Patricia Kopatchinskaja

30.03.2015 20:45

Patricia Kopatchinskaja
světoví houslisté

Houslistka Patricia Kopantchinskaja pochází z moldavského Kišiněva (rumunsky Chișinău, rusky Кишинёв), hlavního města země. Narodila se zde v roce 1977 v hudební rodině, matka Emilie je rovněž houslistka, otec hraje na cimbál. Protože rodiče podnikali rozsáhlé koncertní turné po Sovětském svazu, vyrůstala Patricia u svých prarodičů na venkově. Od šesti let chodila na hodiny houslí k Davidu Oistrachovi.

V roce 1989 emigrovala rodina do Vídně. Patricie studovala na Univerzitě hudby a výtvarného umění ve Vídni (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) skladbu a hru na housle. V jednadvaceti letech se stala stipendistkou na Konzervatoři v Bernu, zde v roce 2000 s vyznamenáním absolvovala. V hlavním městě Švýcarska také žije, je provdaná a má dceru.

Podle názoru jury Hudebních cen Royal Philharmonic Society je Patricia Kopantchinskaja nejen jedna z nejnápaditějších houslistů, kteří dnes jsou, nýbrž je schopná elektrizovat kolegy a hypnotizovat posluchače. Když se s chmurnými emocemi pouští do interpretace mistrovských děl dvacátého století a vyjadřuje nové hodnoty, je neodolatelná jako přírodní síla: vášnivá, náročná a zcela svébytná ve svém pohledu. Zpravidla vystupuje bosá, aby „měla přímé spojení se zemí“.

Patricia Kopatchinskaja vytupovala s většinou předních symfonických orchestrů Evropy, japonska a Ruska, mezi jinými s Berlínskými filharmoniky a Vídeňskými filharmoniky. Dlouholetá spolupráce ji spojuje s následujícími dirigenty: Vladimirem Ashkenazym, Teodorem Currentzisem, Peterem Eötvösem, Philippem Herreweghem, Wladimirem Jurowskim, Sirem Rogerem Norringtonem a Sakarim Oramem.

Pravidelnými partnery v komorní hudbě jsou klavíristé Markus Hinterhäuser, Polina Leschenko a Anthony Romaniuk, violoncellisté Sol Gabetta a Pieter Wispelwey a klarinetista Reto Bieri. Nově založené smyčcové kvarteto „Quartet Lab“ debutovalo v září 2012 v Dortmundu. Vedle Patricie Kopatchinské v něm hrají Isabelle van Keulen, Lilli Maijala a Pieter Wispelwey.

Repertoár Kopatchinské sahá od renesance přes klasiku až k Nové hudbě. Během svých studií skladby ve Vídni se zabývala intenzívně druhou vídeňskou školou: Arnoldem Schönbergem, Antonem Webernem a Albanem Bergem. K jejím oblíbeným skladatelům patří kromě toho György Kurtág, György Ligeti a Šostakovičova žákyně Galina Ustwolskaja. Provedla nesčetná díla ve světové premiéře, mj.

  • 2004/5 sedm světových premiér, mezitím nově pro ni napsané houslové koncerty od Johanny Dodererové a Otta Matthäuse Zykana.
  • 2005/6 premiéra koncertů pro ni napsaných od Geralda Resche a Gerda Kühra s Rozhlasovým symfonickým orchestrem ve Vídni
  • 2007/8 premiéra koncertů pro ni napsaných od Jürga Wyttenbacha a Fazila Saye
  • 2009 premiéra houslového koncertu pro ni napsaného od Faradje Karajewa
  • 2011 premiéra houslových koncertů pro ni napsaných od Maurizia Sotela a Helmuta Oehringa („Čtyři roční období“), jaož díla „Oh whispering suns“ pro dva pěvecké sbory, sólové housle a cimbál od Vanessy Lannové
  • 2012 premiéra pro ni napsané romance pro housle a smyčcový orchestr od Tigrana Mansuriana se Sinfonitettou Amsterdam
  • 2014 premiéra jejího vlastního houslového koncertu „Hortus animae“ se souborem Camerata Bern.
  • 2015 očenávaná premiéra houslového koncertu pro ni napsaného Michaela Hersche se St-Paul Chamber Orchestra (USA).

Na německé Wikipedii nalezneme podrobnou diskografii umělkyně od roku 1998 do současnosti.

https://de.wikipedia.org/wiki/Patricia_Kopatchinskaja

Muzika
Beethovenova Kreutzerova sonáta, č. 9

https://www.youtube.com/watch?v=OF9fneQ50Us
Stravinského houslový koncert Alte Oper Frankfurt n. M.
https://www.youtube.com/watch?v=Wn6K53W_Nu0
Ravel, Tzigane, Nantes
https://www.youtube.com/watch?v=w0ObgSKBqTQ
Mansurian, Romance, Alte Oper Frankfurt n. M.
https://www.youtube.com/watch?v=WlUI75DaaVY

Zpět