Otáčející se torzo / Turning Torso v Malmö

28.02.2013 18:24

Otáčející se torzo / Turning Torso v Malmö
významné stavby současnosti

Nejen v Austrálii, Spojených státech nebo v Kanadě, v Katalánii či středoevropských státech se nacházejí moderní a pozoruhodné stavby, ale i na severu Evropy. Dokonce lze říci, že některé z nich, především Finsko, přispěly k podobě moderní architektury podstatnou měrou. Ve švédském třetím největším městě Malmö je to stavba s poetickým názvem Otáčející se torzo (i Švédi jej ale uvádějí v angličtině jako Turning Torso), 54podlažní mrakodrap o výšce 190 metrů, čímž je nejvyšší budovou svého druhu ve Skandinávii a třetí nejvyšší obytnou budovou v Evropě.

Nachází se ve čtvrti Västra Hamnen, přístavní oblasti na západě města, které se od roku 2001 velmi dynamicky rozvíjí jako uzavřená obytná čtvrť. Je to nedaleko Öresundu, mořské úžiny, architektonicky proslulé spojením dánské Kodaně a švédského Malmö, o němž na těchto stránkách už byla řeč.

Autorem stavby je španělský architekt a sochař Santiago Calatrava Valls, autor řady velmi pozoruhodných staveb, k nimž patří například most Bac de Roda  či Telefonní věž na Olympijském stadionu v Barceloně, most Puente del Alamillo v Seville, Most Samuela Becketta v Dublinu, Auditorio de Tenerife v Tenerife aj. Podíváme-li se na vzezření těchto staveb, neunikne nám jejich podobnost s moderními plastikami. Také Otáčející se torzo vychází z jedné z plastik Santiaga Calatravy se jménem „Twisting Torzo“, otáčející se lidské postavy. Johnny Örbäck, sociálnědemokratický komunální politik a předseda správní rady významného finančního ústavu HSB byl plastikou tak fascinován, že vyzval architekta, aby tuto ideu převedl do stavby ve švédském městě.

Otáčející se torzo bylo postaveno jako obytná a kancelářská budova. Na české stránce Wikipedie si vypůjčím jeden odstaveček, ať to nemusím všechno překládat z německé: Budova se skládá z devíti nepravidelných pětiúhelníkovitých částí, zatočených po směru hodinových ručiček, ve kterých je vždy 5 pater. Výsledkem zatočení je, že poslední segment budovy je oproti přízemí otočený o devadesát stupňů. Patra rotují kolem vertikálního jádra, které je podporováno vnější železnou armaturou. Dva spodní segmenty slouží jako kancelářské prostory, ve třetím až devátém segmentu budovy se nachází 147 luxusních bytů.

Věž má 54 pater, každé o ploše 400 m². Betonové jádro má vnitřní průměr 11,6 metrů a externí ocelovou strukturu. Fasáda má celkem asi 2 500 oken a celkovou plochu asi 5 500 m². Ve vnitřním jádru věže se pohybuje pět výtahů, tři z nich jsou určeny pro část budovy s byty a pohybují se rychlostí 5 m/s (18 km/h), dva jsou určeny pro oblast kanceláří (3,5 m/s bzw. 12,6 km/h) a jeden jezdí až do nejvyššího patra, kterého dosáhne bez zastavení za 38 vteřin.

Plánování budovy začalo v roce 2000, základní kámen byl položen na začátku roku 2001, o několik měsíců později začaly vlastní stavební práce. V prosinci roku 2003 byla dosažením  27. patra překonána výška dosud nejvyšší budovy ve městě, Kronprinsen (83 metrů). Do provozu byla budova uvedena v roce 2005 (27. srpna slavnostní zahájení provozu). Stavební náklady byly 168 miliónů euro, tj. 1,6 mld. švédských korun. Vlastníkem je už zmíněná spořitelna Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening (HSB).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso

https://de.wikipedia.org/wiki/Turning_Torso

https://www.youtube.com/watch?v=VmYlYOlrJpg
https://www.youtube.com/watch?v=3_FBV2zhRE8
https://www.youtube.com/watch?v=MI2JUhMPldE

Zpět