Nuda v Brně

10.03.2014 17:52

Nuda v Brně
někdejší seminárky studentů LG / projekt Film

Nuda v Brně / Film Vladimíra Morávka, Jana Budaře a Čestmíra Kopeckého

Režie: Vladimír Morávek
Scénář: Jan Budař, Vladimír Morávek
Kamera: Diviš Marek
Střih: Jiří Brožek
Hudba: Jan Budař
Hrají: Jan Budař (Standa Pichlík), Kateřina Holánová (Olina Šimáková), Miroslav Donutil (herec Miroslav Norbacher), Martin Pechlát (Standův bratr Jarda), Pavla Tomicová (psycholožka Vlasta Kulková), Jaroslava Pokorná (Olinina matka Miriam), Ivana Houžková (Norbacherova žena Marie), Pavel Liška (Jan Beďura), Filip Rajmont (Pavel Velička), Simona Peková (Jitka Spáčilová), Ivana Uhlířová (Jaroslava), Marek Daniel (Richard)
Černobílý, 103 minuty, Dolby Digital, ČR 2003
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra v ČR: 22. dubna 2003

Žert, satira, ironie a hlubší význam. Miroslav Donutil v roli herce druhé kategorie, prezervativy na rohlících, sbor domovních treperend zasvěcujících svou nejmladší členku do tajemství lásky… Už po prvních okamžicích je zřejmé, že slůvka nuda v názvu snímku je pouhou hříčkou. Ostatně jeden z podtitulů filmu zní: Poslední tango v Paříži – Smrt v Benátkách – Nuda v Brně. Avšak zdaleka nejde o jediný filmový žertík. Tvůrci vedení režisérem Vladimírem Morávkem sice hmátli po tématech, na nichž si v posledních letech vylámal zuby nejeden český režisér, tedy po sexu a erotice. Učinili tak ale s grácií, nadhledem, elegancí a značným přesahem.

Ve středu příběhu stojí deset mužů a žen, kteří jsou za různých okolností svedeni dohromady. Nejprve po párech, později za vydatné podpory osudu i po vícečlenných skupinkách. Svou formu si je Nuda v Brně – přestože jde o černobílý film – velmi blízká s hitem Amélie z Montmartru. Podobný je styl komentářů neviditelného vypravěče, podobná je záliba kamery v nenápadných, ale působivých detailech, podobně promyšlené jsou také charakteristiky postav. Vůbec nevadí, že malebný pařížský vršek Montmartre plný kavárniček nahradilo malinko ošuntělé Brno se zakouřenými pivnicemi. Pouze se posunula atmosféra, což je patrné především z point obou titulů. Zatímco Amélii krášlí hollywoodský happy end, Nuda v Brně má tragikomické, až groteskní vyvrcholení.

Morávkův celovečerní debut v sobě skrývá množství lahůdek, nad nimiž by nemusel ohrnout nos ani zmlsaný filmový labužník. Výčet může začít u skvělé kamery Diviše Marka, jenž svou poetikou „detailu“ nechává vzpomenout na díla Jana Švankmajera, může pokračovat pečlivě stylizovanými obrazy jako vypadlými z divadelní inscenace a končit ukázkami z pořadů brněnského studia České televize. Jejich nechtěná, ale o to častější absurdita přidává do Morávkovy směsi nové a velmi ostré koření humoru.

Prostě – Nuda v Brně ani chvíli nenudí.

(Jiří Nedomlel)

Na tento film jsem šel do kina víceméně náhodou, ale rozhodně toho nelituji. Pro mne je Nuda v Brně nejlepší český film animálně posledních dvou let.

Sami autoři definují svůj film takto: „Komedie o tom, jak různí chlapci běhají v noci po Brně, snaží se sehnat nějaké ženy, které by mohli milovat, vyvádět s nimi ve vaně jako takoví veselí tuleni, pít přitom sekt. Dopadnou všichni poměrně hrozně.“

Hlavním hrdinou je mírně zpomalený Standa Pichlík, kterého hraje Jan Budař. Standa bydlí na vesnici poblíž Bruntálu a při jednom z atletických závodů se potká se sobě souzenou, také mentálně narušenou Olinkou z Brna. Píše si sní asi rok nevinné dopisy, z čehož má ohromnou legraci Standův bratr Jarda. Tomu ale brzy sklapne, protože Olinka napíše toto: „Stando, přijeď příští pátek na večeři – a můžeš klidně i přespat, kdybys potřeboval.“ No a Stana ani tak nepotřebuje, jako chce. Vydává se tedy i se svým bratrem do ospalého Brna, aby se mohl stát skutečným mužem.

Naproti tomu Mirek Norbacher (Miroslav Donutil) už mužem pomalu být přestává. Jako neznámý oblastní herec si vydělává díky tupým televizním seriálům a rozpadá se mu manželství. Místo aby slavil narozeniny s vlastní ženou, balí v hospodě psycholožku, která trpí nedostatkem sebevědomí. No a pak je tu ještě Honza (Pavel Liška) se svým homosexuálním kamarádem nebo devatenáctiletá studentka, co má smůlu na kretény, a mnoho dalších postav. A vše se má stát dnes v noci…

(O. Novotný, 2004)

https://www.csfd.cz/film/88256-nuda-v-brne/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nuda_v_Brn%C4%9B

 

Zpět