický, v recenzích filmu se nicméně zdůrazňuje, že film se důsledně vyhýbá „červené“ barvě, jakékoli drastické záběry jsou eliminovány.

Téma přírody je zajímavé rovněž v kontextu životopisu autora knihy Yanna Martela. Kanadský spisovatel se narodil ve Španělsku, kde se zdržovali jeho rodiče kvůli doktorandskému studiu otce. Syn diplomatické a spisovatelské rodiny vyrůstal mimo jiné v Kostarice, Francii, Mexiku, kanadské provincii Ontário či Britské Kolumbii. Už dospělý pak procestoval Turecko, Irán a Indii. Vzhledem k tomu, že studoval i filozofii (v ontarijském Peterboroughu), musely mu být blízké i otázky, které si položil ve svém druhém úspěšném románu (2001), ověnčeném Bookerovou cenou – zatímco ten první, Vlastní (Self ) s tématem sexuální orientace a identity, se nesetkal  s příliš velkým ohlasem.

Stejnojmenný film, natočený v originálních jazycích anglicky, francouzsky a tamilsky, přišel na plátna kin o deset let později. Taiwansko-americký režisér Ang Lee (nar. 1954), držitel Oscara za nejlepší režii snímku Zkrocená hora (2005) je rovněž autorem kritikou oceňovaných filmů, jako je Rozum a cit podle románu Jane Austenové (sedm nominací na Oscara, Zlatý medvěd v Berlíně) či Tygr a drak, rovněž oceněný Oscarem. Jeho jméno by si zasloužilo samostatný příspěvek, ale slušný článek má na české Wikipedii. Dále hrají: Suraj Sharma, Irrfan Khan, Tabu, Gérard Depardieu, Rafe Spall. Premiéra v ČR: 20. prosince 2012  

https://www.koule.cz/cs/clanky/pi-a-jeho-zivot-z-velkeho-pribehu-zustal-jen-coelho-32338.shtml
https://aktualne.centrum.cz/kultura/film/novinky/clanek.phtml?id=765099
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADb%C4%9Bhy_Arthura_Gordona_Pyma
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ang_Lee
https://www.imdb.com/name/nm0000487/?ref_=tt_ov_dr
https://cs.wikipedia.org/wiki/Yann_Martel
Film
https://www.youtube.com/watch?v=Mzuamhvy5no

Zpět