Naučné stezky (zn. Oblíbené)

30.08.2012 18:35

Lepší název mne nenapadl. V tomto příspěvku bych rád vybral zajímavé stezky, možná trochu z pohledu člověka z Českého ráje (ale určitě zařadím i jiné), možná s akcentem na „klasičnost“ (ale nebudu se vyhýbat atraktivním novinkám), zaměřené na kulturní památky a přírodu (rovněž v tomto smyslu tradiční, ale nechci zcela vynechat zcela specializované, které mne zaujaly), ty které dobře znám z vlastní zkušenosti (ale přidám i takové, které bych si někdy rád teprve prošel). Proč to takhle komplikuju? Nechci dělat soupisy podle oblastí či krajů, mikro- či interregionů apod. Takových může každý najít na webu přehršel.

Riegrova stezka
Stezka podle jména semilského rodáka, politika F. L. Riegera, z Železného Brodu romantickým údolím kolem soutoku Kamenice a Jizery a do Semil (Bítouchova), jedna z nejstarších turistických tras u nás (1909), pozoruhodná vodní elektrárna, galerie Jizery; 19 km, možno vyjít ze Spálova, železniční zastávka, pak zhruba poloviční trasa.
https://www.interregion.cz/turistika/stavby/stezky/riegrova_stezka/riegrova_stezka.htm
https://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/500-riegrova-stezka-naucna-stezka-udoli-jizery.html
https://www.turistika.cz/vylety/riegrova-stezka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Riegrova_stezka

Naučná stezka Hruboskalsko
První naučná stezka v CHKO Český ráj, v části souběžná se známou základní turistickou trasou (červenou) Zlatá stezka Českého ráje, protínající celý kraj a provázející po jeho nejvýznamnějších místech. Naučná stezka má 16 informačních zastavení, délku 7,5 km. Možný začátek Lázně Sedmihorky. Vyhlídky na skalní město, arboretum se vzácnými stromy, staré pískovcové sochy a reliéfy. Zámek Hrubá Skála, hrad Valdštejn.
https://www.turistik.cz/cz/kraje/liberecky-kraj/okres-semily/karlovice-okres-semily/naucna-stezka-hruboskalsko/
https://www.severnicechy.info/dr-cs/4442-naucna-stezka-hruboskalsko.html (mapa)
https://www.turistika.cz/vylety/naucna-stezka-hruboskalsko

Vyhlídky nad Libverdou
Nový turistický okruh vzniklý v souvislosti s „Libverdským socháním 2009“, na pěti zastaveních v srdci Jizerských hor (malé, ale pozoruhodné Lázně Libverda s proslulým Obřím sudem, nedaleko pověstný chrám v Hejnicích) je spojen se vzniklými artefakty, ale i nádhernými pohledy na hory, identifikovatelnými na informačních cedulích (k nahlédnutí v odkazech v pdf-formátech na Wikipedii)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vyhl%C3%ADdky_nad_Libverdou
https://www.laznelibverda.cz/cs/turisticke-informace/vyhlidky-nad-libverdou-slunecni-cesta/

Naučná stezka Plakánek
Stezka nazvaná podle přírodního údolí, podobného těm Podtroseckým, tj. s vodní hladinou v sevření okolních skal, s několika dominantami (hrad Kost, nádherný i ve výhledu právě z Plakánku, Semtínská lípa s pohledem na Trosky, soubor lidových staveb ve Vesci, Humprecht nad městem Sobotka). Celá trasa 10,5 km.
https://www.hrad-kost.cz/vylety-plakanek.php
https://www.turistik.cz/cz/kraje/kralovehradecky-kraj/okres-jicin/sobotka/naucna-stezka-udoli-plakanek/
https://www.mb-eko.cz/hlavni/co-tu-stoji-za-to/naucna-stezka-udoli-plakanek

Naučná stezka Babiččino údolí
Navazuje na „obrozeneckou“ tradici, chráněné území a národní kulturní památku v okrese Náchod. Údolí je údolí řeky Úpy u České Skalice a zámku v Ratibořicích. Staré bělidlo, Viktorčin splav, sousoší  Babička s vnoučaty, to jsou základní motivy, odkazující na dětství spisovatelky Boženy Němcové a její Babičku, českou literární národní památku.
https://www.turistik.cz/cz/kraje/kralovehradecky-kraj/okres-nachod/ceska-skalice/naucna-stezka-babiccino-udoli/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Babi%C4%8D%C4%8Dino_%C3%BAdol%C3%AD

Naučná stezka Mojžíšův pramen – Císařský kámen
Vratislavice nad Nisou na Liberecku (proslulá Vratislavická kyselka, rodiště Ferdinanda Porsche) jsou východiskem příjemné procházky (5 km) kolem poutní kapličky a rozhledny, připomínající návštěvu Josefa II., Navazuje na starší naučnou stezku Vesecké údolí.
https://www.liberec-me-bavi.cz/cs/tipy-na-vylety-z-liberce/liberecko-naucna-stezka-mojzisuv-pramen-cisarsky-kamen-nabizi-nenarocne-putovani-prirodou.html

