Pár článků z časopisu Lidé a Země

27.01.2014 13:12

Mám tu po ruce zase pár dalších čísel časopisu Lidé a Země, o němž jsem tady už (možná dvakrát) psal. Vždycky si počtu. Někdy o tom, kde jsem byl, jindy (častěji) o tom, kam bych se chtěl podívat (a často je to hodně nepravděpodobné), někdy to je téma, které nějak soustavněji sleduju, jindy neočekávané překvapení. Teď je chci založit, aby mi tady nepřekážely, když se chci dostat k počítači, a znovu je tedy prolistovávám, abych si poznamenal, co mě zaujalo nejvíc. Jsou to jen heslovité poznámky, nebudu dělat slohová cvičení, případné odkazy nechť si zájemce najde (jindy se tomu podrobněji věnuju).

10/2012

Indie, hora svatých naháčů
Stolové hory Jižní Ameriky vydávají svá tajemství

Thajsko - téma

Schody v Rio de Janeiru
Jorge selarón vytvořil kultovní místo v Rio de Janeiru, dvacet let zde buduje schody, na nich točila klip i irská kapela U2. Selarón se narodil ve Valparaisu v Chile, protloukal se po mnoha zemích, v roce 1983 přijel do Ria a zakotvil zde natrvalo. Na schodech, které nejsou daleko od Santa Terezy položil v roce 1990 první dlaždičku, dnes to je jeho obsese.

Stolové hory
A. C. Doyle napsal v roce 1912 román Ztracený svět. Inspirovaly ho stolové hory na pomezí státu Venezuely, Brazílie, Guayany a Bolívie. Je to fascinující oblast, kterou stojí za to navštívit i zkoumat. Češi zde objevili jeden z největších jeskynních komplexů na světě. Uvnitř stolové hory Roraima. V časopise fotka skalního útvaru Slon. Salto Angel je největší vodopád na světě. Měří 979 metrů. Další hory: Autana, Auyán.

11/2012
festival Kolem světa, Praha, listopad
https://kolemsveta.cz/

festival filmů v Blanskku, Rajbas
https://www.rajbas.eu/
https://www.festivalrajbas.cz/?menu=hoste/menu

Za Bataky k jezeru Toba – téma měsíce, několik článků, o jezeru, ostrých potravinách, zvycích… - Indonézie

12/2012
Čína buduje největší město světa
Psal jsem o tomto tématu někdy před rokem několik článků. Tady je další doklad, pár řádků přepisuju.
Čínská vláda plánuje vytvořit největší megalopoli světa spojením devíti měst v deltě Perlové řeky na jihu země. Má být více než osmdesátkrát větší než Praha a dvakrát větší než Londýn a pojme přes 55 milionů obyvatel. Součástmi megalopole se mají stát třeba města Kanton s 11,7 milionu obyvatel, Šen-čen, 10, 5 mil., Fo-šan, 7,2 mil., nebo Tug-kuan. Oblast produkcí tvoří desetinu čínské ekonomiky. Mezi městy bude v příštích šesti letceh započata výstavba na 150 infrastrukturních projektech za dva biliony juanů (asi 5,7 bilionu korun). Přibude devět nových železničních tratí o délce téměř 5000 km. Rychlostní železnice spojí souměstí s Hongkongem vzdáleným přes 100 km. Východosijská velmoc plánuje do konce desetiletí vytvořit nové městské zóny pro desítky milionů lidí. Na severu vznikají rychlostní železnice okolo Peking a Tiencinu, které mají tvořit tzv. Pochajskou ekonomickou zónu s předpokládaným počtem až 260 milionů obyvatel. (zkráceno)

Něnci, indiáni Sibiře
Nedávno jsem byl v jičínském muzeu na přednášce právě o Něncích, jejich životě a ohrožení ropnými poli.

Na peci matky Země. Lút, perská poušť – téma měsíce
Život pod Afrikou, život rypošů

pak tam je článek o badatelích, zvl. Aleši Hrdličkovi

01/2013

V říši kmenového práva, o beduínech v Jordánsku, reportáž
Prokletí Haiti trvá, před třemi lety katastrofální zemětřesení připravilo o život 220 tisíc lidí, obnova se nedaří
Filipíny v kruhu ohně, vulkány zde
Láska, sex a gerenwol, z Nigeru, tanec gerenwol je záležitostí mužské krásy
https://www.southworld.net/newtest/index.php/component/k2/item/226
Nový Zéland: ovce na ústupu
https://www.newzealand.com/
Čarodějnice a ďáblové v lesích pod Bezdězem – Václav Krolmus, obrozenecký spisovatel se narodil v Březince, horlivý ctitel slovanské mytologie, „pekelníci“ na kopci Bezvel (Běsvel), Čertova stopa, Valdštejnsko (Waldsteinruhe) a sochy – kolorovaní granátníci ve valdštejnských uniformách na stráži, zbytek komponované krajiny – zahrada s vyvýšeným středem, pahorkem, a osm alejí paprskovitě vybíhá do lesa, romantická kaple Klokočka nad studánkou, rekonstruuje se. 

Zpět