Olympijský park v Mnichově

25.02.2013 00:14

Olympijský park v Mnichově
významné stavby současnosti

Olympijský park v Mnichově, místo Letních olympijských her 1972, je do té míry významným stavebním komplexem své doby, že na německé Wikipedii je mu věnována nikoli jedna nebo několik stránek, ale rovnou celá kategorie. Nevím, zda jsem špatně hledal, ale český ekvivalent jsem nenašel. Nevadí, samozřejmě i v prostoru českého internetu se najdou alespoň všechny základní důležité informace. Na serveru Archiweb je článek o olympijském komplexu a jeho tvůrcích, především architektu Günteru Behnischovi a Frei Ottovi, vynálezci nejmarkantnějšího prvku celého areálu, totiž stanových střešních konstrukcí.

Ty sice v Olympijském parku v Mnichově nejsou poprvé (použil je Rolf Gutbrod na Expu '67 v Montrealu), ale přesto jejich autorství vychází ze země našich sousedů. Konstruktér a statik Frei Otto, původem ze Siegmaru u Saské Kamenice (Chemnitz) ideu rozpracoval již ve své dizertační práci "Zavěšené střechy" v roce 1955, o dva roky později iniciuje v Berlíně Výzkumné středisko pro lehké stavby ("Entwicklungsstelle für Leichtbau") a posléze zakládá obor, německy nazývaný "Weitgespannte Flächentragwerke", tedy „širokorozpěťové nosné systémy ploch“ (nejsa technik, neumím posoudit, které termíny používají čeští stavaři).

V článku na Archiwebu Jan Kratochvíl správně zdůrazňuje i společenskou rovinu celého komplexu, který se stal symbolem „jiného Německa“, které chtělo dát světu signál demokratického vývoje. Jak víme, architektura je schopna takovýchto poselství (stejně jako za hitlerovské Třetí říše ve velkolepém projektu Germánie, ideologicky akcentující rozpínavost i „pořádek“, žel v těchto kontextech tak neblaze proslulý). Jen bych doplnil, že tato proměna „jiného světa“ právě tak zatřásla tím starým nejen v Německu, ale i v Americe prostřednictvím beatniků, v Itálii a Švédsku nové filmové vlny, v Anglii hudbou Beatles, v celé Evropě studentskými revoltami a u nás Pražským jarem, atd. Nicméně zájemce o architekturu si bude všímat spíše samotného projektu, který dodnes, po třiceti letech vzbuzuje obdiv, přestože se vlastně jedná takřka o „dočasnou stavbu“, podobně jako byla kdysi Eifelovka.

https://de.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Olympiapark_%28M%C3%BCnchen%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Olympiapark_%28M%C3%BCnchen%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Olympiastadion_M%C3%BCnchen

https://www.archiweb.cz/buildings.php?&action=show&id=138
https://www.archiweb.cz/g-nter-behnisch
https://www.archiweb.cz/frei-otto

https://www.youtube.com/watch?v=aaOhO1jYtwI

Zpět