Mysłakowice

21.09.2014 19:41

Mysłakowice
kulturní památky v Dolním Slezsku

Zillerthal-Erdmannsdorf je obc v jihozápadním Polsku, v okrese Jelenia Góra, vojvodstvo Dolní Slezsko. Leží mezi hřebenem Krkonoš a Janovickým rudohořím (Rudawy Janowickie, Landeshuter Kamm, Landeshut pak je Kamenná Hora). Mysłakowice leží na řece Lomnici (Łomnica) a Bober (Bóbr), asi osm kilometrů jihovýchodně od Jelení Hory a sedm kilometrů od Karpacze (Krummhübel). Obec se nachází částečně v podél řek a částečně v horské oblasti, nazývané polsky Rudawy Janowickie a německy  Landeshuter Kamm, k němuž patří i Sokolí hory (Falkenberge, Sokole Góre). Na jejich úpatí leží pak části obce Karpniki (Fischbach) a Bukowiec (Buchwald), které nabízejí jedny z nejkrásnějších pohledů na Krkonoše.

Obec  Mysłakowice je poprvé uváděna v listinách v roce 1305 pod svým německým názvem Erdmannsdorf. Byla sídlem rodu Reibnitz či Rybnitz, původně dolnoslezského, jeho větve se ale dostaly i do Saska, Pruska, Pomořan a litevského Kuronska. Od roku 1838 se zde usadili náboženští exulanti, protestanté z Tyrol (Zillertaler Inklinanten, byli augsburského vyznání), jimž zaručil ochranu pruský král Wilhelm III. na přímluvu hraběnky Friederike von Reden. Protože se jednalo o horaly, usídlili se v nejvyšším místě země, v pruských Krkonoších. Protože řada těchto přistěhovalců pocházelo z Zillertalu, údolí řeky Zilleru, přejmenovala se obec na Zillerthal-Erdmannsdorf. Po druhé světové válce, když připadla oblast Polsku, bylo německé obyvatelstvo vyhnáno. Obec byla přejmenována v roce 1945 na Turońsk a v následujícím roce na Mysłakowice.

Z památek je vedle katolického farního kostela Ježíšova Srdce (Kościół pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa), nazývaný také  Kościół Królów Pruskich (kostel Pruských Králů), díla jednoho z nejvýznamnějších německých architektů Karla Friedricha Schinkela, nejvýznamnější památkou Mysłakowic zámek. Ten byl v letech 1832 – 1909 letním sídlem jedné z nejvýznamnějších německých dynastií, pruských vládců Hohenzollernů. Předchozí podobu zámku v Mysłakowicích přebudoval v roce 1751 Maximilian Leopold von Reibnitz na dvoupatrovou barokní budovu s půdorysem o třech křídlech. Po několikeré změně vlastníka ji získal v roce 1816 generální polní maršálek August Wilhelm Antonius Graf Neidhardt von Gneisenau výměnou za jiný ze svých statků. Po jeho smrti jej koupil pruský král Friedrich Wilhelm III. za 136 tisíc tolarů. V následujících letech jej přebudoval už zmíněný architekt Schinkel (autor např. opery v Drážďanech, Starého muzea v Berlíně atd.).  Ztvárnění zahrady se ujal jiný proslulý muž, královský dvorní zahradník Peter Joseph Lenné, německý krajinný architekt z Postupimi (část zdejšího parku, dnes patřící ke kulturnímu dědictví UNESCO, je jeho prací). Za dnešní podobu zámku ve stylu anglické gotiky vděčíme přestavbě Friedricha Augusta Stülera (autor berlínského zámku, Nového muzea aj.) za vlády Friedricha Wilhelma IV.

Pokud by vám tedy při pohledu na pohlednici připadalo, že tu je nápadná shoda se zámkem Hluboká v jižních Čechách, opravdu se nemýlíte.

https://de.wikipedia.org/wiki/Mys%C5%82akowice
česká mutace stránky obce
https://www.myslakowice.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=50&Itemid=59
další
https://www.turystyka.dolnyslask.pl/content/view/79/74/lang,czech/
(zde v menu další památky)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%82ac_w_Mys%C5%82akowicach
https://www.dolinapalacow.pl/Paz%82ac-KrA%B3lewski-w-Mysz%82akowica.html

Zpět