Palác umění královny Sofie ve Valencii

01.03.2013 00:29

Palác umění královny Sofie ve Valencii
významné stavby současnosti

Je poslední ze čtyř částí takzvaného Města umění a věd, největšího vzdělávacího a zábavního komplexu v Evropě (kino IMAX, interaktivní Muzeum věd, Oceanárium), které se rozprostírá na ploše 3500 ha v někdejším korytu řeky Turia.

Futuristický projekt přitahuje nejen zábavy a umění chtivé jedince, ale i milovníky moderní architektury. Palác umění, stejně jako Muzeum věd a IMAX, je dílem Santiaga Calatravy a nezapře rukopis tohoto světoznámého architekta a rodáka z Valencie.

Nádherná stavba z bílého betonu, laminované oceli a skla je jakoby z jiného světa. Největší ze čtyř sálů vybavených nejmodernější technikou má kapacitu 1400 diváků a je určen především pro operu, balet a velká hudební představení.

Předchozí krátkou charakteristiku úžasného architektonického projektu Santiaga Calatravy, z jehož díla jsem si na těchto stránkách vybral pro mé komentáře k současné architektury již několikátý příklad, jsem zkopíroval – přiznávám – z adresy časopisu Lidé a země (dole uveden zdroj) a snad na tom není nic špatného, jestliže jej doplním dalšími poznámkami.

Stavební dílo bylo otevřeno v roce 2005, od prvních konceptů, které Calatrava nakreslil v roce 1995 tedy uplynulo deset let. Prvním představením byla opera Ludwiga van Beethovena Fidelio. S těmi sály tedy opravdu nevím, protože německá a anglická Wikipedie udává zcela jiná čísla, lišící se o stovky sedadel. V každém případě ale tedy bude platit, že onen operní sál se nazývá Sala principal a počtem sedadel se zase až tak výrazně neliší od sálu nazvaného Auditorio, který se nachází nad hlavním sálem. Pak tu je Aula Magistral, což je sál určený pro komorní hudbu a má asi čtyřista míst. A konečně podzemní Martí i Soler Theatre je divadlo se stejným počtem míst.

Na stránkách, ke kterým jsem se nějak prohrabal, zjišťuju, že dnes (28. února 2013) dávají Lazebníka sevilského od Rossiniho, že hudební ředitel Omer Meir Wellber byl residentním ředitelem Opery v Tel Avivu a pracoval také v Berlíně, kde dirigoval Tosku a Carmen, a před dvěma lety také v Drážďanské opeře. Intendantkou je žena, jmenuje se Helga Schmidt a je z Vídně. Budovu je možné si za vstupné pár eur (všechno za osm euro) projít v šedesátiminutové prohlídce.


https://de.wikipedia.org/wiki/Palau_de_les_Arts_Reina_Sof%C3%ADa
https://www.archiweb.cz/buildings.php?type=&action=show&id=816  (anglicky)
https://www.lideazeme.cz/clanek/palac-umeni-ve-valencii

Zpět