Objevené nahrávky Bohumila Hrabala

13.03.2024 15:52

Salónu, příloze Práva, ve čtvrtek 7. března 2024, je s fotografií religionisty Pavla Hoška před ikonickou zdí s portrétem Bohumila Hrabala na úvodní stránce otištěn článek Aleše Pelána s názvem Hrabal chtěl žít jako „malej Kristus“. Týká se objevu sedmi kazet se záznamem nahrávek v tu dobu sedmdesátiletého spisovatele Bohumila Hrabala na evangelické faře v Libici nad Cidlinou, o jejichž existenci se vědělo, ale které byly považovány za ztracené. Nahrávky pořídil „velký Hrabalův ctitel“ z Aše jaderný fyzik Jiří Hofman, u nějž po desetiletí kazety ležely na polici, a Pelánovi se prostřednictvím Hrabalova přítele fotografa Tomáše Mazala a současné tamní farářky Marty Zemánkové podařilo dopátrat se toho, kdo byl autorem nahrávek.

Aleš Palán (nezaměňovat s Jiřím Pelánem, rovněž hrabalovským autorem), který v článku přiznává, že Hrabalovy „perličky na dně“ (jak knížka tohoto názvu, tak jeho další knihy) v dětství či přesněji jinošství pro něj představovaly iniciační četbu, nyní vydal knihu s názvem Evangelium podle Hrabala (Centrum pro studium demokracie a kultury, 2024).

Podle Pavla Hoška, jak říká v rozhovoru, kazety odhalují ostřeji povahu Hrabalovy spirituality, které jsou v jeho literárním díle pouze naznačeny (čtenáři si mohou jistě doplnit pasáže, které Hošek uvádí o Ježíši, ale také Lao-C´ a jeho Tao te ting), s tím, jak jednak pohled na tyto motivy, upínající se „k věčnosti“ (máme již onen obrat „na hrázi věčnosti“) je provázen vždy ambivalencí, v níž je přítomný „nepřehlédnutelný moment úcty“, na druhé straně ale také humor, ironie a jízlivost, jednak poukazuje na život spisovatele, jenž, ač vystudovaný právník, „pracoval a žil s lidmi na okraji“ (pěkné je srovnání kostela a hospody jako paralelních prostředí). Myslím, že to, co bychom mohli nazvat posvátnost života či spiritualita (nebo chceme-li transcendence, vertikální osu bytí, odkážeme-li někam k Heideggerovi etc.), postihuje pasáž o „cigánech“, o nichž se rovněž v Libici vyjádřil. V rozhovoru to formuluje takto:

„Říkal, že ho zachraňují, když se ho zmocňuje melancholie, že vždy obdivoval, jak umí slavit obyčejné události sakrálním způsobem. Povýšit obyčejnou chvíli na slavnost, nacházet zázraky uprostřed všedního dne – tedy to, co tvoří podstatu Hrabalovy poetiky – se spisovatel učil právě od Romů.“ Celý článek je dostupný na stránkách Evangelické teologické fakulty UK, já ale ještě obrátím pozornost k pořadu Reportéři ČT, v jehož posledním dílu – v jeho závěru je věnováno právě těmto nahrávkám – a také z nich zazní ukázky. K předchozí citaci přidám jednu z tohoto pořadu, vyjadřující podobnými slovy týž obsah: „To, co je všechno u mě v literatuře, jsem se naučil od lidí obyčejnejch, od lidí jurodivejch, od lidí pomatenejch. Oni mě brali jako svýho přítele a vzali mě do rodiny. To bylo víc, než kdybych byl národní umělec, jo?“ A Adam Hošek hovoří kromě příběhu znovunalezení cenného záznamu o tom, že máme poklad, jehož hodnota spočívá v tom, že máme Hrabalův autorský komentář k jeho dílu. A (shora uvedený) literární historik Jiří Pelán doplňuje, že přepis těchto kazet by mohl vytvořit další svazek Hrabalových sebraných spisů.

Na internetu je rovněž dostupná přednáška Pavla Hoška na Letní biblické škole v Trhanově 21. 72023, která se tématem zabývá, jedním z motivů je čtení Hrabalova textu, v němž je, jak výše zmíněno, paralelou právě hospoda a kostel, a v níž pak jedním ze závěrů je právě – z úžasu vycházející – Hrabalova teze o zázračnosti všedního dne, vyjádřená motivem paprsku světla, který do této všednodennosti proniká.

Když jsme se v jičínské Knihovně Václava Čtvrtka bavili spolu s Karlem Hvížďalou, říkal mně, že snad už je nějaké nakladatelství, které chce tyto texty vydat.

Odkazy

Aleš Pelán, článek o Hrabalovi na portálu Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, https://web.etf.cuni.cz/ETFN-1019-version1-hosek_pravo.pdf

Petr Vizina, Evangelium podle Hrabala, Vatican News, 27. ledna 2024
https://www.vaticannews.va/cs/vatikan/news/2024-01/petr-vizina-evangelium-podle-bohumila-hrabala.html

Jiří Pelán, Bohumil Hrabal. A Full-length Portrait, Karolinum, Praha 2019, https://m.kosmas.cz/knihy/267073/bohumil-hrabal.-a-full-length-portrait/

Jiří Pelán, Bohumil Hrabal: pokus o portrét, Torst, Praha 2015
https://www.alescenek.cz/zbozi/163610/bohumil-hrabal-pokus-o-portret/

O B. Hrabalovi napsal v poslední době knihu též Aleksander Kaczorowski: Hrabal – Sladká apokalypsa, stručná anotace na adrese
https://www.denik.cz/literatura/knizni-tipy-pribehy-elona-muska-bohumila-hrabala-i-zpoved-fararky-kopecke.html?cast=8

Reportéři ČT, Nově objevené nahrávky odhalují, jak Bohumil Hrabal vzpomínal na dětství, komunisty i literární inspiraci, https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/reporteri-ct-nove-objevene-nahravky-odhaluji-jak-bohumil-hrabal-vzpominal-na-detstvi-komunisty-i-347017 ,
celý díl v i-vysílání na adrese https://www.ceskatelevize.cz/porady/15478322260-my-obcane-protektoratu/422235100261001/

Přednáška Pavla Hoška na Letní biblické škole v Trhanově 20223
https://www.youtube.com/watch?v=SU8tRUCPRo4

 

Zpět