Nemaso. Nemléko. Nevejce.

06.10.2019 00:49

Proměny stravování, různé pohledy na věc, aspekty, další a další novinky v posledních letech představují pořádný „balík“ něčeho, čím by se člověk měl přinejmenším nějak zabývat či se s tím vyrovnávat. Nejde tady o televizní pořady o vaření, které má dnes už každý televizní program či kuchařky, jichž vychází bezpočet a existují sběratelé, kteří si dělají z nich knihovnu, o pravidelné přílohy novin a časopisů. To vše je samozřejmě jednak určitá kultura, seznamující s tou či onou „kuchyní“, stejně jako jsou pro tu či onu dobu příznačné specializované restaurace (čínské, italské, mexické, kebaby etc.) či podobně všelijak specializované obchody (třeba ty se „zdravou výživou“, poslední hit „bezobalové“), a zároveň ponoukání ke konzumu.

Odmala si vzpomínám, jak mi matka vypravovala o vegetariánech (ty příběhy se odehrávaly už před válku, tedy před devadesáti lety), a postupně se pak člověk setkával s těmi všemi novinkami v oblasti odchylek od „knedla zela“, třeba makrobiotikou, svého času životním stylem, kterému když někdo z intelektuálů právě neholdoval, nebyl prostě „in“, a dále pak postupně s veganstvím, respektive škálou oněch z konzumu vyloučených potravin a příslušnou „filozofií“ (ovo-vegetariáni, lakto-vegetariáni, pescetarismus neboli částečně bezmasá strava, vitariáni a další alternativní formy výživy), raw potravinami, nedávno pak zase s molekulární gastronomii, úpravami potravin, kdy – řečeno schválně takto „nepojmově“ - jíte něco jiného než vidíte. A jsou jistě i prostší záležitosti, totiž ony „náhražky“, které měly původně jiný důvod, totiž nedostatek, jako byla cikorka či margaríny (za války), dnes v jiné podobě a požívané s jiným úmyslem, jako je třeba Rama („s máslovou chutí“).

Jedním z posledních trendů jsou jiné náhražky, které „zažívají boom“, jak říká článek s názvem Nemaso. Nemléko. Nevejce. (MF dnes 16. 9. 2019), vycházející rovněž z principu záměny a „rostlinné alternativy“, jejíž filozofie je nicméně aktualizovaná radikálnějším způsobem. V článku se hovoří o alternativě mléka a jogurtů, což je „jedna z nejrychleji rostoucích kategorií potravin v českých obchodech“. Svou úlohu jistě hrají i příchutě (ovšem ty mohou pamatovat i starší generace), nyní „mléka sójová, kokosová a mandlová“. Na jednom ze snímků je Beyond Burger firmy Beyond Meat, což je alternativa masa a komentář, že „5 procent obyvatel Česka preferuje bezmasou stravu“ a „10 procent mladých lidí ve věku od 18 do 34 let ze svého jídelníčku vyřadilo maso“. Nejzvláštnější mi připadají alternativy vajec, píše se o startupe v Silicon Valley, společnosti Just, „která vyvinula žlutou tekutinu, ze které lze udělat klasická míchaná vajíčka nebo omeletu.“ U nás není ještě běžně dostupná.

Nástup „nemléka“ se datuje u nás v roce 2016 a dnes je na 250 míst v Čechách a na Slovensku, kde se tato rostlinná náhražka mléka prodává. Na rozmyšlení je ovšem také cena, zmíněná náhražka vajec, lahev o objemu 355 mililitrů, „což odpovídá zhruba objemu sedmi vajec“, stojí 7,99 USD, tucet vajec v USA přitom stojí 2-3 dolary. Článek popisuje zevrubně novinky v zahraničí i na našem trhu a další okolnosti. Je zřejmé, že celá proměna alternativní výživy od doby Xenokrata, ale i anglické Vegetariánské společnosti založené 1847 (příznivcem byl třeba G. B. Shaw, v Rusku pak Tolstoj), zaznamenala podivuhodnou historii (zahrnující i nejrůznější diety a aspekty „zdravé výživy“) a v současnosti nabývá radikálně nových forem. Na stránkách Nemleko.cz se například vysvětluje, čím se liší „nemáslo“ od klasického margarínu. Zírám na to s otevřenou pusou a přidávám už jen odkazy.

Vegetariánství
https://vegetariani-a-vegani.zdrave.cz/
https://de.wikipedia.org/wiki/Vegetarismus
https://www.vegetarianskyfestival.cz/kdo-je-kdo-vegetarian-vegan-vitarian/
https://g.cz/8-stupnu-vegetarianstvi/ (zde si z toho dělají trochu legraci)

Molekulární gastronomie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Molekul%C3%A1rn%C3%AD_gastronomie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Makrobiotika

Nemléko etc.
https://www.nemleko.cz/
https://www.scuk.cz/nemleko
https://www.nemleko.cz/nemaslo/
https://ne-akne.cz/rostlinne-alternativy-mlecnych-vyrobku-cim-nahradit-mleko/
https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Rostlinne-alternativy-mlecnych-vyrobku-a-jejich-vyuziti__s10010x8693.html

Zpět