Pár skládaček ze Skotska

08.07.2013 15:15

Pár skládaček ze Skotska
Poznámky o Skotsku

Mám tady pár materiálů z míst, které jsem posbíral cestou, ale kde jsem nebyl. Přitom by stálo za to ta místa navštívit. Takže alespoň souhrnná zmínka o nich:

Mellerstain, „One of Britains´s 10 Best Stately Homes“ (The Telegraph), pěkně položený zámeček, polohou v krajině připomíná mi trochu Lednici, ale tvarem dvou symetrických křídel a morfologie „anglické gotiky“ věžičky Hluboké, zahájení stavby 1725, architekt významný – William Adam, nádherné zahrady Reginald Blomfield 1910. Původně Whiteside, zmíněný v královských dokumentech už 1437, pak dlouhá historie. Ještě architektura – jedno křídlo vybudoval zmíněný William Adam, druhé jeho syn Robert dokončil 1779-1778. Vystan nábytek, kostýmy, obrahy Ramseye, Gainsborougha, Aitkena a Van Dyke. Jižně od Edinburku nedaleko Kelso (zřícenina, jedna ze „čtyř“ tomto regionu).

https://www.e-architect.co.uk/scotland/mellerstain_house.htm
https://thescottishdiaries.wordpress.com/2010/09/06/un-jour-jepouserai-un-heritier/
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mellerstain_House.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Mellerstain
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Adam_%28architect%29

Monteviot House Gardens, podle obrázků nádherné zahrady, otevřené od prvního dubna do 31. října vždy odpoledne, vstup 5 liber, lokace podobně jako předchozí objekt, tj. jižně od Edinburku, kousek severně od Kelso.

https://www.monteviot.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Monteviot_House

Scone Palace

„Korunovační palác skotských králů,“ inzeruje skládačka s obrázkem nepodobným Hluboké (jak už zmíněno u předchozího objektu. Nádherné zahrady a lesy, perfektní místo pro piknik nebo jinou relaxaci, zážitkové hřiště pro děti, celá řada programových akcí, počínaje velikonocemi, prezentacemi jakobtských clanů, keramický festival (zač. června), festival chilli atd. atd. až s „Santovi“, tedy Ježíškovi, kdy je koncert u velkého jeviště. Tentokrát je to trochu jinde, mapka ukazuje severně kousek od Perthu.

Na kopci Moot Hill, což je odvozeno z galského Tom-a-mhoid, byl zachováván posvátný Stone of Scone (Stone of Destiny), Korunovační kámen či Kámen osudu, galsky zvaný Lia Fáil. Na něm byli korunováni skotští králové. Král Edvard I. 1296 odnesl posvátný kámen do Westminsterského opatství a křeslo, na kterém byl korunován, bylo upraveno přesně na jeho míry. Ve Scone byl korunován i legendární Robert de Bruce 1306 a posledním byl pak byl Charles II. v roce 1651. Kámen osudu se nyní nachází na Edinburském hradu spolu se skotskými korunovačními klenoty.

Kolem roku 1120 byl postaven na místě dnešního paláce první skotský augustiniánský klášter. Palác opata byl rovněž častým místem pobytu skotské královské rodiny. V roce 1210 založil Vilém Lev (I. Skotský) v blízkosti Scone královskou vesnici na místě, kde dnes stojí měto Perth. V roce 1559 vyrabovali příznivci Johna Knoxe krášter. V roce 1808 byl pod vedením Williama Atkinsona pro hraběte Mansfielda postaven dnešní zámek.

https://www.scone-palace.co.uk/
https://en.wikipedia.org/wiki/Scone_Palace

Zpět