Pramen Lužické Nisy
Není to vlastně klasická naučná stezka, byť to krátká procházka může být, a může to být i součást výletu třeba k rozhledně Nisanka. Jsou tu ale informační tabule a třeba tady jednou nějaký větší projekt vznikne. Místo je to nádherné, s výhledem na Černou Studnici.
https://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/665-prameny-nisy.html

Naučná stezka S rytířem na Blaník
Stezka na horu, která byť nijak příliš vysoká, je dominantou zdejší krajiny viditelná ze všech stran, a místem, odkud mají vyjít legendární rytíři, až bude nejhůře (jeden ze základních kamenů Národního divadla), vychází z Louňovic (kdysi klášter, vypálený husity, o obci píše A. Jirásek) na vrchol kopce s rozhlednou prostorem přírodní rezervace Velký Blaník, a nahrazuje (od r. 2007) stejnojmennou naučnou stezku. 3,5 km. Na ni navazují další naučné stezky (zajímavá je ta z Kondrace, místa s unikátním románským kostelem, jedním z pěti v tomto regionu).
https://www.stezky.info/naucnestezky/ns-velky-blanik.htm
https://www.stezky.info/fotogalerie/fotky-ns-velky-blanik.htm
https://www.blanicti-rytiri.cz/vylety.php?curmenu=225

Stezka korunami stromů, Lipno
Hit letošního léta. Podobně jako v bavorské Stezce korunami stromů v NP Bavorský les (Baumwipfelpfad) byla vybudována u Lipna stezka, která stojí za to navštívit.https://www.baumwipfelpfad.by/bwp_cz/index.php
https://www.stezkakorunamistromu.cz/
https://cestovani.idnes.cz/stezka-v-korunach-stromu-u-lipna-dox-/po-cesku.aspx?c=A120710_162927_budejovice-zpravy_pp

Lašská naučná stezka Štramberk
Asi každý zná pochoutku se jménem Štramberské uši (kdo ne, info na stránkách města v Beskydech, pojmenovaného podle původního hradu Strallenberg). Rovněž Lašská naučná stezka, vybudovaná v letech 2002-2003, je popsaná v jednotlivých jejích zastaveních (Zámecký vrch, Národní sad, jeskyně Šipka, Jurův kámen a řada dalších) na stránkách města Štramberk. 6 km.
https://www.stramberk.cz/lasska_naucna_stezka/
https://zajimavosti.beskydy.cz/content/beskydy-turistika-naucne-stezky-lasska-naucna-stezka-stramberk.aspx

Naučná stezka Jedovnické rybníky – Rudické propadání
Možná čtenář zaznamenal zprávu (psal jsem o ní na těchto stránkách zde) o náhlém propadnutí silnice v místech, které je pod zemí „provrtáno“ jako ementálský sýr. V tomto kraji je řada zajímavostí, od unikátního větrného mlýna přes vodní plochy až ke krasovým prostorům. NS v délce 7 km některé z nich pojednává v 13 zastaveních. Zukalův mlýn, místo, které kdysi dalo impuls k románu Alfréda Technika Mlýn na ponorné řece, zfilmovaného pod názvem Ďáblova past, není sice bezprostředně na trase, ale nachází se nedaleko, u Sloupsko-Šošůvských jeskyní. Ty jsou součástí další NS, ostatně v Moravském krasu jich je celá řada: NS Macocha, NS Sloupsko-Šošůvské jeskyně, NS Josefovské údolí, NS Říčky.
https://www.turistika.cz/mista/zukaluv-mlyn
https://www.turistik.cz/cz/kraje/jihomoravsky-kraj/okres-blansko/jedovnice/naucna-stezka-jedovnicke-rybniky/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dn%C3%A1_stezka_Jedovnick%C3%A9_rybn%C3%ADky_-_Rudick%C3%A9_propad%C3%A1n%C3%AD
https://www.kras.unas.cz/ns.htm
https://old.ochranaprirody.cz/moravskykras/index.php?cmd=page&id=664

Naučná stezka Křemešník
Vrch nedaleko Pelhřimova, jeden z nejvyšších Českomoravské vrchoviny, s významným poutním místem Nejsvětější Trojice dal jméno stejnojmenné naučné stezce ve stejnojmenné přírodní rezervaci. Datace vzniku (2001) 2004, délka trasy 3 km.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nau%C4%8Dn%C3%A1_stezka_K%C5%99eme%C5%A1n%C3%ADk
https://www.sevmravenec.cz/kremesnik/?uvod
https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99eme%C5%A1n%C3%ADk

Možná bude i pokračování.

Zpět