Obři v Hostinném

20.08.2014 10:00

Když si člověk prohlíží obrazový materiál z různých měst, stane se, že různá místa, pokud je důvěrně nezná, různě zaměnit. Nedávno se mi to stalo se zámkem ve Vrchlabí a zámkem Moritzburg, u kterého se točil Vorlíčkův film Tři oříšky pro Popelku (nedávno restaurovaný, dávali ho s příslušným komentářem v televizi). Ačkoli oba zámky dost dobře znám (ten saský je nedaleko Drážďan), chyběl kontext (kolem Moritzburgu je např. vodní plocha, u toho vrchlabského vede hlavní komunikace), zaměnil jsem masívnější moritzburské čtyři věže za ty vrchlabské, prostě protože základní architektonický koncept čtvercového půdorysu s rohovými vizuálními dominantami je v něčem podobný.

Radnici v malém podkrkonošském městečku Hostinné (necelých pět tisíc obyvatel) zaměnit snad nelze. Centrální radniční věž je v řadě měst, málokde je ale tak masivně vystupující přes základní linii fasád domů (třeba v Kroměříži vystupuje, ale je útlejší), a především má motiv, který snad splést s čímkoli jiným nelze.  Mohutnost věže mi poněkud připomíná některá saská města, také stylově se jim může podobat (už tím, že je „výtvarně“ pojednána), ale dva obry, které zdobí tu v Hostinném, najdeme jinde stěží. Samozřejmě je tu pak ještě originální příběh, svázaný s místem, ale i architektonicky jsou obři něčím, co představuje to, čemu Němci říkají „poznávací znak“. Je na každé pohlednici, na vstupní webové prezentaci města i v samotném městském znaku. Příběh tak trochu pohádkový (i samotné ztvárnění připomíná pohádku) najdeme stručně sdělený na Wiki-stránce o Hostinném:
K sochám obrů umístěným na radnici se váže stará pověst. Obři, z nichž jeden je pekař a jeden řezník, za dávných časů žili v lesích v okolí města. Když dostali hlad, chodívali do města krást jídlo a loupit dobytek. Zastavit je nemohly ani hradby vystavěné kolem celého města. A tak se jednou obyvatelé domluvili, namazali nad večerem hradby smolou, a když pak obři hradby přelézali, přilepili se. Lidé nemohoucí obry chytili a na památku je umístili na radnici.
Literárně je tak všechno vysvětleno, zůstávají nicméně hlubší kulturní vrstvy, které kladou otázky. U barokních paláců jsou časté postavy dvou obrů atlantů (jméno podle řecké mytologie, kde Atlas podepíral oblohu), v ženské podobě karyatid, kteří podpírají balkon nad portálem nebo něco jiného (někdy jsou i ve čtveřicích, jako v Clam-Gallasově paláci v Praze). Tito obři ale nic nepodpírají, nepředstavují nosný prvek, naopak stojí na římse nad vstupní branou věže. Přesto jsou symetricky rozmístěni, podobně jako právě atlanti.
Jinou postavou, která se často vyskytuje u radnice, na náměstí či na jiném významném místě pro město, neboť je symbolem městských práv, je socha Rolanda. V Čechách je spíš výjimečnou záležitostí, v Chebu se nachází na náměstí, ale to je Egerland, původně německé území. V německých zemích, tedy na sever od Hostinného (to má ovšem rovněž německé prvky ve své historii, už jen název Arnau, ve 14. století patřilo Míšni) se vyskytuje Roland často, je doloženo před pět desítek plastik (v Sasku-Anhaltsku jich je z dvaceti dochovaných třináct), nejznámější je snad v Braniboři (Brandenburg an der Havel), ten Brémách je až z 20. století.
Také obři v Hostinném mají meč, zda-li je popravčí, tedy obouruční, jak má mít Roland, neumím posoudit. Jejich příběh má jiné konotace, nicméně nacházejí se na nejvýznamnějším místě, spojeném historicky s městskými právy. A v tom je právě to kouzlo těchto soch, tak jedinečných nejen v tomto kraji.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hostinn%C3%A9
https://www.hostinne.info/

Hostinné má stránku virtuální prohlídky na VirtualCzech – je dobře vidět obry.
https://www.virtualczech.cz/kraj-kralovehradecky/175-hostinn
https://www.kamsevydat.cz/hostinne-obri-a-anticka-krasa-vylet-s-detmi/
https://www.portalvrchlabi.cz/renesancni-radnice-hostinne-1/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_Clam-Gallas_palace.jpg

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/U_obru_v_Hostinnem/

 

Zpět