Naučné stezky

30.08.2012 15:15

Jsme dnes v celém životě zvyklí, že věci děláme podle „manuálu“. Zvláště sofistikovanost nových technologií, digitalizace přístrojů a strojů nás nutí číst „návody na použití“, i když u těch „přátelských“ věcí můžeme trochu spolehnout i na intuici. Stejně tak při pohybu v přírodě a kolem kulturních památek jsme nejen vedeni cestou a informacemi získanými v bedekrech, ale (souvisí to také s tím, že nechodíme na místo „připraveni“, ale všechno řešíme až v tom okamžiku, kdy to nastane) býváme vedeni informačními tabulemi, na nichž si přečteme na aktuálním místě, tedy v konfrontaci s ním, co potřebujeme.

To je princip projektů, nazývaných naučné stezky, které sice nejsou úplnou novinkou (pamatuju jejich nástup zhruba v šedesátých létech, popisuje jej článek na Wikipedii), ale u nichž můžeme hovořit o masívním nárůstu: V souvislosti s polaritou pohledů na kulturní historii, spolky, které jsou iniciátory širšího zveřejnění něčeho, co je náplní jejich života, i technickým vývojem tisku (případně možnou paralelou „papírového“ i internetového vydání téhož nebo části téhož) každým rokem přibývá celá řada naučných stezek. Článek v Týdnu (26-27/2012, červnové číslo) hovoří o „pavučině stezek“, jíž je naše země protkána.

Specifikou naučných stezek ve srovnání s tradiční turistikou za přírodními krásami a kulturními památkami je jejich nebývalá tematická specializace, takže se setkáme například se stezkami zaměřenými na les a lesnictví, hornickými, geologickými, vlastivědnými (což je jádro někdejší turistiky), přírodně ochranářskými (což je jádro původního impulsu naučných stezek), městskými a dalšími. S řadou příkladů o nich informují i stránky, na něž dávám pod textem odkaz.

V té úplně první rovině je ovšem základ s klasickým „výletem“ týž: Musí se vymyslet, popsat a vyznačit trasa, která někde začíná a někde končí a která má nějaký obsah. Přesto je to, čemu někdy říkáme módním výrazem přidaná hodnota, u naučných stezek nezanedbatelné. Je to ostatně podobné, jako u jejich „větších“ sester, autoturistických „prázdninových cest“ (jimi jsem se podrobněji na těchto stránkách zabýval někdy před rokem.)

Podle okolností, zvláště času, se rád u tabulí zastavím, protože mě někdy napadnou věci, které by mě doma u průvodců a pohlednic nenapadly. Chtěl jsem toto téma tady uvést do stručné úvahy a dát k němu pár odkazů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dn%C3%A1_stezka
https://www.stezky.info/ns/obecne-o-stezkach
https://www.stezky.info/ O naučných stezkách v Praze a středních Čechách
https://www.krnap.cz/naucne-stezky-krnap/ Naučné stezky v Krkonoších
https://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/s-naucne-stezky/ Naučné stezky v Libereckém kraji
https://www.turistik.cz/cz/kategorie/krajina/naucne-stezky/ Naučné stezky v ČR
https://www.actaea.cz/index.php?id=26 Naučné stezky v Jeseníkách

 

Zpět