Palma de Mallorca

22.05.2013 21:33

Palma de Mallorca
Poznámky k Mallorce

Palma de Mallorca, katalánsky nazývaná také Ciutat de Mallorca není jen hlavním městem stejnojmenného ostrova, ale i sídlem autonomní vlády Baleárských ostrovů, k nimž patří i sousední ostrovy Menorca, Ibiza a Formentera. Město je centrum ostrova už vzhledem k počtu obyvatel, ze zhruba 400 000, což je takřka polovina obyvatel celého ostrova, žije 100 000 v předměstích, dá se říci ve třiceti větších či menších původních obcích či jejich částech. Rozšíření urbánního prostoru kolem vlastního města je dokonce větší než jeho správní hranice. Od El Arenal, patřícího k městečku Llucmajor zhruba dvacet kilometrů jihovýchodně od Palmy, je zátoka Palma prakticky až k Magaluf, části obce Calvià, prakticky souvisle zastavěná.

Vedle četných pláží, k nimž patří například ty na Playa de Palma (Platja de Palma), která se rozprostírá v délce šesti kilometrů (jinde se uvádí deset kilometrů, jméno je také název stejnojmenné obce) je hlavním lákadlem turistů historické Staré Město, nacházející se uvnitř někdejších městských hradeb, stržených v roce 1902. Dnes tuto linii kopíruje Okružní třída (sestávající z několika částí, jimž je společné první slovo „Avinguda“, tedy Avinguda de Portugal, Avinguda d´Alemanya, Avinguda del Comte de Sallent ad.).

Nejvýraznější stavbou je zde katedrála La Seu (Katedrála světla), která ležela dříve, než vznikl Přímořský park (Parc de la Mar), přímo u moře. Vzhledem ke své poloze i rozměrům (délka takřka 110 metrů, výška 44 metrů) je vidět prakticky z každého místa v zátoce. Základní kámen byl položen ve 13. století, původním účelem stavby bylo mauzoleum zdejších králů, dva z nich, Jaume II. a Jaume III., jsou zde skutečně pohřbeni. Práce na hlavní lodi trvaly do 16. století, teprve v polovině 19. století bylo započato s fasádou a stavba byla dokončena na počátku minulého století. Bezplatně je možné vstoupit do katedrály pouze v době konání bohoslužeb, v tomto případě ale není možná turistická prohlídka, vstup pro turisty je ve vchodu odvráceného od moře, placená prohlídka zahrnuje i návštěvu muzea. Bohoslužby se konají ve všední den v 19 hodin, v neděli v 9, 10, 12, 13 a 19 hodin (podle údajů z r. 2008).

V bezprostřední blízkosti katedrály se nachází pevnost Palau de l´Almudaina (španělsky Palacio de la Almudaina). Byla postavena Araby, později se stala rezidencí králů z Aragonie. Dodnes je Palau/Palacio oficiálním sídlem španělského krále, když se zdržuje na Mallorce (podobně jako třeba královský palác v Holyroodu ve skotském Edinburku).

Zmíněný Parc de la Mar byl vybudován v šedesátých létech mezi katedrálou a šestiproudou silnici Passeig Maritim (Paseo Maritimo). Centrem parku je umělá vodní plocha s fontánou. U moře se nachází řada laviček, z nichž je zajímavý pohled na moře i na katedrálu, která je úchvatnou kulisou zvláště ve večerním osvětlení reflektorů. Podél Passeig Maritim vznikla celá řada restaurací a diskoték, které tomuto místu přinášejí popularitu. Odtud je možné se projít až k přístavu Porto Pi, který je využíván i vojensky, komentáře doporučují dojet na toto místo linkovým autobusem, zatímco u parku je podzemní garáž a parkování je drahé.

V centru města je Velké náměstí (Plaça Major). Zatímco vlastní prostor lemují arkády s řadou kavárniček, v podzemí je nákupní pasáž se supermarketem řetězce Eroski a toaletami. Zmrzlina je zde podstatně levnější než na pěší zóně. V sobotu dopoledne se na náměstí koná trh. Z ulic, které jsou pěší zónou, lze jmenovat ulici Jaume Druhého (Carrer de Jaume II), kde je řada obchůdků a lokálů. Obchody jsou mezi 14. a 17. hodinou, tedy v době siesty, uzavřeny. Jiné důležité náměstí v centru města je Španělské náměstí (Plaza de Espana), odkud jezdí řada městských autobusů, kde je ale i společné nádraží metra a dálkových vlakových spojů.

Mimo centrum města, na jeho západním okraji nad městskou částí El Terreno, je dominantou asi 110 metrů vysokého kopce pevnost Castell de Belver. Pohled na zátoku i na město je grandiózní. Se stavbou bylo započato za vlády krále Jaume I., dokončil ji jeho syn Jaume II., když přizval svého oblíbeného architekta Petro Salvá. Pevnost je obklopena čtyři metry hlubokým příkopem. K okrouhlé stavbě patří tři strážní věže, s Torre de Homenaje ji spojuje kamenný, původně dřevěný most. Pevnost byla místem žalářování řady osobností, mj. posledního krále Mallorcy Jaume IV. či státníka a spisovatele Gaspara Melchora de Jovellanose.

Muzea v Palmě de Mallorca představují téma pro samostatný příspěvek.

https://www.mallorca-kurztrip.de/ciutat-palma-de-mallorca/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Palma_de_Mallorca
https://www.openstreetmap.org/index.html?mlat=39.571389&mlon=2.651667&zoom=11
https://www.360cities.net/image/spanien-mallorca-roter-blitz-01#86.05,0.92,70.0

Zpět