Noc v bijáku v Jičíně / Biograf Český ráj

16.01.2012 22:02

Noc v muzeu, noc v kostele, noc jánevímkde, to je nápad, který už po několik let přichází do různých institucí po celých Čechách, které chtějí ukázat samy sebe v netradičním světle a tímto způsobem také na neobvyklou, jedinečnou akci přilákat návštěvníky, kteří buďto už jsou jejími příznivci, nebo přijdou právě na základě tohoto impulzu a později se sem vrátí v rámci „běžného“ provozu.

Vlastně nevím, kde s tím začali, mám dojem, že v Národním muzeu, ale podstatné je, že touto jedinečností se budova, překvapivá a nová i tím, že je večerně nasvícená, stává stánkem jakési kulturní slavnosti, podobně jako když jdeme svátečně večer do divadla. Zatímco ale do muzea večer obvykle nechodíme, do kina ano – takže zde k tomuto prvku překvapení změnou doby návštěvy nedochází. Přesto „filmová noc“ posouvá magii kinematografu, která už dnes, překryta mnohým jiným, může zůstat návštěvníkem kina málem nepovšimnuta. Myslím si, že není, protože do kina se chodí z řady důvodů, které jsou specifické právě pro kino, a po letech, kdy diváci byli uchváceni jinými a novými technologickými možnostmi, jak shlédnout film, se do kina vracejí, protože odnikud odjinud si zážitek tohoto druhu nemohou odnést. Filmová noc je kromě toho jakýmsi festivalem už prostě proto, že neskončí jedním filmem, ale přináší celý balíček zážitků.

Abych se už obrátil konkrétně k Noci v bijáku, kterou už potřetí v tuto sobotu pořádal Biograf Český ráj v Jičíně, jsou to přímo filmové hody. Tak jako bývalo posvícení nebo hody důležitým dnem ve městě nebo na vesnici, tak Noc v bijáku je jedním z vyvrcholení nápaditého celoročního programu jičínského Biografu Český ráj. Toto kulturní zařízení dlouhodobě usiluje o získání filmového diváka, už podchycením potenciálních zájemců ve školách projektem Filmového taháku, který mnohé filmové fandy v Jičíně „vychoval“. Že je toto důležité, jsme věděli už před léty, dávno v době, kdy nebyla nouze o diváky, totiž ve „zlatých šedesátých“, kdy byl i v Jičíně filmový klub.

Noc v bijáku jako formát zahrnuje právě řadu prvků vlastně z několika oblastí. Klubové téma je modifikováno přáním filmových diváků, kteří jej vyjádří hlasováním. Tento interaktivní prvek, zapojující do rozhodování diváka, tady kdysi byl u kinoautomatu. Tam divák hlasováním rozhodl o možném pokračování děje v aktuálním čase. V Noci v bijáku se podílí na dramaturgii celého večera.

Tentokrát, 8. října 2011, od 18 hodin až do časných ranních hodin, jsme mohli vidět filmy, jejichž společným jmenovatelem byl Zdeněk Svěrák. Divadelní a filmový herec, dramatik a scénárista, textař, vzato oborově, spolutvůrce českého génia Járy Cimrmana, představitel určitého typu humoru i pohledu na svět, vzato když bychom chtěli charakterizovat osobnost, jejíž přínos české kultuře je od ní neodmyslitelný. Filmy, které byly na programu, byly „se“ Svěrákem, „od“ Svěráka a „o“ Svěrákovi, abych parafrázoval Marka Vondráka, který skvěle celý večer moderoval. (Mimochodem, dělá to dobře, v těchto dnech jsem jej zaznamenal v této roli již podruhé, v Rocku pro Apropo minulý víkend.) Které to tedy byly? V definitivním pořadí, o kterém spolurozhodovali i diváci v sále, Tatínek, Vratné lahve, Záskok, Na samotě u lesa a Jára Cimrman ležící spící. Zkrátka od každého něco, vyváženě, a bez těch filmů, které by se do pořadu tohoto typu nehodily, např. Kolja či Obecná škola (přitom i ony byly přítomné, v prvním dokumentu). Svěrákovský guláš, který si coby vynikající pochvalovali, a otázky, které – zodpovězené na lístečcích – rozhodly o tom, kdo dostane jako zvláštní bonus zdarma lístky do Biografu Český ráj, doladili celý večer, na který z portálu dohlížel, coby figurína Tkalouna z Vratných lahví i sám Zdeněk Svěrák.

Mne samotného potěšila rovněž jedna zvláštní okolnost. Že totiž v publiku bylo tolik mladých lidí (jaký podíl na tom mají zmíněné Filmové taháky a dramaturgie či jiné nabídky vedení kina?), kteří si to skoro až do rána vyloženě užívali.

https://www.jicinskozpravy.cz/zpravy/2011/1/3419-filmova-noc-v-jicinskem-biografu-bude-tentokrat-venovana-zdenku-sverakovi.htm
Zdeněk Svěrák
https://www.kopidlno.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.aspx?id_org=6929&id_dokumenty=134871
https://www.cimrman.at/list.php?l=5&herec=sverak
https://www.fdb.cz/lidi/21988-zdenek-sverak.html
https://cs-cz.facebook.com/pages/Zden%C4%9Bk-Sv%C4%9Br%C3%A1k/44954912263
https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Sv%C4%9Br%C3%A1k
Filmy v jičínské Noci v bijáku
https://www.csfd.cz/film/174032-tatinek/
https://www.csfd.cz/film/221006-vratne-lahve/
https://www.csfd.cz/film/43947-zaskok/
https://www.csfd.cz/film/6663-na-samote-u-lesa/
https://www.csfd.cz/film/8541-jara-cimrman-lezici-spici/
https://www.csfd.cz/tvurce/946-zdenek-sverak/

9. 10. 2011

Zpět