Pałac Łomnica u Jelení Hory

21.09.2014 11:25

Pałac Łomnica u Jelení Hory
kulturní památky v Dolním Slezsku

Zámek Lomnice u Jelení Hory je příkladem, jak zachránit historickou památku. Mám vedle sebe dvě fotky, jednu historickou na stránkách www.kulturwerk-schlesien a jednu jako součást prezentace hotelu, který zde vznikl. V oné prezentaci si můžeme udělat představu o rozložení celého areálu a jednotlivých budov i o tom, která k čemu slouží. Velký zámek, Malý zámek s hotelem a restaurací, dvůr s hospodářskými staveními, v nichž se nachází například další restaurace „Stará stodola“, kovárna, rozsáhlý park, muzeum ve špýcharu, modlitebna v podobě hrázděné stavby (napsáno, že je ve výstavbě) atd.

Na historické stránce popsán příběh komplexu. Ve středověku tu byl vodní hrad a rytířská usedlost, v letech 1391 až 1650 obojí bylo v majetku šlechtického rodu von Zedlitz, poté rodu pocházejícího z Česka, byť s italským jménem Thomagnini. Ten nechal postavit na tomto místě barokní zámek, který jeho další majitel, Kaufmann Christian Menzel (1667-1741) z Jelení Hory nechal přestavět lehnickým stavitelem Martinem Frantzem. Kolem roku 1800 nechal Menzelův syn postavit druhou budovu, takzvaný Zámeček vdovy (Witwenschlößchen) v ranně klasicistickém slohu. V roce 1835 koupila panství rodina von Küster. Gustav Ernst von Küster nechal „starý zámek“ v roce 1838 ještě jednou přestavět ve slohu biedermeieru (architektem byl Tollberg). V roce 1941 zahynul nadporučík Mark-Albrecht von Küster, majitel zámku, při leteckém neštěstí. Vdova Constanze, rozená von Schweinichen, uprchla v roce 1945 na Západ. Slezsko připadlo Polsku, Lomnitz se nyní jmenuje Lomnica. „Velký zámek“ sloužil jako vesnická škola (do roku 1979), pak zůstal prázdný, Zámeček vdovy jako sídlo správy státního majetku.

V roce 1989 vytvořil vnuk Marka-Albrechta von Küster Ullrich von Küster s dalším polským partnerem společnost s ručením omezeným a získal zámek jako napůl ruinu. V roce 1995 pak koupil Zámeček a další pozemky, park a louku. Spolu se svou ženou Elisabeth se mu podařilo zrestaurovat Zámeček a vybudovat v něm hotel s 22 lůžky a restauraci. Provoz byl zahájen v roce 1996. Podporu získal manželský pár od rodiny a od dr. Klause Ullmana, který založil „Spolek na ochranu slezského umění a kultury“ (Verein zur Pflege schlesischer Kunst und Kultur e.V.). Tento spolek se usídlil v Lomnici, zřídil zde knihovnu a získal právo pořádat zde kulturní pořady. K tomuto účelu slouží slavnostní sál a chodby. Polská pobočka spolku je řízena hraběnkou Ingeborg von Pfeil, penzionovanou diplomatkou, která se kvůli této polsko-německé práci vrátila do své vlasti.

Hotelu a restaurace byly hojně navštěvovány jako německými turisty tak polskými občany. Spolupráce s VSK, jehož předsedou se stal od roku 1997 Dr. Horst Berndt, se dobře dařila. Realizovaly se četné pořady, přednášky, besedy, čtení, koncerty, mezinárodní mládežnické soutěže, výstavy a semináře, také i v režii UNESCO. Nakonec i pro svatby a rodinná setkání představoval zámecký hotel stylový rámec.

Práce na velkém zámku pokračují. S pomocí Německo-polské nadace byla opravena střecha, je hotové apartmá a v přízemí se konají výstavy. Cílem je, vybudovat zde kulturní centrum. Celý areál, po léta skládka a houština, se proměnila na pěstěnou zahradu, stejně tak jako na příkrém svahu k řece vznikl krajinný park. Lomnice se spolu se zámky a parky Schildau, Fischbach, Buchwald a Erdmannsdorf staly kulturní údolí Jelenie Góry. Bylo vyvinuto veliké úsilí, mimo jiné také ze strany UNESCO, vrátit „slezskému elyseu“ alespoň něco z lesku 19. století, mj. také i putovní výstavou „Údolí zámků a zahrad“ "Das Tal der Schlösser und Gärten", která nakonec najde své pevné místo právě v Lomnici.

Pod textem, který jsem takřka doslovně pro překlad použil, je podepsán Sigismund Freiherr von Zedlitz.

https://www.kulturwerk-schlesien.de/kulturlandschaftschlesien/burgenundschloesser/portraits-der-burgen-und-schloesser/315.Lomnitz_Lomnica.html
https://www.palac-lomnica.pl/de

 

Zpět