Perotovo přírodovědné muzeum v Dallasu

20.02.2013 01:45

Perotovo přírodovědné muzeum v Dallasu
významné stavby současnosti

Jednou ze staveb velmi dynamicky se rozvijícího třetího největšího města v Texasu a devátého největšího města ve Spojených státech, jednoho z míst, kde se rodil jazz, ale také místě, kde byl zavražděn J. F. Kennedy, Dallasu je – například vedle vyhlídkové věže Reunion, Muzea umění, Divadla Kality Humphreys, které postavil Frank Lloyd Wright, jedno z pozoruhodných míst Perotovo přírodovědné muzeum. Jméno má na počest Margot a Rossa Perotových, jejichž dospělé děti daly padesátimiliónový dar (samozřejmě počítáno v dolarech) jako základ financování celé stavby. Ross Perot je americký byznysmen, který je znám svou kandidaturou na prezidenta Spojených států (v letech 1992 a 1996) a jako zakladatel firmy Electronic Data Systems (1962, již z názvu je patrné, že se jedná o informační technologie).

V článku v českém ArchiWebu o jeho nové budově v Parku svobody (Victory Park), do níž bylo muzeum, založené už v roce 1936, přemístěno v loňském roce (2012), je zřejmý úplně nový způsob uvažování o architektuře nejen v oblasti materiálu a tvaru, ale i celkového kontextu „stavby“ a „krajiny“, v němž se určité aspekty propojují jinak, než o tom jsme stále ještě zvyklí přemýšlet. Architektem budovy je Thom Mayne, autor řady dekonstruktivistických staveb (Hypo Alpe-Adria Center v rakouském Klagenfurtu či Diamond Ranch High School v americké Pomoně), jehož jméno je spojeno s architektonickou kanceláří Morphosis, kterou založil a která proslula řadou dalších pozoruhodných staveb, v poslední době např. společnosti Giant Interactive Group zaměřené na počítačové hry v Šanghaji.

Muzeum, které je výrazně zaměřeno na edukaci a programy učení na distanc, má k dispozici jedenáct výstavních hal, kavárnu a muzejní obchod, věnujících se nejrůznějším tématům, např. vývoji života, ptákům, minerálům, energii, vývoji vesmíru, inovativním informačním technologiím či dokonce sportu. Návštěvníky přitahují také 3-D projekce, které mají v tomto městě rovněž značnou tradici.

https://en.wikipedia.org/wiki/Perot_Museum_of_Nature_and_Science
https://www.archiweb.cz/buildings.php?type=13&action=show&id=3634
https://www.archiweb.cz/morphosis
YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=wMMfV8IRLQ0
https://www.youtube.com/watch?v=xBjycWGBbtU&noredirect=1
https://www.youtube.com/watch?v=txhbQR-0GoQ

Zpět