Návrat Idiota

07.03.2014 18:22

Návrat Idiota
někdejší seminárky studentů LG / projekt Film

Herecké obsazení:
František – Pavel Liška
Anna – Anna Geislerová
Olga – Tatiana Vilhelmová
Emil – Jiří Langmajer
Robert – Jiří Macháček

Lehce mrazivá tragikomedie, kterou režíroval a k níž i napsal scénář Saša Gedeon, je inspirována hrdinou slavného ruského spisovatele Fjodora Michailoviče Dostojevského Lvem Myškinem.

Film byl natočen v roce 1999 a trvá zhruba 100 minut. U nás byl oceněn 5 Českými lvy, získal i řadu dalších ocenění v zahraničí, dokonce byl nominován na Oscara.

V tomto příběhu ze současnosti, který se odehrává v malém městě mezi V8nocemi a Novým rokem, je hlavním hrdinou František. Je to čistá bezelstná duše. Po letech strávených za zdmi léčebny, kde nic pořádného nepoznal ani nezažil, se vrací ke svým jediným blízkým příbuzným. Ti o jeho existenci nic netuší, žijí se svým vlastním životem. Mají mezi sebou vztahy tak propletené a zamotané, že v nich František uvízne jako v síti. Zamotá se do milostných, sourozeneckých, rodičovských konfliktů a ocitá se v komických, trapných či složitých situacích. Se všemi cítí, všechno se ho dotýká. Snaží se pochopit jejich problémy a stavy.

Olga miluje Emila.
Emil miluje Annu.
Anna miluje Roberta.
Idiot miluje všechny.
Kdo miluje Idiota?

Olga miluje Emila potom, co její sestra odjede. Neví, jak se to mohlo stát, možná to bylo tím, že byla mladá a potřebovala mít někoho ráda. O jejich vztahu ví jen František. Anně byl Emil nevěrný asi proto, že ona ho dost nemilovala, a také zastával zásadu – nevyhýbat se ženským! Jeho bratr Robert zase udržuje poměr s Annou, ona ale neví, co přesně chce a jak se má rozhodnout. Ostatně všechny čtyři postavy mají nějaká trápení, jsou nějak frustrovaní, nešťastní, potácejí se ve zmatcích.

Idiot ale miluje všechny. Problém je ten, jak pomoci jednomu proti druhému, když má rád všechny stejně. Jako jediný nemá ego a z toho vyplývá řada věcí, o nichž tento film vypráví. Příběh se zaplétá.

(Lenka Kotlářová, práci odevzdal také Matěj Šanda, z ní citován ústřední slogan )

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1002404118-navrat-idiota/29835818186/

Zpět