Olympijská věž v Mnichově

28.02.2013 00:37

Olympijská věž v Mnichově
významné stavby současnosti

Olympijská televizní věž v Mnichově, jeden ze znaků města a Olympijského parku, po norimberské druhá největší televizní věž Bavorska (291 metrů), je charakteristickým stavebním výtvorem své doby, totiž výškových televizních „stožárů“, budovaných v šedesátých a sedmdesátých létech minulého století alespoň v Německu (celkový přehled o Evropě nemám, ale bude to pravděpodobně velmi podobné) jako houby po dešti. Projdete-li si jakýkoli seznam staveb tohoto druhu, jimž nejspíš svou popularitou ve své době u nás vévodila Berlínská televizní věž, zároveň nejvyšší ze všech (široko daleko, nejvyšší vůbec pak byla moskevská věž Ostankino), zjistíte přinejmenším podobný princip stavby i ve většině vzájemně blízké datum vzniku.

Také se stavbou mnichovské televizní věže bylo započato už na začátku šedesátých let, tzn. stále zde ještě dříve, než došlo k rozhodnutí postavit zde Olympijský stadion, který věž obklopuje. Před vlastním budováním olympijského areálu zde byl vybudován Zimní stadion (dnes Olympia-Eisstadion).  Dnes se nachází mezi Olympijskou plaveckou halou na západě a Olympijským nákupním centrem na východě. Lokalita, kde bylo rozhodnuto areál postavit, se nazývá Oberwiesenfeld , místo, jehož název je historicky dochován už v roce 1792 jako Wiesenfeldt, tj. Luční pole nebo Pole s loukou, a kde bývalo dříve dělostřelecké cvičiště či prostor kasáren, později bylo využíváno jako letiště, v dobách nacistického Německa zde byly rozsáhlé plány vybudovat nákladní nádraží, moderní jatka, uhelnou elektrárnu atd. K rozhodnutí vybudovat zde televizní a komunikační věž vedl rozvoj telefonické sítě, potřeba zlepšit rozhlasový a televizní signál, a tento prostor určený urbanisticky k rozvoji byl i polohou ideální pro tyto záměry. V roce 1964 bylo rozhodnuto ve spolupráci s Německou spolkovou poštou postavit toto zařízení. K tomu záměru byla založena společnost Münchner Sportpark GmbH.

Spolková pošta a zemské hlavní město Mnichov se zprvu nemohly domluvit na stejné koncepci. Důsledky toho dnes vidíme, když se podíváme na věž. Ta má totiž dva věžní koše: Spodní slouží pro telekomunikační zařízení, v horním je rozhledna a otáčivý restaurant s 230 místy (ve výšce 181 metrů).

V okamžiku, kdy bylo v dubnu 1966 rozhodnuto Mezinárodním olympijským výborem o tom, že Letní olympijské hry 1972 se budou konat právě v Mnichově, byla věž dodatečně integrována do konceptu „Olympijské hry v přírodě“ („Olympische Spiele im Grünen“) a zvolena jakožto symbol Olympijského parku.  Měla představovat myšlenku svobody tisku o technický optimismus, což mělo podtrhnout charakter her, orientovaných na ideály demokracie. V roce 1999 byla věž na tři měsíce uzavřena pro rozsáhlé sanační práce. Mimo jiné byla přebudována restaurace, byly instalovány nové výtahy, protipožární zařízení a obnovena mříž otevřené plošiny. Od roku 2004 je zde umístěno Rockové muzeum Mnichov a fotostudio. V roce 2005 byla vyměněna anténa za novou pro digitální vysílání. Výška věže vzrostla o 1,75 metrů.

Stavba byla budována na principu posuvného bednění. Přitom hydraulická zařízení přemisťují formu, do níž se odlévá beton, o deset až dvacet centimetrů za hodinu. Těžiště věže se nachází vzhledem ke zužujícímu se profilu stavby a tenčím stěnám ve výši asi 50 metrů. Věž je vybavena provozním výtahem, který se pohybuje rychlostí 4 m/sec., zatímco kabiny osobních výtahů jedou rychleji, 7 m/sec.. Dva výtahy pojmou po třiceti osobách, nahoru až k vyhlídkové plošině v 185 metrech to trvá asi třicet sekund.

Podíváme-li se ještě podrobněji na vlastní vyhlídkový koš, můžeme jej popsat zezdola takto: Má pět podlaží, podlaží označené T ve výšce 178 metrů je provozní, zde je konstrukce otáčení, v A1 ve 182 metrech je restaurace, v A2 ve 185 metrech je vyhlídková plošina s Rockovým muzeem, kde se pravidelně konají i koncerty, A3 ve 189 metrech je otevřená vyhlídková plošina, a konečně A4 ve 192 metrech je horní plošina bez zábradlí, na niž je možné se dostat dvěma vnějšími schodišti.

Pzn. Zmíněná televizní věž Ostankino v Moskvě se svými 540 metry držela prvenství nejvyšších staveb tohoto druhu v letech 1965 – 1976, než byla překonána jen o něco vyšší věží CN Tower v kanadském Torontu s 553 metry, která byla nejvyšší až do roku 2009, než byla krátce za sebou překonána nejdříve Kantonskou věží v Číně s 610 metry výšky a posléze „Tokijským nebeským stromem“ (Tokyo Sky Tree) s 634 metry, který je od roku 2011 nejvyšší televizní a rozhlasovou věží dosud. Ostankinská věž je tak dnes v pořadí čtvrtá nejvyšší. Až do roku 1953 byla nejvyšší Eiffelova věž v Paříži.

https://de.wikipedia.org/wiki/Olympiaturm
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1fYoQo8s0
https://www.quido.cz/stavby/olympijsky_park.html

Zpět