Neist Point

20.05.2013 20:16

Neist Point
Poznámky o Skotsku

O nejzápadnějším místě ostrova Skye, na němž se nachází maják, jednom z „kultovních“ míst (na anglických webových stránkách označených jako „must visit site“, tedy „to musíte vidět“, jsem se zmiňoval v příspěvku o Quiraingu v kontextu míst „nejodlehlejších“, totiž na obě místa vedou ty nejužší silničky, v případě Neist Pointu je označená B844. Když už o tom hovořím, pro ono značení je symptomatické první písmeno, tj. silnice s označením „A“ je širší než s „B“, a pak číslo, je-li třímístné, je to silnice nižší třídy. Na mapách jsou pak silnice ještě označeny jako „single“, tzn. s pouhým jedním jízdním pruhem. V praxi to pak funguje tak, že vyhlížíte ve viditelném úseku silnice protijedoucí auto, s nímž se pak světelnou signalizací domluvíte, kdo z obou zůstane stát na rozšířeném místě silnice (ani nelze říci parkovišti), aby druhý mohl projet. Poté se vzájemně pozdraví a čeká se na další případ. O silnicích a ježdění autem ve Skotsku by stálo za to napsat samostatný příspěvek. V tomto případě je toto téma odůvodněné i vzhledem k popisu samotné cesty až k majáku.

Ta začíná odbočením v Lonmore na už zmíněnou užší silnici, po níž jedete přes mírně zvlněné partie s pohledem „zpět“ přes jezero k hradu Dunvegan, který je na horizontu jednu chvíli vidět (doporučuju coby příjemnou zastávku na kávu v restauračním zařízení u parkoviště u silnice naproti hradu), s náhlými zatáčkami, kolem odlehlých usedlostí a s proměnami pohledů na okolní krajinu až na parkoviště, jímž silnice končí, s několika budovami. Za nimi pak už vede pěší cesta k útesům, nejdříve dolů a opět kousek prudce nahoru s pasoucími se ovcemi a jejich zídkou napříč přes cestu a s úžasnými pohledy k moři pod útesy, a pak znovu dolů po schodech se zábradlím až do prostoru samotného majáku, dnes zřejmě opuštěného, jak naznačují zahrazená místa u budov kolem vlastní věže. Přestože je to jedno z míst „na konci světa“ (v Edinburku se tak dokonce jmenuje jeden dům na nejrušnější ulici), není zde liduprázdno. A nejsou to jen turisté, ale evidentně rodinky se psem, které si užívají třeba nachylujícího se večera.

Charakteristický pohled při příchodu:
https://www.hdwpapers.com/scotland_neist_point_lighthouse_glendale_isle_of_skye_wallpaper-wallpapers.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Neist_Point_Lighthouse
Pzn. Stavba majáku, postaveného autorem celkem 26 podobných staveb ve Skotsku a jinde Davidem Alanem Stevensonem, byla realizována v roce 1909, tedy v době boomu staveb majáků ve dvou desetiletích před první světovou válkou. Geologicky jsou útesy vlevo od majáku (pocházejí odtamtud i krásné fotky, ale to byste museli mít půl dne, abyste to ještě dále obešli) strukturálně podobné Giant's Causeway, tedy proslulému Obrovu chodníku, chcete-li ostatně i kamenným varhanům u nás u Kamenického Šenova. Je to totiž rovněž čedič, který se chová po celém světě podobně.
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Skotsko_ostrov_Skye/#DSC_1332.jpg fotky místa i na dalších snímcích

 

Zpět