Petr Žitavský (1260-1275 – 1339)

04.02.2013 09:32

Petr Žitavský (1260-1275 – 1339)
Sedmdesát dva jmen české historie / Díl č. 3

Český vzdělanec, diplomat, letopisec a politik německého původu. Narodil se a zemřel v saské Žitavě, údaje o datu narození se pohybují v rozptylu patnácti let. Proslulý je tím, že se stal opatem kláštera ve Zbraslavi, vedle Břevnovského, Anežského či Strahovského kláštera jednoho z nejvýznamnějších duchovních center středověku na území dnešní Prahy. Je jedním z autorů významné české literární památky, zvané Zbraslavská kronika, nejvýznamnějšímu historickému pramenu své doby, v níž pokračoval po svém předchůdci, rovněž „cizinci“ (v tehdejší době byl spíš vnímán jakožto Evropan, společnou řečí byla latina) Otovi z Duryňska. Pozor ale ještě, Žitava byla v té době ještě součástí Království českého. Petr Žitavský byl ovšem samozřejmě Němec.

Prvním autorem Zbraslavské kroniky, tedy Chronicon Aulae Regiae (Kroniky Královské síně), byl Ota z Duryňska, který sepsal prvních jednapadesát kapitol. Kronika byla rozčleněná na tři knihy, první ve 130 kapitolách zahrnuje léta 1253-1316 a popis života krále Václava II, druhá ve 34 kapitolách a třetí v 15 kapitolách léta 1335- 1337 (televizní seriál uvádí poněkud jiná data než jsou tato, z německé Wikipedie, další data uvádí odkaz na www.e-stredovek.cz). Kronika je věnována Johannovi, opatovi kláštera ve Waldsassenu, rovněž cisterciáckého.

Petr Žitavský pak pokračoval v práci Oty Duryňského. Význam kroniky je třeba připsat právě tomuto pokračovateli. Z původně zamýšleného oslavného spisu věnovaného zakladateli kláštera Václavu II. vytvořil historii vývoje českého království do kontextu vývoje ve střední Evropě.  Mnoho osob, o nichž píše, znal Petr Žitavský z osobní zkušenosti diplomata.  Petra si vyhlédl zbraslavský opat Konrád, ten sem vstoupil zhruba ve čtyřiceti letech svého věku. V roce 1316 Konrád odstoupil ze své funkce, Petr pak usiloval po dvě desetiletí o správu kláštera. Činný byl i v politické činnosti, jako diplomat sloužil králi Janu Lucemburskému a Elišce Přemyslovně, kterou upřímně obdivoval.

Kronika popisuje právě tyto významné historické události. Tou nejdůležitější byl nástup Jana Lucemburského na český trůn. Petr Žitavský byl průvodcem Konráda a byl svědkem těchto událostí. Povolání Jana Lucemburského na český trůn nebyla záležitostí každodenní. Jednalo se o změnau dynastie, sesazení Jindřicha Korutanského a jeho nahrazení synem současného římského krále.  Jana vidí Petr Žitavský kriticky: Zatímco Václav II. se věnoval české zemi, Jan ji měl v nepřízni. Petr Žitavský se svému úkolu věnoval do věku více než sedmdesáti let.

Dvaasedmdesát jmen české historie
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169539755-dvaasedmdesat-jmen-ceske-historie/208572232200003-petr-zitavsky/
Stránky na Wikipedii
https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_%C5%BDitavsk%C3%BD
Jiné
https://is.muni.cz/th/14117/ff_d/04.pdf
https://www.zbraslavhistorie.info/uvod-zbraslavska_kronika.php
https://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2007020004
Zevrubné pojednání o Petru Žitavském v němčině

https://de.wikisource.org/wiki/ADB:Peter_von_Zittau

Zpět