Nick Nolte

19.07.2013 10:11

Omahský, 185cm vysoký, třikrát rozvedený léčený alkoholik Nicholas King Nolte se narodil 8.2.41 v Nebrasce. Zajímavostí snad může být, že se narodil v 7:00 večer, jeho krev je německo-švédsko-irsko-italská a spolu s Christopherem Walkenem byl kandidátem na roli Hana Sola. Má za sebou dvě nominace na Oscara a v roce 92 byl časopisem People vybrán jako nejvíc sexy muž všech dob!

Více strhující charakteristika hned v prvních třech větách, jakou jsem zkopíroval z úvodu na portrétu Nicka Nolteho na CSFD, snad už není možná. Něco podobného bych čekal u Georga Cloonyho, minimálně onu poznámku o „nejvíc sexy muži“, i když těmhle věcem moc nerozumím, nicméně u Nicka Nolteho jsem pomyslel na typického skvělého záporáka či herce s tváří hráče pokru, tvrďáka, já nevím co ještě. Alespoň jak má člověk toho či onoho povšechně zařazeného – a často se pak nestačí divit, jaké mu v další roli přinese překvapení. Přidal bych ale tři nominace na Oscara, totiž v Pánu přílivu (1991) a Utrpení (1998), a pak (na české Wikipedii nezaznamenané) v dramatu Warrior (2011).

Neskutečná je filmografie amerického herce s německými kořeny. Ve výběru na něm. Wikipedii jsem napočítal odhadem na sedmdesát filmů, od roku 1973, kdy začal v televizní sérii The Streets of San Fransisco, v jejíchž prvních čtyřech letech hrál mj. detektiva Steve Hellera též Michael Douglas. 

Je to neuvěřitelné, ale – jak jsem hovořil o onom povšechném zařazení – nevybavím si ani jedinou roli, přestože se mi před očima míhají neidentifikovatelné scény z jakýchsi filmů. Mám-li tedy nějak pokračovat a neprocházet celou filmografii, musím si najít nějaký smysluplný výběr. Ten je na stránkách NaFilmy, kde je uvedeno patnáct filmů s označením nula až pět hvězdiček. Vyberu tedy některé z nich:

Hlubina, 1977, režie Peter Yates, nominace na Oscara, příběh dvou milenců (s N. N. j. partnerka Jacqueline Bissetová), kteří objeví na dovolené u bermudských ostrovů vrak válečné lodi, a dobrodružství začíná…

Pán přílivu, 1991 – možná tenhle film si pamatuju, krize člověka středního věku, nezaměstnaného učitele Toma Wingo, nominace na 7 Oscarů, hraje též Barbra Steisand, která také režírovala

Mys hrůzy, 1991, režie Martin Scorsese, drama, horor, krimi, thriller, nominace na 3 Oscary, skvělé obsazení – Robert de Niro, Jessica Lange, Martin Balsam, Gregory Peck aj.

U Thurn, 1997, režie Oliver Stone, drama, krimi, thriller, hrají Sean Penn, Jon Voight, Jennifer Lopez, Laurie Metcaff

Tenká černá linie, 1998, nominován na sem Oscarů, režie Terrence Malick, hrají James Caviezel, John Cusack, Woody Harrelson, John Travolta, Sean Penn – válečné akční drama, Quadalcanal…. USA, Canada

Paříži, miluji tě!, 2006, režie bratří Joel a Ethan Coenovi a Gérard Gepardieu, který také hraje, romantický, dále hrají Steve Buscemi, Elijah Wood, Natalie Portman, Jávier Cámara, Juliette Binoche

Warrior, 2011, režie Gavin O´Connor, dva bratry, kteří se kdysi rozešli ve zlém, svede do jednoho zápasnického ringu potřeba vyhrát nejvyšší finanční odměnu v historii MMA (nafilmy.com)

Gangster Squad – Lovci mafie, 2013, režie Ruben Fleischer, akční thriller, titul napovídá obsah, hrají Sean Penn, Ryan Gosling aj.

- a všude samozřejmě Nick Nolte, to jsem nevypisoval.

https://www.csfd.cz/tvurce/133-nick-nolte/
https://www.nafilmy.com/nick-nolte/filmografie

Zpět