Pascual Marquina Narro / España Cañí

01.02.2018 18:52

Pascual Marquina Narro / España Cañí
música sinfónica

España Cañí je, dovolím si tvrdit, nejznámější skladbou nejen tohoto španělského skladatele (1873-1948), ale jedna z nejznámějších skladeb španělské hudby vůbec. Ostatně kdo ji nikdy neslyšel třeba v souvislosti s různými tanečními soutěžemi? Přitom o Narrovi toho není příliš mnoho známo, alespoň jak to vypadá v jeho obraze na stránkách Wikipedie (nemá nejen českou, ale ani německou a na anglické je pár zcela elementárních informací). Musíme sáhnout do španělských zdrojů (viz odkazy dole) – narodil se v Zaragoze v roce 1873 a zemřel v 75 letech v roce 1948. Specializoval se na kompozici pasodoble, onoho španělského tance, který vznikl v 19. století, a byl nazýván „Králem pasodoble“.

Pocházel z hudební rodiny, jeho otec Santiago Marquina Redrado byl ředitelem různých městských orchestrů či souborů. Oženil se s ženou jménem María Tallada Fondevilla, není známo, že by měl nějaké potomky. Od svého otce obdržel první vzdělání v hudbě a zpěvu a od sedmi let byl členem pěveckého Sboru Dětí z Kolegiátního kostela Svatého Hrobu v Calatayudu, dnes dvacetitisícovém městě, nacházejícího se ve španělské provincii Zaragoza s nádherným monumentálním hradem z patnáctého století. O něco později začal hrát na příčnou flétnu se souborem Banda Musical de la Unión Bilbilitana.

V roce 1894 se přestěhoval do Barcelony vykonávat vojenskou službu u Pěšího pluku z Luchana, a stal se součástí jeho kapely a sólistou na trubku. V Barceloně studoval na Městské konzervatoři (Conservatorio Superior Municipal de Música Barcelona) kompozici a harmonii, jeho učitelem byl José María Varela Silvari, hudebník, skladatel a hudební kritik. Během této doby složil velké množství vojenských pochodů, písní, jotas (španělský tanec, který má různé podoby v jednotlivých regionech, příznačný je doprovod na kastaněty), pasodobles či pasacalles (passacaglia, barokní útvar, zde ale především lidový tanec).

V patnácti letech napsal své první kompozice, dílo pro tenor a varhany, nazvané Osarum, a 17 let se stal ředitelem souboru Banda de Música de Daroca v malém městečku (Daroca) v údolí řeky Jiloca ve španělské Aragonii. V roce 1904 se přestěhoval do Madridu, kde se živil jako skladatel a po deseti letech se stal ředitelem Teatro de la Zarzuela (zarzuela je typický španělský útvar hudebního divadla, který je podobný francouzské „opéra comique“ či operetě, charakteristické je střídání mluveného a zpívaného textu).  Byl po 18 let uměleckým ředitelem nahrávací společnosti His Master's Voice.

Narro je nostitelem Královského řádu Viktoriina (Spojeného království) za skladbu, v níž zkombinoval do jednoho útvaru španělskou hymnu, Královský pochod, a populární God Save the Queen při příležitosti svatby Alfonsa XIII Španělského a Victorie Eugenie de Battenberg.

Skladbu España Cañí či také España gitanes (Španělští Romové či Cikáni) napsal Narro v roce 1923 a první nahrávka byla uskutečněna s hudbou Regimentu Ingenieros de Madrid. Následovalo několik dalších, nejznámější v roce 1928 – Encarnación López Júlvez, známé jako La Artentinita – ve verzi s kastaněty a podupáváním. Verze España Cañí  z roku 1931 je opatřena textem Alfreda Corral Moraledy ve znění (podle něm. Wikipedie):

Siempre fue cañí, poesía en flor,
esta España de mujeres bellas
con fuego en los ojos
que enciende pasión.

En el Albaicín gitano,
que es un derroche de luz,
son las zambras de las cuevas,
un místico cuadro andaluz.

El calé y la bailaora
y el mocito cancor
dan a la fiesta andaluza
mayestático fulgor.

Fiesta gitana,
gentil cuadro de España... cañí.

Admirando a to' lo gitano
en sus cuadros sin igual,
Julio Romero evoca
el ambiente y el cantar.

Es de España Andalucía
un crisol de oro y un lindo vergel
donde palpita la vida
de ese pueblo hispano que nos vio nacer.
Ésta es mi España, la tierra más bravía.
¡España cañí!

Odkazy
https://es.wikipedia.org/wiki/Pascual_Marquina_Narro
https://aragonesesilustres.wikispaces.com/Pascual+Marquina+Narro

Muzika
España cañí

https://www.youtube.com/watch?v=Pswql-b2wqs
https://www.youtube.com/watch?v=zQvgicd7R4Q

Zpět