Ostrovy Banyak

07.10.2013 10:58

Ostrovy Banyak
virtuální cesta po Indonésii

Skupina asi padesáti relativně malých ostrovů u západního pobřeží Sumatry, asi třicet kilometrů od pobřeží, asi osmdesát kilometrů od ostrova Nias a podobně od Simeuluë. Patří k provincii Aceh (oficiální název Nanggroe Aceh Darussalam). Většina ostrovů je neobydlených, celkem zde žije na sedm tisíc obyvatel. Domorodci jsou velmi přátelští a cizince vítají. Je zde běžná víra v duchy a praktikuje se černá magie. Většina místních se sem dostala ze sousedních ostrovů či z Centrální Sumatry. Na jednom z ostrovů také žijí křesťané, je to jediné místo v jinak muslimské provincii.

Ostrovy nejsou nijak zemědělsky využívány. Lidé zde žijí především z rybolovu a částečně též z prodeje kokosových ořechů. Veškeré potřeby denního života musejí být dováženy ze Sumatry, nabízejí se jednou týdně na trhu. Neexistuje zde žádné zdravotnické zařízení, sanitární podmínky jsou víceméně primitivní.

V roce 2008 našlo cestu do této lokality zhruba 300 turistů. Z přívozu Singkil na Sumatře sem jezdí čluny, turistická nabídka se pozvolna tvoří, nejsou zde ale ještě (stav před několika lety) např. peněžní automaty či internetové kavárny.

Největší část obyvatelstva na ostrově Balai žije ve stejnojmenné vesnici. Největší ostrov je Tuangku (206 km²), nejvyšší bod je 315 m n. m, největším místem osídlení je Alaban. Pro turisty je nejzajímavější ostrov Bangkaru, který je vyhlášen jako národní park. Organizace Yayasan Pulau Banyak si dala za úkol chránit zdejší vodní želvy. Zapojeni jsou i někdejší zloději želvích vajec a domorodci. Na ostrově Palambak je malý areál s bungalovy. Dá se zde strávit dovolená s báječnou kulisou a pocitem Robinsona Crusoe. V nabídce jsou jízdy na kánoi, treky džunglí a pozorování želv. Při tsunami v roce 2004 několik z ostrovů zmizelo v moři.

https://de.wikipedia.org/wiki/Banyak-Inseln (zdroj)
https://www.dokolakol.estranky.cz/clanky/clanky/indonesie/pulau-banyak.html (stránky o cestování po Indii, Malajsii, Indonésii a Thajsku)
https://www.ceskenoviny.cz/cestovani/cestopisy/asie/index_view.php?id=8624
https://www.nikswieweg.com/reisen/indones/sumatra/banyak.htm
(komentáře se shodují, že příroda je to krásná, korály ale zničené dynamitem od lovení ryb a ceny za převoz člunem požadované domorodci přemrštěné)

Zpět